REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
19
Goda Ševčenko (nuotr. Instagram)

Tikriausiai būtų sunku rasti žmogų, kuris nesvajotų apie lygią ir gražią odą, tačiau šiais laikais siekiant tokią turėti, reikia ir nemažai pasistengti, o ką jau kalbėti apie savotiškus pasimatymus su kosmetologais, kuriems daugelis vis dar nesiryžta.

19

Tikriausiai būtų sunku rasti žmogų, kuris nesvajotų apie lygią ir gražią odą, tačiau šiais laikais siekiant tokią turėti, reikia ir nemažai pasistengti, o ką jau kalbėti apie savotiškus pasimatymus su kosmetologais, kuriems daugelis vis dar nesiryžta.

REKLAMA

Estetinio grožio specialistė Goda Ševčenko naujienų portalui tv3.lt papasakojo apie didžiausias klaidas ir įsitikinimus, kurių įsikibę žmonės apie gražią odą gali pamiršti. Anot žinomos moters, odos priežiūra neprasideda tik veidu – tam reikia turėti ir nemažai kitų įgūdžių bei nepamiršti keleto svarbių taisyklių.

Goda, tikriausiai apie lygią odą svajoja kiekviena moteris, deja, tokią turėti ne taip jau paprasta. Kokia jūsų pačios patirtis? Galbūt kelias į jūsų specialybę ir prasidėjo nuo to, kad norėjote daugiau sužinoti apie savo pačios odą?

REKLAMA
REKLAMA

Su oda niekada neturėjau didelių problemų. Tačiau esu moteris, todėl visiškai normalu, kad kartais atsiranda vienas kitas bėrimo elementas. Moterų odos būklei įtakos turi ciklo dienos, prasta mityba, patiriamas stresas, netaisyklinga odos priežiūra ir daugelis kitų priežasčių. 

REKLAMA

Pasirinkau dirbti būtent šioje srityje, nes visada domėjausi grožiu, tačiau negalvojau, kad tai taps mano pragyvenimo šaltiniu. Viskas vyko labai natūraliai. Studijuodama mediciną bendrosios medicinos studijose, 6-ame kurse, supratau, kad nenoriu dirbti ligoninėje. Tiesiog ta aplinka – ne man. Savo gyvenime stengiuosi vengti negatyvių žmonių, negatyvios aplinkos, slogių nuotaikų. Mane tai veikia neigiamai. O jei būčiau pasirinkusi tokį kelią, tai būtų mano kasdienybė. 

Nenorėjau, kad nuėjusi į tokį kelią, kiekvieną dieną į darbą eičiau skaičiuodama minutes, kada ta diena baigsis. Nebūčiau gera specialistė, jei manęs veikla nevežtų. Negalėčiau dirbti kažkam. Tokia jau aš. Tada ir supratau, kad noriu dirbti sau, būti sau viršininke, dėliotis grafiką taip, kaip noriu pati, išvykti atostogų, kada noriu, ir keltis ryte tada, kada noriu. Taip po truputį atsiradau čia, kur esu dabar.

REKLAMA
REKLAMA

Neretai tenka pastebėti, kad moterys pas kosmetologes ima lankytis tik sulaukusios pilnametystės, ar netgi dar vėliau. Kokia jūsų nuomonė? Jei moters oda išties puiki, ar jai pas kosmetologę lankytis taip pat verta?

Gerai būtų, jei pradėtų lankytis sulaukusios pilnametystės (šypsosi)! Deja, labai dažnai apsilanko moterys, kurioms jau gerokai virš 30 metų. Ir jos pamini, kad veido odos procedūroje lankosi pirmąkart. 

Kažkodėl, daugelio nuomone, jei su oda viskas gerai, ja rūpintis nereikia. Tačiau tai yra didelė klaida. Jei iš prigimties turite gerą odą, padėkokite tėveliams, Dievui, kam tik norite, nes šiais laikais tai yra tikrai retas reiškinys. Tačiau, supraskite – oda rūpintis reikia visada. Ji amžinai nekentės visokių „Nivea“ kremų (šypsosi).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dažnai girdžiu: „Visą gyvenimą tepiau ant odos bet ką, ir buvo gerai. Dabar man – virš 30 metų ir nesuprantu, kas pasidarė. Niekada neturėjau odos problemų, kodėl dabar turiu?“ Žinoma, juokais, bet dažnai atsakau, kad, matyt, jūsų odai tiesiog atsibodo jūsų nepriežiūra. Tai, iš tiesų, yra tiesa. Kartais su klientais juokauju, kad visi gimstame, augame ir turime sveikas kepenis. Jei per dideliais kiekiais vartojame alkoholį, kepenys iškart taip pat neduoda jokių signalų, jog jaučiasi prastai. Tačiau vieną dieną jos apie save primins. Taip pat ir su oda. Kiek ji gali kentėti? Oda rūpintis reikia visada, o ne laukti, kol bus per vėlu.

REKLAMA

Kas kiek laiko apskritai reikėtų apsilankyti pas kosmetologę?

Rimtų odos problemų turintys žmonės pas mane lankosi 2 kartus per mėnesį. Jei neišeina, tada bent jau vienąkart. Tačiau kiekvienas atvejis reikalauja būtent jam numatyto gydymo plano. Neturint problemų, vis vien rekomenduočiau apsilankyti kartą į mėnesį. Kaip ir minėjau, oda reikia rūpintis nuolatos.

Ar įmanoma kai kurias odas problemas išspręsti namų sąlygomis?

Viskas priklauso nuo problemos. Reikia suprasti, kad kiekvienas žmogus yra individualus. Labai daug žmonių su mano pagalba išsprendžia savo odos problemas ir namų sąlygomis. Konsultuoju lietuvius JAV, Australijoje, Dubajuje, Vokietijoje, Norvegijoje, Jungtinėje Karalystėje. Mano „Instagram“ profilyje yra sukelta daug atsiliepimų, nuotraukų prieš ir po, naudojant mano paskirtas namų priežiūros priemones.

REKLAMA

Tačiau pasitaiko ir atvejų, kad be procedūrų neapsieiname. Visada sakau, kad reikia suprasti, jog tai nėra vaistai. Tai – tiesiog taisyklinga odos priežiūra namų sąlygomis, dėl ko odos būklė gerėja. Tačiau, kad pilnai išsigydysime rimtas odos problemas, nežadu niekuomet.

Nepaisant to, dažai nustembu ir pati. Kai atrodo, kad be procedūrų neapsieisime, vieną dieną gaunu gražią žinutę su padėkomis, nuotraukomis. Ir tada supranti, kad tuoj neturėsi darbo kabinete, nes jo neprireikia. Visada gera gauti tokias žinutes, nes jos – be galo motyvuoja daryti tai, ką darau. 

Dažnai merginos ir vaikinai rašo, dėkoja, kad pagaliau nebegėda išeiti į miestą, nereikia nuleisti akių kalbantis su žmonėmis. Daugelis labai stipriai kompleksuoja dėl savo odos būklės. Ir tai dažniausiai dėl žmonių nesupratimo. Dažnai užduodamas klausimas yra „kas tavo odai?“ Taip pat ir nesugebėjimas laikyti akių kontakto, žiūrėjimas į žmogaus turimus bėrimus. Žmonės nesupranta, kokius neigiamus jausmus tai sukelia. Lyg žmogus nežinotų, kad turi rimtų problemų. Niekada nesuprasiu, kodėl taip reikia elgtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiais laikais egzistuoja daug įvairių įsitikinimų, ką daryti ir ko ne, jei svajojate apie gražią odą. Tarkime, nereta moteris atsisako pieno produktų, laktozės. Vis dėlto ar tikrai visuomet bėrimų priežastis slypi būtent čia?

Mityba yra labai svarbus kriterijus. Daugelis gydytojų sako, kad mityba neturi įtakos odos būklei. Nesuvokiu, kaip galima taip sakyti. Su visais savo klientais aptariame jų mitybos ypatumus, tai koreguojame. Ir visada be išimčių, iš mitybos išėmus pieno produktus, miltinius patiekalus, viską, kas susiję su cukrumi, alkoholį, gazuotus gėrimus ir kofeiną, odos būklė pagerėja.

Po kurio laiko nevartojimo tam tikro maisto, žmogus suvalgo ar saldumynų, ar pieno produktų, ir man parašo žinutę, kad net kitą dieną ant veido – ir vėl spuogai. Tai kaip mityba gali neturėti įtakos odos būklei, jei cukrus, kofeinas ir dar daug produktų organizme sukelia uždegimines reakcijas? 

REKLAMA

Žmonėms, kurie turi odos problemų, visada rekomenduojama keisti savo mitybos įpročius. Ir tai – ne be reikalo. Žinoma, kiekvienas organizmas yra individualus, kas vienam tinka, kitam – ne. Tad reikia stebėti savo organizmą. Tai – be galo svarbu.

Kokių jūs pati didžiausių mitų esate girdėjusi, kai kalba pasisuka apie gražios odos išlaikymą, jos priežiūrą?

Pačių įvairiausių. Dar iš mūsų senelių laikų atėję įsitikinimai, kad veidą plauti reikia ūkiniu muilu, šveisti kavos tirščiais, ant bėrimų teptis kefyrą, nenaudoti kremų. Baisiausia, kai patarinėja tie žmonės, kurie neturi nė menkiausio supratimo nei apie odos sandarą, nei apie odos tipus, nei išvis turi žinių apie odos priežiūrą.

REKLAMA

O galbūt yra kažkokios taisyklės, kurios galioja visoms moterims, svajojančioms apie lygią odą?

Reikėtų bent kartą per 1-2 mėnesius apsilankyti pas odos specialistą. Jį rinktis labai atsargiai, nes pakliuvus pas netinkamą, odai galima labai stipriai pakenkti. Tai – irgi dažnas atvejis mano darbe.

Taip pat reikėtų naudoti tik tas priemones, kurios paskirtos jūsų odai individualiai, gerti daug vandens, vitaminą C ir vitaminų kompleksą, prisižiūrėti mitybą, turėti poilsio-miego režimą, nečiupinėti odos dienos bėgyje, veidą plauti tik su šaltu vandeniu, o jį šluostyti – tik su vienkartinėmis servetėlėmis. 

Kai miegate, idealiausia naudoti šilkinius užtiesalus. Žinoma, reikėtų mažiau stresuoti. Čia – darbas su savimi, bet jis yra svarbus. Stresas neigiamai veikia ne tik odą, bet ir visą organizmą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip specialistė, tikriausiai, žinote ir apie daugybę su odos priežiūra susijusių klaidų, kurias daro moterys. Kokios yra pačios didžiausios?

Baisiausia, ką galima daryti savo odai, yra bėrimų spaudinėjimas. Taip pat negerai, kai žmonės turi įprotį liesti, kasyti odą dienos bėgyje, nekokybiškai nusivalo makiažą, naudoja nekokybišką kosmetiką. Nerekomenduočiau plauti veido duše po karštu vandeniu. Karštas vanduo sausina odą, ir jei yra uždegimas, jį tik sustiprina. Kai kurie veido odai naudoja rankšluoščius, juos keičia retai, lygiai taip pat ir su pagalvių užtiesalais. 

Ar tikrai bėrimai tam tikrose veido vietose gali signalizuoti apie skirtingas problemas?

Tai signalizuoja ne bėrimų vietos, o būtent bėrimų išvaizda. Pavyzdžiui, jei bėrimai yra apatiniame veido trečdalyje, jie stambūs, raudoni, giluminiai ir skausmingi, dažniausiai be baltos viršūnėlės, tai dažniausiai reiškia hormoninės sistemos problemas. Visada tokiu atveju pirmiausiai siunčiu pasidaryti tyrimų. Kokiems 80 proc. tų žmonių tai pasitvirtina. Visada geriausia ir tikslingiausia atlikti kraujo tyrimą, išsitirti hormonus. Jei yra rimtos problemos, išsitirti ir helycobacter pylori bakteriją. Jos disbalansas labai dažnai sukelia daug problemų, ir ne tik su oda. 

Taip pat jei kreipiasi mergina, rekomenduoju apsilankyti pas ginekologą. Tegul jis pasižiūri, ar nėra cistų. Sergant policistinių kiaušidžių sindromų, dažniausiai ir su oda pasitaiko nemažų problemų. Čia – tik keli pavyzdžiai. Kitas bėdas aptariame pas mane kabinete (šypsosi).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų