Girdime daugybę perspėjimų dėl maisto, kuris neva kenkia sveikatai. Tačiau ar tai nėra tik perdėti gąsdinimai?
Prieš gerdami savo rytinę kavą sekundėlę sudvejojate, ar tai nekenkia sveikatai? Gal geriau išgerti žalios arbatos puodelį? Vėliau, per pietus jaučiate kaltę, jog nesuvalgėte brokolių salotų, vietoj trokštamos jautienos nugarinės renkatės paukštieną, nes joje mažiau riebalų ir pan.
Daugelis mūsų pamėgtų maistų – įskaitant kavą, jautieną – nepelnytai įgijo dietos priešų reputaciją (Per daug kofeino! Per riebu!). Bet naujausi tyrimai rodo, kad daugelis sukurtų mitų apie kai kuriuos produktus yra netiesa.
Kava - kenkia sveikatai, sukelia dirglumą bei nervingumą.
Kasdieniniame kavos puodelyje esantys antioksidantai yra naudingi mūsų sveikatai, mažina Parkinsono ir Alzhaimerio ligų susirgimo riziką, padeda išvengti kraujo krešulių ir uždegimo, mažina pavojų susirgti širdies ligomis ir vėžiu.
Nustatyta, jog moterų, kasdien išgeriančių 1 puodelį kavos, tikimybė susirgti diabetu sumažėja 13 proc., o išgeriančioms daugiau kavos ši rizika dar mažesnė. Žinoma, nereiktų piktnaudžiauti gardinant kavą cukrumi, įvairiais sirupais, grietinėle ir pan.
Jautiena - joje gausu sočiųjų riebalų, kurie itin pavojingi kraujagyslėms, gana kaloringas produktas.
Pastaraisiais metais pasikeitė galvijų auginimo būdai bei jų paruošimas vartojimui. Šiuo metu jautienoje apytiksliai 20 proc. mažiau riebalų, daug sveikesnis „gerųjų“ ir „blogųjų“ riebalų santykis negu kad prieš daugelį metų. Be to, jautienoje esanti linolo rūgštis ( riebalų rūgštis) mažina blogojo cholesterolio lygį.
Jautienoje gausu organizmui reikiamų B grupės ir kt. vitaminų, cinko ir geležies - ypač moters organizmui vertingų mineralų. Dėl mėsoje esančio raumeninio audinio jautiena yra vertingas produktas, joje yra nuo 19 iki 21 proc. baltymų.
Bulvės - jose gausu angliavandenių, labai kaloringas maistas.
Vidutiniškai iškepta bulvė turi tik 160 kalorijų. Bulvės kaloringomis tampa, kai jas pakepiname svieste, aliejuje, pagardiname grietine ar lašinukais. Jos yra vienos iš sočiausių produktų. Bulvėse gausu vitaminų (A, B, C) ir mineralų (kalcio, magnio, geležies, fosforo).
Dėl didelio angliavandenių kiekio bulvės laikomos netinkamu maistu diabetikams. Bet iš tikrųjų bulvių krakmolas greitai suskaidomas, o pasisavinamas gana lėtai. Be to, jomis galima gydyti įvairias ligas.
Krevetės - jose esantis didelis cholesterolio kiekis sukelia širdies ir kraujagyslių ligų pavojų.
Nežiūrint to, krevetės yra labai vertingos mūsų organizmui. Jos turtingos vitaminu D, kuris yra naudingas sveikatai (sumažina depresijos, hipertenzijos, osteoporozės susirgimų pavojų). Jei jus neramina gyvsidabris, kuris kaupiasi žuvų taukuose, ypač riebiose jūros žuvyse esant užterštam vandeniui - drąsiai rinkitės krevetes. JAV Aplinkosaugos Agentūros duomenimis, jos yra vienos iš mažiausiai užterštų jūros gyvūnų.
Tai reiškia, kad galite mėgautis krevetėmis ir nesijaudinti dėl galimos gyvsidabrio žalos jūsų nervų sistemai.