Ikimokyklinio amžiaus vaikai, kurių mamos būdamos nėščios reguliariai valgė mažai gyvsidabrio turinčią žuvį, yra guvesnio proto nei jų bendraamžiai.
Mokslininkai ištyrė 341 trejų metų amžiaus vaiką ir nustatė, kad tie, kurių mamos daugiau nei dukart per savaitę valgė žuvį, sėkmingiau atliko kalbos, vizualinius ir motorikos raidos testus.
Tačiau jei motinų kraujyje nėštumo laikotarpiu buvo gana daug gyvsidabrio, vaikų testų rezultatai buvo prastesni.
Nėštumo laikotarpiu nuolat valgiusių žuvį motinų kraujyje gyvsidabrio kiekis buvo didesnis, rašoma žurnale „American Journal of Epidemiology”.
Tyrimo rezultatai patvirtina ankstesnius duomenis, kad žuvis naudinga smegenims, tačiau kartu pabrėžiama būtinybė nėštumo laikotarpiu pasirinkti mažai gyvsidabrio turinčią žuvį.
„Nėštumo laikotarpiu reikia atsižvelgti tiek į žuvies maistingumą, tiek ir į neigiamą gyvsidabrio poveikį”, rašo tyrėjai, kuriems vadovavo dr. Emily Oken iš Harvardo medicinos mokyklos Bostone.
Riebi žuvis - tunas, lašiša ir sardinė turi omega-3 riebalų rūgščių, kurios svarbios embriono ir kūdikio smegenų vystymuisi. Tačiau riebi žuvis gali būti labiau užteršta gyvsidabriu, kuris ypač pavojingas embrionų ir mažų vaikų smegenų ląstelėms.
Ryklio, kardžuvės, karališkosios skumbrės, chameleongalvės nėščiosioms reiktų vengti, kadangi šios žuvys sukaupia daugiausiai gyvsidabrio.