Parduotuvėse ir turguje pilna šviežių agurkiukų, atsirado šviežių bulvių. Visos sąlygos mėgautis lietuvišku vasaros patiekalu - šaltibarščiais. Skanu prie karštų virtų bulvių užvalgyti varškės su daržovėmis. Bet kartais norisi gomurį pamaloninti ne tik varške ar kefyru.
Tokiais atvejais praverčia žvilgsnis į šiltesnių Europos kraštų gyventojų virtuvę. Ką šylant orams valgo italai? Daug ką. Tačiau vienas iš mėgstamų patiekalų yra vištienos salotos. Jos net naudojamos kaip įdaras nepamainomiems itališkiems sumuštiniams.
Pagaminti salotas labai nesunku. Tačiau recepto paprastumas reikalauja ypač atidžiai rinktis visas sudedamąsias dalis.
Vištą pasiruoškite patys. Išvirkite ją nedideliame vandens kiekyje su prieskoniais ir morkomis iš vakaro, nes atvėsti ji turėtų savame nuovire. Mėsą nuimkite nuo kaulų ir nulupę odą supjaustykite juostelėmis. Įsitikinkite, kad salotų lapai švieži, traškūs, nekartūs, gerai juos nuplaukite ir nudžiovinkite. Rinkitės ne per daug aštrų ir neriebų majonezą. Sumaišykite visas išvardytas sudedamąsias dalis, pagardinkite salotas citrinos sultimis ir valgykite su šviežia šviesia duona.
Skanių lietuviškų vištienos salotų receptas kiek egzotiškesnis nei itališkų. Vištą paruoškite taip pat, kaip ir itališkoms salotoms. Dar jums reikės kelių nelabai kietų ir sultingų kriaušių bei vynuogių. Vištieną supjaustykite kubiukais. Vynuoges nuplaukite, pjaukite pusiau, išėmę kauliukus meskite į dubenį su vištiena. Nuplautas ir nuluptas kriaušes taip pat pjaustykite kubiukais, šlakstykite citrinos sultimis ir dėkite į dubenį su višta bei vynuogėmis. Gardinkite majonezu.
Kitai dienai nei vienų, nei kitų salotų geriau nepalikinėti. Tačiau jų sudedamąsias dalis ramiai galite laikyti šaldytuve. Su majonezu maišykite tokį vištienos ir žalėsių kiekį, kokį suvalgysite vienu prisėdimu.
Giedrės J. receptai