REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Paviešintas vaizdo įrašas, kaip atrodė Mariupolio gynėjų evakuacija iš „Azovstal“ (nuotr. stop kadras)

Pirmadienį iš Mariupolyje esančios plieno gamyklos „Azovstal“ buvo evakuota daugiau nei 260 Mariupolio gynėjų. 53 iš jų buvo sunkiai sužeisti. Mariupolio miesto taryba antradienį pasidalijo vaizdo įrašu, kaip atrodė evakuacija.

8

Pirmadienį iš Mariupolyje esančios plieno gamyklos „Azovstal“ buvo evakuota daugiau nei 260 Mariupolio gynėjų. 53 iš jų buvo sunkiai sužeisti. Mariupolio miesto taryba antradienį pasidalijo vaizdo įrašu, kaip atrodė evakuacija.

REKLAMA

Pirmadienį iš „Azovstal“ po dviejų mėnesių apgulties buvo evakuota dalis Mariupolio gynėjų. 53 sunkiai sužeisti kovotojai buvo nugabenti į Rusijos kontroliuojamą Novoazovską. Dar 211 žmonių humanitariniu koridoriumi buvo nuvežti į Jelenivką.

Ukraina dabar darėsis, kad į rusų kontroliuojamą teritoriją nugabenti kariai būtų iškeisti į rusų karo belaisvius.

Mariupolio miesto taryba „Telegram“ pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame užfiksuotas evakuacijos iš „Azovstal“ procesas.

REKLAMA
REKLAMA

Vaizdo įraše matyti, kad rusų kariai apieško ukrainiečių karius, rodoma, kad kai kuriems sužeistiesiems perrišami tvarsčiai. Vėliau matyti, kaip kariai yra susodinami arba neštuvais nunešami į autobusus, šalia kurių matyti rusų technika, pažymėta raide „Z“.

REKLAMA

Vaizdo įrašas, kuriame matyti Mariupolio gynėjų evakuacija:

Tuo pačiu vaizdo įrašu dalijasi ir Rusija, teigdama, kad jis įrodo, jog Mariupolio gynėjai pasidavė.

Ukraina apie Mariupolio gynėjų evakuaciją: kitos išeities, deja, nėra

Ukrainos vidaus reikalų ministrė antradienį paaiškino sprendimą leisti Mariupolio „Azovstal“ gynėjams pasiduoti Rusijos pajėgoms tuo, kad kitos išeities nebuvo. Jos teigimu, deblokada yra neįmanoma, o karius bus siekiama susigrąžinti derybų keliu.

„Operacija tęsis iki šių asmenų sugrąžinimo į Ukrainos kontroliuojamą teritoriją. Mes jau skelbėme, kad karinė deblokada, deja, neįmanoma šioje situacijoje, o kitos išgelbėjimo formulės, negu buvo panaudota dabar, šioje situacijoje negali būti. Tai buvo vienintelė išeitis“, – pažymėjo A. Maliar.

REKLAMA
REKLAMA

Ji paaiškino, kad pirmajame šios karinės operacijos etape 53 sunkiai sužeisti ukrainiečių kariai buvo evakuoti į rusų okupuotą Novoazovską, o 211 karių, kurių būklė yra vertinama kaip patenkinama, evakuoti į okupuotą Jelenovką.

Ministrė pažymėjo, kad dabar svarbiausias klausimas – Ukrainos karių, kurie vis dar lieka ginti Mariupolį, išgelbėjimo operacijos rengimas.

A. Maliar teigimu, tolimesnė šios operacijos eiga – apsikeitimas belaisviais su Rusija.

Ji taip pat akcentavo, kad tik Mariupolio gynėjų pastangų dėka Rusijai nepavyko prasiveržti gilyn į šalį.

Iš „Azovstal“ evakuota virš 260 Mariupolio gynėjų

Pirmadienį kiek vėliau po A. Maliar pranešimo, Ukrainos generalinis štabas pranešė, kad aukščiausioji karinė vadovybė įsakė „Azovstal“ dislokuotų padalinių vadams gelbėti personalo gyvybes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mariupolio gynėjai yra amžinai istorijoje. Tai atskiras specialiosios paskirties „Azovo“ būrys, Ukrainos nacionalinės gvardijos 12-oji brigada, 36-oji jūrų pėstininkų, pasieniečių, policijos, savanorių, Mariupolio gynybos brigada.

Užimdami pozicijas „Azovstal“, jie neleido priešui perkelti iki 20 tūkst. žmonių grupės į kitas sritis. Tai sutrukdė įgyvendinti planą (rusams – aut. past.) greitai užimti Zaporižę, pasiekti Donecko ir Zaporižės regionų administracinę sieną“, – „Telegram“ cituojamas pranešimas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis naktį taip pat pateikė trumpą komentarą dėl Ukrainos gynėjų evakuacijos.

REKLAMA

„Sunki diena. Tačiau ši diena, kaip ir visos kitos, skirta išgelbėti mūsų šalį ir žmones. Ukrainos kariuomenės – Ukrainos ginkluotųjų pajėgų, žvalgybos, taip pat derybų grupės, Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto ir JT – veiksmų tikimės, kad pavyks išgelbėti savo vaikinų gyvybes.

Noriu pabrėžti, kad Ukrainai reikia gyvų ukrainiečių didvyrių. Tai yra mūsų principas. Manau, kad šiuos žodžius supras kiekvienas adekvatus žmogus“, – savo „Telegram“ parašė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų