Tikrasis guliašas ruošiamas Vengrijoje (vengrai taria „gujaš“), iš ten jis jau senokai atkeliavo ir į Lietuvą, tiesa, neišvengęs „patobulinimų“.
Garsiojo guliašo skonis susideda iš jautienos kulninės, pomidorų, česnakų, aitriosios paprikos ir svogūnų. Tačiau nebijokite eksperimentuoti ir atrasti savąjį šios tirštos sriubos skonį.
Jums reikės:
• 360 g kubeliais supjaustytos jautienos be kaulų,
• 5 valg. š. kiaulienos taukų arba atitinkamo kiekio paspirgintų lašinukų, arba nesūrios šoninės,
• 800 g bulvių,
• 150 g svogūnų,
• 1 valg. š. paprikos miltelių,
• 140 g žaliųjų paprikų,
• žiupsnelio druskos,
• skiltelės česnako,
• 1 valg.š. maltų kmynų sėklų,
• 1 mažo pomidoro,
• karšto sultinio arba vandens pagal pageidaujamą sriubos tirštumą.
Gaminimas
Rinkitės mėsą, kurioje daug želatinos (pvz., mentę, sprandinę ir t.t.) ir supjaustykite 1,5-2 cm gabaliukais. Smulkiai supjaustytus svogūnus kepinkite ištirpintuose riebaluose, kol gražiai pagels.
Sumažinkite ugnį, suberkite paprikos miltelius (riebalai su svogūnais neturi būti labai karšti), greitai išmaišykite. Tebemaišydami sudėkite mėsą, įberkite druskos (jei šoninė sūri, nereikia).
Kai mėsa paruduos ir visas skystis išgaruos, suberkite sumaltus kmynus, smulkiai supjaustytą česnaką ir įpilkite truputį šalto vandens. Toliau troškinkite ant silpnos ugnies. Kartkartėmis pamaišykite. Jei reikia, įpilkite truputį vandens.
Kol troškinsite mėsą (svarbu, kad nevirtų), supjaustykite bulves, žaliąsias paprikas ir pomidorą 1 cm gabalėliais. Kai mėsa vos vos suminkštės, sudėkite bulves ir po 5 minučių įpilkite karšto sultinio ar vandens. Sudėkite žaliąsias paprikas ir pomidorą. Užvirkite ir truputį patroškinkite uždengtame puode.
Įvairialypį guliašo skonį tinkamai pabrėš taurė raudonojo, pageidautina, vengriško vyno.
Skanaus!