REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Vaikų ir jaunimo centre esanti kavinė (nuotr. asm. archyvo)

Nors tėvai stengiasi savo vaikus maitinti sveikiau, deja, ne kiekvienoje kavinėje galima rasti sveiko maisto pasirinkimo. Vilniečiai tėvai pasipiktinę meniu, kuris metai iš metų nesikeičia Lietuvos vaikų ir jaunimo centro kavinėje.

15

Nors tėvai stengiasi savo vaikus maitinti sveikiau, deja, ne kiekvienoje kavinėje galima rasti sveiko maisto pasirinkimo. Vilniečiai tėvai pasipiktinę meniu, kuris metai iš metų nesikeičia Lietuvos vaikų ir jaunimo centro kavinėje.

REKLAMA

Čia apstu koldūnų, blynų su šokoladu, bandelių, tačiau nėra nieko, ką būtų galima pavadinti sveiku maistu. Savo ruožtu kavinės vadovė tikina nieko neketinanti keisti. 

Tėvai piktinasi

Anksčiau buvusiuose moksleivių rūmuose, Lietuvos vaikų ir jaunimo centre įsikūręs „Centro kavinukas“, sukėlė tėvų auginančių savo atžalas nepasitenkinimą:

Vaikai lanko įvairius būrelius, baseiną, sportuoja, išalkę ir užsimanę pasistiprinti jie keliauja į vaikų ir jaunimo centre esančią kavinę. Tačiau norint suvalgyti ką nors sveikesnio čia, be blynų su šokoladu ar koldūnų, nieko nerasi.

REKLAMA
REKLAMA

Esančioje kavinėje maistas prastas vaikams. Čia teikiami saldinti gėrimai, vaisvandeniai, saldumynai, bandelės. Ne kartą prašėme jų tiek nesveiko maisto vaikams neteikti, juk dabar visose ugdymo įstaigose yra teikiama sveika mityba vaikams, o ši kavinė yra lyg iš kitos planetos.

REKLAMA

Kavinėje nuolatos pilna vaikų, suaugusių daug čia neišvysi. Vaikų rankose bandelės, keksiukai, saldainiai, įvairūs vaisvandeniai, pietaujančių lėkštėse riebaluose skęstančios gruzdintos bulvytės su gausybe padažo, blynai su šokoladu ar kibinas, pašildytas mikrobangų krosnelėje. Kodėl vienintelėje maitinimo įstaigoje, apsuptoje vaikų ir jaunimo, teikiamas toks nesveikas maistas?“ – į portalą tv3.lt pasipiktinę kreipėsi tėveliai.

Neprivalo laikytis reikalavimų

Tėvų pasipiktinimą sukėlė kavinė, priklausanti įmonei „Maistas veža“. Jie maisto tiekimo srityje yra ne naujokai, jau penkiolika metų įmonė tiekia maistą darželiams ir mokykloms.

REKLAMA
REKLAMA

Kavinės vadovė Ina Skirpstaitė teigė, kad situacija jai žinoma, jos teigimu, kavinė sulaukė nemažai skundų: „Turėjome Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patikrinimą, mūsų kavinei išleistas aprašas negalioja, jis skirtas tik mokykloms ir darželiams. Mūsų įmonė nuomojasi patalpas, todėl neprivalome laikytis jokių mokykloms ar darželiams skirtų reikalavimų.

Tiek vaikų ir jaunimo centro vadovas, tiek aš pati esu ne kartą atsakinėjusi į skundus, po VMVT patikrinimo buvo patvirtinta, kad mūsų kavinėje yra įvairaus maisto pasirinkimas, sveikuoliškas meniu, asortimentas yra pakankamai gausus, todėl tikrai negalvojame nieko keisti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kavinės klientai yra ne tik vaikai, taip pat centro administracijos darbuotojai, žmonės ateinantys iš kitų ofisų pavalgyti, patalpų nuoma nėra pigi, todėl įvairiu asortimentu pritraukiame daugiau klientų.“

Susisiekus su VMVT vyriausiąja patarėja Jurgita Savickaite, ši patvirtino, kad maitinimo tvarkos aprašas yra taikomas tik mokyklų ir darželių valgykloms.

Draudžiamų produktų sąrašas galioja visoms maitinimo įstaigoms, o bufetai esantys mokslo įstaigose privalo mažinti saldumynų ir gardumynų kiekį. J. Savickaitės teigimu, vaikų ir jaunimo centras yra neformalaus ugdymo įstaiga, todėl joje esanti kavinė neprivalo atitikti vaikų maitinimo tvarkos aprašo.

REKLAMA

Reikia pradėti nuo savęs

Pakalbinta Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Vaikų ligoninės dietologė Justė Parnarauskienė teigė, kad vaikams saldumynus ir gardumynus reiktų vartoti kuo rečiau arba išvis atsisakyti, nes šie kenkia organizmui.

„Dažniausiai siūlau viską sudėlioti taip, kad mažas kiekis saldumynų ar gardumynų būtų valgomi vieną kartą per savaitę. Saldumynai neturi jokių vitaminų ar mineralinių medžiagų, juose pilna cukraus, riebalų, vaikas prisivalgęs tokių produktų jaučiasi sotus ir nenori kito maisto, taip negaudamas organizmui reikalingų maistinių medžiagų.

Taip vystosi dalinis mitybos nepakankamumas, suvalgius cukraus gaunama didelė energija ir jei ji nėra išeikvojama, tuomet cukraus kiekis susikaupia riebaliniame sluoksnyje, o tai veda į nutukimą“, – apie komplikacijas kalbėjo dietologė.

REKLAMA

Pasak gydytojos, sportuojantys vaikai po treniruotės turi užkąsti baltyminio maisto, tai mėsos, žuvies ar pieno produktų, kad atstatytų tam tikrą raumenų struktūrą. Taip pat reikia ir angliavandenių, kad atstatyti gliukagono atsargas ir nejausti skausmo bei nuovargio raumenyse.

Geriausia vartoti lėtai įsisavinamus angliavandenius, kad sotumo jausmas išliktų ilgiau, maisto porcijos taip pat neturi būti didelės.

Norint prižiūrėti vaiko mitybą ir skatinti sveikai maitintis, patys tėvai turėtų pradėti nuo savęs: „Jei jie valgys netinkamą maistą, vaikai taip pat nenorės sveikai maitintis. Visai šeimai reiktų pakeisti mitybos racioną, o tėvams savo pavyzdžiu rodyti, kad reikia valgyti sveiką maistą ir šis yra skanus. Taip pat svarbu paaiškinti vaikui, kad gardumynai kenkia jų organizmui, o su mažesniais vaikais bandyti susitarti per žaidimus, pavyzdžiui, kas daugiau daržovių suvalgys.“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų