Šių metų gegužės antroje pusėje registruoti pirmieji šiais metais net du trichineliozės židiniai Kauno apskrityje. Šia kirmėlių sukelta liga susirgo keturi Kėdainių rajono gyventojai ir viena Kauno gyventoja. Kokią mėsą valgydami užsikrėtė kėdainiečiai, nepavyko išsiaiškinti, o štai kaunietė susirgo valgydama trichinelėmis užkrėstą kiaulieną, kurios parsivežė iš Prienų rajono.
Paskerdus kiaulę, skerdiena nebuvo tirta dėl trichineliozės. Tik tuomet, kai buvo užregistruotas pirmasis susirgimo trichinelioze atvejis, buvo atliktas mėsos likučių tyrimas, ir aptikta kirmėlių. Trichinelėmis užkrėsta skerdiena ir mėsos gaminiai (apie 230 kg) sunaikinti, o dvylikai žmonių, valgiusių užkrėstą mėsą, teks profilaktiškai vartoti vaistus nuo trichineliozės.
2007 m. trichinelioze sirgo šeši Kauno apskrities gyventojai.
Iš visų susirgimų, kuriuos sukelia helmintai (kirmėlės), trichineliozė – pavojingiausia. Ligos sukėlėjai – apvalios kirmėlės trichinelės, kurių dydis 1-4 mm, o užsikrėtimo šaltinis – įvairių gyvūnų mėsa. Gamtoje gyvūnai užsikrečia, suėsdami kitus gyvūnus (dažniausiai įvairius graužikus) bei jų lavonus (dažniausiai įvairių graužikų), kurių raumenyse yra inkapsuliuotų trichinelių lervų. Žmogus užsikrečia, suvalgęs virtos, keptos, sūdytos ar rūkytos trichinelėmis užkrėstos mėsos.
Kiauliena su trichinelėmis, išoriškai niekuo nesiskiria nuo geros mėsos. O ir skonis gali būti kuo puikiausias. Ir štai su malonumu suvalgius gardžiai apskrudusį kiaulienos karbonadą ar laužo dūmu maloniai kvepiantį šašlyką (pakanka suvalgyti 10 – 15 g užkrėstos mėsos), skrandyje veikiant virškinimo sultims, mėsoje buvusios trichinelių kapsulės ištirpsta, išsilaisvinusios lervutės nukeliauja į žarnyną ir jau po valandos įsiskverbia į žarnos sienelės gleivinę, kur tęsia savo vystymąsi iki brandos periodo.
Praėjus 4 - 7 paroms nuo užsikrėtimo, trichinelių patelės pradeda gimdyti gyvas lervutes – iki 3000 per mėnesį. Aktyviai prasiskverbusios į žarnų gleivinės kraujagysles, lervutės su kraujo tėkme gali nukeliauti į bet kurį organą ir į raumenis. Tačiau mėgstamiausios trichinelių vietos yra liežuvio raumenys, akių judinamieji, kramtomieji, tarpšonkauliniai, rankų, kojų, diafragmos raumenys. Atkeliavusios į raumenis, trichinelės susisuka į spiralę, apie kurią netrukus susiformuoja kapsulė. Kapsulėje trichinelė gali likti gyvybinga iki 30 ir daugiau metų.
Ligos požymiai dažniausiai išryškėja, praėjus 2-3 savaitėms nuo užsikrėtimo (t.y., nuo trichineliuotos mėsos valgymo). Kuo anksčiau pasireiškia trichineliozės požymiai, tuo sunkesnė ligos eiga. Charakteringas trichineliozės požymis yra raumenų skausmas, kuris gali būti toks intensyvus, kad žmogus negali apsiversti lovoje, pakelti ranką ar koją, sunku kalbėti, kramtyti maistą.
Pirmomis susirgimo dienomis kūno temperatūra gali pakilti net iki 39-40ºC, ir karščiavimas gali tęstis 2-3 savaites. Veido patinimas, ypatingai išryškėjantis apie akis, taip pat yra vienas iš trichineliozei būdingų požymių. Patinimas – tai alerginės reakcijos, kurią sukėlė helmintų gyvybinės veiklos produktai, išraiška.
Susirgimo klinikinis vaizdas gali būti labai įvairus – tai lemia į organizmą pakliuvusių trichinelių kiekis, organizmo būsena iki susirgimo ir kt.
Mėsoje tūnančių trichinelių neįmanoma sunaikinti – jos puikiai ištveria +160ºC temperatūrą, sūdymą, marinavimą, rūkymą ir šaldymą. Trichineles galima sunaikinti tik sudeginus mėsą.
Na, o kad viso triūso, įdėto kiaules auginant, netektų dūmais paleisti (pilna to žodžio prasme, nes trichineliuota mėsa yra sudeginama), gyvulių augintojams norime priminti, kad svarbi trichineliozės profilaktikos priemonė yra tinkamas auginamų kiaulių laikymas.
Sutvarkykite teritoriją, kad kiaulės negalėtų ėsti graužikų ir kitų gyvūnų lavonų bei paukščių išmatų (mat, trichineliozę gali platinti vabzdžiai, mintantys pūvančia mėsa, taip pat varnos, krankliai ir kiti paukščiai, kurie prisilesę trichineliuotos gaišenos ar gaišena mintančių vabzdžių, su išmatomis į aplinką išskiria trichineles).
Neleiskite graužikams pakliūti į jūsų būstą:
užtaisykite ar uždenkite visas angas ir plyšius, per kuriuos gali patekti graužikai,
plyšius ir angas, esančias pastatų pamatuose, užkiškite plienine vata ar užcementuokite,
apjuoskite namo pamatus skarda,
aplink pastatą išdėliokite spąstus.
Neleiskite graužikams įsikurti jūsų kieme:
nelaikykite kieme nereikalingų daiktų ( senų padangų, baldų, dėžių ir kt.), kad graužikai neįsikurtų juose savo būsto,
šiukšlių konteinerius visada laikykite sandariai uždarytus,
reguliariai šienaukite žolę, iškirskite nereikalingus krūmokšnius,
išdėliokite spąstus aplink pagalbinius pastatus.
Nešerkite kiaulių medžioklės laimikių atliekomis ir švelniakailių žvėrelių skerdiena, kuri nebuvo tirta dėl trichineliozės.
Vienintelis patikimas trichineliozės profilaktikos būdas – nevalgyti trichineliuotos mėsos.
Rekomenduojama:
nepirkti mėsos iš atsitiktinių prekeivių
atlikti mėsos veterinarinį tyrimą, paskerdus net ir savo ūkyje augintą gyvūną
atsisakyti pagundos skanauti ir mėgautis dovanotomis mėsos gėrybėmis, jei nesate tikri, kad buvo atlikta mėsos veterinarinė ekspertizė.
Na, ir dar kartą norime priminti, kad net tvarkingai augintos ir prižiūrėtos kiaulės skerdieną (kaip sveikai ir gražiai ji beatrodytų ) būtina ištirti veterinarijos laboratorijoje. Išleidę kelis litus mėsos ištyrimui, sutaupysite žymiai daugiau – išsaugosite savo ir draugų bei artimųjų sveikatą.
Irina Bulsienė, Kauno VSC užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė