Visada labai apsidžiaugiu, radusi būdą suteikti naują skonį įprastiems ir seniai pamėgtiems patiekalams ar produktams. O jeigu ta mažytė naujovė dar padeda žengti žingsnelį į kokią nors nežinomą žemę, tai ypač smagu.
Prisipažinsiu, kad apie portugalų virtuvę išmanau menkai. Nedaug tipiškų jos patiekalų teko ragauti. Bene skaniausia man asmeniškai yra žuvis, ypač sūdytos menkės valgiai. Sūdyta menkė paplitusi visose Viduržemio jūros regiono šalyse, daug jos suvalgo afrikiečiai ir Pietų Amerikos gyventojai, tačiau portugalai kaip niekas kitas ištobulino jos ruošimą. Iki šiol kartais pajuokaujama, kad kol mergina neišmoks bent 100 būdų ruošti sūdytą menkę, ji negali tekėti.
Tačiau mes sūdytos menkės savo parduotuvėse negausime nusipirkti, tad jos ruošimu galime domėtis tik teoriškai. O vištienos ir rūkyto arba vytinto kumpio rastume pirkti kad ir tuojau pat. Ar mėginote kada derinti šiuos du produktus? Man ši mintis nebuvo į galvą atėjusi, o pasirodė, kad pamėginti verta.
6 porcijoms reikėtų 6 gabalėlių rūkyto arba sūdyto plonai pjaustyto kumpio (bendras kumpio svoris neturėtų viršyti 200 g), 12 vištos šlaunelių, mažų svogūnėlių (galima naudoti ir didelius neaitrius svogūnus), mažų pomidoriukų (jei tokių nėra, tiks dideli, tik turėtų būti kvapnūs, saldūs ir neišplerę), 2 raudonųjų paprikų, 4 skiltelių česnako, šaukšto garstyčių, sauso baltojo vyno, 6 šaukštų brendžio, 8 šaukštų porto (nieko nepadarysi, Portugalija!), petražolių, alyvuogių aliejaus, druskos, maltų juodųjų pipirų.
Geriausiai gaminimui naudoti keramikinį keptuvą arba troškintuvą. Tinka ir kitokie nemetaliniai karščiui atsparūs aukštasieniai plačiadugniai indai. Indo dugnas užlašinus aliejaus išklojamas kumpiu. Ant kumpio pakloto išdėliojamos nuplautos ir nusausintos šlaunelės. Kaip turbūt supratote, geriausia joms gulėti vienu sluoksniu. Tarp jų išmėtomos neluptos česnako skiltelės, šiaudeliais supjaustytos paprikos, nulupti mažyčiai svogūnėliai arba šiaudeliais supjaustyti didesni svogūnai. Pomidorai taip pat sudedami į indą, bet juos prieš tai dera nulupti, kad paskiau susiraičiusios žievelės negadintų vaizdo bei skonio. Jie puikiai nusilupa minutę pavirti vandenyje. Siūloma pjaustant pomidorus išimti taip pat ir sėklyną, bet tai nėra privaloma.
Gautą kompoziciją palaistome aliejumi, pasūdome, pabarstome maltais juodaisiais pipirais. Prieš imantis baigiamųjų ruošos darbų verta užkaisti orkaitę, kuri turi įšilti iki 170 laipsnių. Kol orkaitė kaista, stiklinė balto vyno sumaišoma su garstyčiomis ir šis mišinys užpilamas ant paruoštos mėsos-daržovių masės. Prieš uždengiant dangtį ar apvyniojant troškintuvo viršų aliuminio folija (jei nėra tinkamo dangčio), supilamas taip pat ir brendis bei portas.
Troškinimo indas įstatomas į įkaitusią orkaitę ir paliekamas 40 minučių. Praėjus šiam laikui indas nudengiamas ir dar troškinama 20 minučių. Valandos turėtų užtekti. Jei skystis labai nugaruotų, palaistykite šlauneles verdančiu vištienos sultiniu arba portu.
Pasibaigus troškinimo laikui, orkaitę išjunkite, bet šlauneles dar palikite viduje maždaug 10 minučių. Prieš perkeldami ant stalo, apibarstykite patiekalą smulkiai sukapotomis petražolėmis.
Geriausias garnyras - sunkus raudonas vynas.
Giedrės J. receptai