REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po daugiau kaip pusmečio vilnietei močiutei pirmą kartą pavyko pamatyti savo anūkę, kuri gruodžio mėnesį buvo palikta Vilniuje prie šiukšlių konteinerio. Moteris papasakojo apie susitikimą su anūke, kuri šiuo metu gyvena pas laikinus globėjus.

Po daugiau kaip pusmečio vilnietei močiutei pirmą kartą pavyko pamatyti savo anūkę, kuri gruodžio mėnesį buvo palikta Vilniuje prie šiukšlių konteinerio. Moteris papasakojo apie susitikimą su anūke, kuri šiuo metu gyvena pas laikinus globėjus.

REKLAMA

„Nuostabi mergaitė, labai panaši į mano dukrą. Ji šypsojosi, tampė už mano plaukų ir juokėsi. Pagalvojau, gal verks pamačiusi svetimą veidą, bet nieko panašaus, tikra linksmuolė. Kuratorė net pasakė, kaip taip priima mane, jaučia gimtąjį kraują“, – kalbėjo močiutė (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinoma – aut. past.).

Pirmasis susitikimas globos centre truko apie valandą. Jo pabaigoje moteris paėmė anūkę ant rankų.

„Nenorėjo. Matyt, yra neįpratinta nešioti. Kelias minutes panešiojau, priėjau prie lango ir vėl pasodinau į kėdutę. Paklausiau, kokį pienuką geria, ar ima čiulptuką, kaip ją migdo. Atsakė, kad padeda į lovytę ir užmiega“, – sakė močiutė, kuri labai džiaugėsi pirmuoju susitikimu.

REKLAMA
REKLAMA

Tėvas siekia mergaitę auginti pats

Močiutė ir mergaitės tėvas siekia atgauti mergaitę. Tėvas sako norintis mažylę auginti pats. Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai tvirtina, kad tokia galimybė artimiausiems žmonėms globoti mažylę yra. Pirmadienį močiutė kartu su vaiko tėvu ketina vykti į Vilnių tvarkytis dokumentus.

REKLAMA

„Tėvas kovoja, bet kol kas nieko negali pasiekti. Žmogelis gyvena Radviliškyje, anksčiau pridavė DNR, bet ne tam, kam reikėjo ir kaltina, kad nieko nedarė. Praėjo sveikatos komisiją, bet vis nesulaukia atsakymo.

Pirmadienį aš jam padėsiu, eisim kartu į savivaldybę. DNR pats tegul susitvarko. Jis toks nusiminęs ir sako, kad tik Strasbūro teismas padės. Bet nieko panašaus, atvyks į Vilnių, tegul jam pasako, ką reikia daryti ir aš jam padėsiu.

Tegul jis augina, aš tikrai jam padėčiau, važiuočiau į Radviliškį. Dabar lieka klausimas, ar dukrai leis kartu gyventi su vyru ir mergaite. Jis taip myli mano dukrą ir tiesiog dreba, kaip nori būti kartu. Specialistai sako, kad mano dukrai gali vėl pasikartoti situacija, neleidžia, kaip suprantu, jiems kartu gyventi. Nesuprantu, kodėl jie taip kalba, jei čia buvo pogimdyvinis stresas.

REKLAMA
REKLAMA

Mes galėtume keturiese gyventi Radviliškyje: aš, dukra, anūkė ir vyras. Aš turiu energijos ir sveikatos, galėsiu jiems padėti, valgyti pagaminti ir viską sutvarkyti“, – teigė močiutė.

Sako galintis pasirūpinti šeima

Mergaitės tėvas tv3.lt teigė, kad jo vaiko teisių tarnybos negirdi.

„Siekti siekiu, bet kas iš to. Čia tas pats kaip pūsti prieš vėjo malūnus – vis tiek niekas nesigauna. Vaiko teisės negirdi ir kovok nekovojęs. Kreipiausi, prašiau, bet stumdo iš vieno galo į kitą ir čia nieko gero nebus. Reikės rašyti į Strasbūrą, čia kitų galimybių nematau“, – teigė vyriškis.

Vyras aiškino, kad yra pasiruošęs auginti mažylę, tačiau jis pasipiktinęs, kad motina turbūt negalėtų gyventi kartu: „Kaip čia išeina, motina liks už borto? Jei pasiimu vaiką, tai motina negali būti prie vaiko. Kokios čia nesąmonės? Aš viską žinojau, kad ji laukėsi, tik motinai nepasakė, galvojau, kad žino. Gal ji kuklinosi ar bijojo, nežinau.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Buvo pogimdyvinis stresas“

Prie atliekų konteinerio Vilniuje gruodžio viduryje naujagimę išnešė ir paliko motina, kuri vėliau atsidūrė ligoninėje, o sušalusi mergaitė – Santaros vaikų ligoninėje.

„Dukra gulėjo ligoninėje visa nukraujavusi, apalpusi, silpna. Antrą dieną išvežė į areštinę. Ji yra neįgali ir turi intelektinę negalią – nei skaito, nei rašo. Jai buvo pogimdyvinis stresas.

Ji buvo likusi viena namuose, aš išvažiavau į darbą, jos senas tėvas krapštėsi rūsyje. Niekas apie nėštumą nežinojo, ji slėpė nuo visų ir mes buvome įtikinti, kad jai riebalai auga nuo hormoninių vaistų. Ją to primokė draugė“, – teigė močiutė.

REKLAMA

Kartais yra taikomas vaiko ir motinos atskyrimas

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė teigė, kad galimybė motinai susitikti ir kartu gyventi priklauso nuo jai taikomų kardomųjų priemonių ir apribojimų.

„Dažniausiai susiduriame su panašiomis situacijomis, kai būna tėvams taikomas atskyrimas dėl sveikatos. Pavyzdžiui, anksčiau buvo pasitaikę atvejų, kai močiutė sako, kad rūpinasi savo pilnamete dukra, kuri yra neveiksni ir tuo pačiu nori globoti savo anūką ir tame pačiame bute gyventi. Bet yra taikomas atskyrimas, kad ta mama negali su tuo vaiku gyventi. Tai yra aukos apsauga, kad ne duok, Dieve, kas nors neįvyktų.

Turėjome istoriją, kai mama mušė vieną iš dvynių. Kai vėliau ji grįžo iš įkalinimo įstaigos, tai institucijos sprendė klausimą, ar ji gali kitą kūdikį auginti. Nes kyla klausimas: ar žmogus smurtauja tik prieš vieną, ar ir prieš kitus. Ar negali padaryti dar kažko blogo“, – panašias istorijas prisiminė R. Žiobienė.

REKLAMA

Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjas: galimybė globoti vaiką yra

Vilniaus miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjas G. Batulevičius tv3.lt teigė, kad jie turi žinutę, jog močiutė ir tėvas nori susigrąžinti vaiką. Pasak vedėjo, galimybė globoti mažylę jiems yra.

„Visais atvejais, jei tik yra galimybė, mes už tai, kad vaikas augtų šeimoje ir būtent artimųjų tarpe, kad nereikėtų ieškoti globėjų ar įtėvių.

Šiuo atveju situacija komplikuota, nes deklaracija, kad nori globoti vaiką yra, o veiksmai pradėti tik, atrodo, birželio 30 dieną, kreipėsi į savivaldybę, nors ne kartą buvo išaiškinta ir žodžiu, ir raštu, kokia procedūra, kokių dokumentų reikia ir panašiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš neoficialių šaltinių dabar prašymas pateiktas, bet pilnai dokumentų, kurie yra būtini priimant sprendimus, jų nėra gauta. Dėl globos prašymai teikiami ne vaikų teisių apsaugos skyriui, o savivaldybei. Iš savivaldybės oficialiai, kad yra norintis globoti asmuo, mes nesame gavę.

Tėvui lygiai taip pat yra išaiškintos procedūros, ką reikėtų toliau daryti, kokius veiksmus reikėtų atlikti – tų veiksmų nematome. Matydami žiniasklaidoje norą, kad žmogus nori susigrąžinti vaiką, pripažinti tėvystę, mes kviečiamės į skyrių, bet žmogus į skyrių neatvyksta. Suderinome laiką visoms pusėms patogų, bet neatvyksta. Prašymo ir jokių kitų procedūrinių veiksmų nėra padaręs“, – teigė G. Batulevičius.

REKLAMA

Primename, kad tv3.lt rašė kaip gruodžio 16 dienos vakarą Vilniuje Taikos gatvėje prie šiukšlių konteinerio buvo rastas naujagimis. Mergytė buvo rasta su dar nenukirpta virkštele ir labai sušalusi, tačiau jos būklė buvo stabilizuota. Ligoninės duomenimis, vaikelis gimė išnešiotas, be apsigimimų požymių. 

Bute buvo rasta ir 34-erių naujagimio motina, ji dėl pogimdyvinės būklės pristatyta į ligoninę. Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl pasikėsinimo nužudyti. Iki šiol šeima tarnybai žinoma nebuvo.

Prisiminti šią istoriją galite TV3 žinių reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų