REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtis milijono žmonių jau nuo liepos jiems būtinus kompensuojamus vaistus turėtų gauti visiškai nemokamai. Dar paskutinę birželio dieną vaistinių asociacija skelbė, kad elektroninės sveikatos sistema nepritaikyta atpažinti kelių šimtų tūkstančių pacientų, kuriems priklauso nemokami vaistai.

Ketvirtis milijono žmonių jau nuo liepos jiems būtinus kompensuojamus vaistus turėtų gauti visiškai nemokamai. Dar paskutinę birželio dieną vaistinių asociacija skelbė, kad elektroninės sveikatos sistema nepritaikyta atpažinti kelių šimtų tūkstančių pacientų, kuriems priklauso nemokami vaistai.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pripažįsta, kad nesklandumų išvengti nepavyksta. Tiesa, už sistemos įdiegimą atsakingas ,,Registrų centras“ tikina, kad viskas veikia sklandžiai – keli tūkstančiai gyventojų jau įsigijo vaistus be jokių priemokų.

Jau nuo liepos apie 250 tūkstančių žmonių kompensuojamus vaistus gali įsigyti nemokamai, be jokių priemokų. Vilnietė Valerija sužinojusi, kad už vaistus jai nereikės nieko primokėti susigraudina, mat pensininkei net ir sutaupyti papildomi keli eurai daug ką reiškia: „Aišku, džiaugiamės, kokia ten pensija, Dieve…“

Nuo liepos 1 dienos priemokų nebemokės visi 75-erių metų ir vyresni, taip pat mažas pajamas gaunantys pensininkai ir neįgalieji. Žmonės džiaugiasi, kad dabar pavyks sutaupyti nuo kelių iki keliasdešimt eurų:

REKLAMA
REKLAMA

„Aišku, kad tai yra labai gerai, tuo labiau tie, kurie gauna mažas pensijas, tiems tikrai labai gerai.“

„O seniau reikdavo primokėti ir kokių 20-30 eurų.“

„Mano vaistai buvo brangūs, nes beveik 50 eurų kainavo, o kai kompensuojamas praėjusį mėnesį buvo apie 2 eurus, o dabar tai visai jau bus nemokamas.“

REKLAMA

„Yra labai gerai, tegu nemokamai visiems duoda vaistų, tegu gydo.“

Mažesnės regionuose įsikūrusios vaistinės tikina, kad naujoji priemokų kompensavimo tvarka stringa dėl elektroninės sveikatos sistemos įdiegimo, kurią prižiūri Registrų centras. Pasak Panevėžyje įsikūrusios nedidelės vaistinės vadovo, žmonės įsigyti vaistų gali, tačiau ligonių kasoms nepavyksta perduoti receptų, kuriuos šios turi apmokėti.

„Gal daugiau tokių techninių problemų atsiranda, kad sunku prisijungti. Labai reikia ilgai laukti. Suprantu, ten ,,Registrų centro“ vyrukai dirba šiuo metu. Šiai akimirkai ,,Registrų centras“ nepriima receptų“, – sako vaistininkas Juras Kirkus.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš pat liepą ministras Aurelijus Veryga atsiprašinėjo žmonių, kad ne visos vaistinės turėjo duomenis, apie tai, ar pacientams priklauso priemokos kompensacija. Ministras pripažįsta, kad sistema neveikia taip sklandžiai, kaip buvo planuota.

„Gali būti pradžioje tam tikrų nesklandumų. Tai, kad žmonės tiesiog nepyktų ant vaistininkų, nes ne vaistininkas yra kaltas, jei jisai kažko sistemoje negali pamatyti ar įvertinti. Tai tiesiog, kad žinotų, jog gali kilti tokių nesklandumų ir tiesiog būtų kantrūs“, – pasakojo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Vaistinių asociacija skelbė, kad E. sveikatos sistema nepritaikyta atpažinti 250 tūkstančių pacientų, kurie kompensuojamus vaistus nuo liepos turėtų gauti nemokamai. Todėl visą naktį specialistai suskubo testuoti sistemas ir šį rytą gyventojai jau galėjo įsigyti vaistų be jokių priemokų. Tiesa, vaistinių atstovai sako jau pripratę prie nuolatinių sistemos trikdžių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Žinoma, jie mums nepatinka, bet dar labiau nepatinka klientams, nes jie vaistininkų klausia, kas čia vyksta. Bet kol kas su šiuo atnaujinimu viskas lyg ir neblogai“, – teigia ,,Eurovaistinė“ Komunikacijos vadovė Laura Bielskė.

Jau liepos 1 d. už E. sveikatos sistemos įdiegimą atsakingas „Registrų centras" praneša, kad viskas veikia sklandžiai. Iki pietų daugiau kaip 4 tūkstančiai gyventojų įsigijo vaistus be jokių priemokų. Tiesa, paslaugų valdymo direktorė Diana Vilytė pripažįsta, kad pasiruošti sistemų įdiegimui duota per mažai laiko.

„Terminas iš tikrųjų buvo labai trumpas, įvertinkime buvo karantinas, buvo pasimetusi visa valstybė. Įstatymas priimtas spalio 17 dieną, derinimai su ministerija baigėsi tik sausio pabaigoje“, – kalbėjo Paslaugų valdymo direktorė Diana Vilytė.

REKLAMA

Vaistinių asociacija tvirtina, kad e. sveikatos sistema stringa jau ne pirmą kartą. Dažnai žmonės, atėję įsigyti vaistų, yra prašomi palaukti arba atvykti kitą kartą.

„Strigimas buvo ne vieną, ne dvi dienas, o keletą savaičių. Įsivaizduokite, žmogui reikia kompensuojamo vaisto, o vaistininkas net nemato, kad jam jisai išrašytas. Mes labai tikimės, kad tokių strigimų nebebus“, – sako vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė.

„E. sveikatos būklė pačios sistemos nėra tobula, tą žinome, ji buvo ne kartą kelta viešoje erdvėje, tai mes turime tuo pačiu metu ambicijų ir tvarkyti sistemą, ir įgyvendinti tokius projektus,kaip buvo įgyvendintas mažų pajamų projektas“, – pasakoja D. Vilytė.

Sveikatos apsaugos ministerija skaičiuoja, kad iki metų pabaigos priemokų už vaistus kompensavimas valstybei kainuos apie 3,7 mln. eurų. O ši naujovė palies apie 250 tūkst. žmonių Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų