Reikia atkreipti dėmesį, jog maisto produktų gamintojai naudoja nemažai dirbtinių dažiklių, kurie neigiamai įtakoja vaikų bei paauglių protinį vystymąsi.
Didžiosios Britanijos Sautamptono universiteto mokslininkai įvardino šešis pavojingus cheminius priedus, kurie naudojami saldumynų ir nealkoholinių gėrimų gamyboje. Nustatyta, jog vartojant maisto produktus su šiais dažikliais vaikų ir paauglių protinis išsivystymas sumažėja 5 balais. Be to, šie priedai sukelia elgesio problemų, sąlygoja emocinį nestabilumą.
Panašų poveikį vaikų organizmui daro ir benzinas, kuriame yra daug švino. Šiuo metu daugelyje Europos valstybių jis yra uždraustas.
Pateikiamas pavojingų dažiklių sąrašas:
1.Tartrazinas (E 102)
2. Chinolino geltonasis (E 104)
3. Saulėlydžio geltonasis (E 110)
4. Karmosinas (E 122)
5. Ponso 4R (E 124)
6.Raudonasis nuostabusis (E 129)
Įtarimų kelia ir natrio benzoatas (E 211), tačiau prieš uždraudžiant šio priedo naudojimą maisto gamyboje, dar reikia atlikti papildomus tyrimus.