REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Tragedija Baltijos jūroje: prie Klaipėdos uosto vartų apvirto jachta su septyniais Lenkijos piliečiais. Per incidentą žuvo jachtos kapitonas, jo kūnas rastas dar sekmadienio vakarą. Vieno pradingusio vyro vis dar tebeieškoma iki šiol. Pasieniečiai ir ugniagesiai iš vandens išgelbėjo penkis žmones, visi jie smarkiai sušalę ir gydomi ligoninėje. Kelione jachta į Švediją išgelbėta moteris buvo gavusi iš savo šeimos – dovana 50-mečio proga.

 Tragedija Baltijos jūroje: prie Klaipėdos uosto vartų apvirto jachta su septyniais Lenkijos piliečiais. Per incidentą žuvo jachtos kapitonas, jo kūnas rastas dar sekmadienio vakarą. Vieno pradingusio vyro vis dar tebeieškoma iki šiol. Pasieniečiai ir ugniagesiai iš vandens išgelbėjo penkis žmones, visi jie smarkiai sušalę ir gydomi ligoninėje. Kelione jachta į Švediją išgelbėta moteris buvo gavusi iš savo šeimos – dovana 50-mečio proga.

REKLAMA

 Jūros pakrantėje susirinko daugybė gelbėtojų, medikų, pasieniečių. Krante – gelbėjimosi plaustas, o vandenyje prie kranto – apvirtusi jachta. Ant kranto medikai ir gelbėtojai vis dar gaivina žmogų be gyvybės ženklų. Nelaimės vietoje jau skraido kariškių gelbėjimo sraigtasparnis. Nelaimę pastebėjo ir apie ją pranešė praeivis krante.

„Vakar vakare, apie 6 valandą, iš pilietiško žmogaus, kuris tuo metu vaikštinėjo pietiniu molu, pastebėjo keistai manevruojančią jachtą, kuri dalinai buvo apsivertusi. Žmogus nedelsiant paskambino mums, Karinių jūrų pajėgų jūros gelbėjimo koordinavimo centrui, kuris nedelsiant pradėjo gelbėjimo ir paieškos operaciją, buvo aktyvuotas karinių pajėgų budintis sraigtasparnis, kuris budi Nemirsėtoje ir kuris jau po dešimties minučių vyko į nelaimės vietą“, – teigia štabo viršininko pavaduotojas Ramūnas Kažerskas.

REKLAMA
REKLAMA

Virš uosto vartų sraigtasparnis tebesuka ratus. Karinių oro pajėgų ekipažas, nors jau sunku ką ir beįžiūrėti, dar vis ieško jachtos įgulos. Jau beveik visiškai sutemo, pučia labai smarkus vėjas, jūroje didelės bangos. Spėjama, kad būtent dėl labai smarkaus vėjo ir milžiniškų bangų prie pietinio molo ir įvyko nelaimė. Čia dirba ugniagesiai gelbėtojai.

REKLAMA

„Buvo gautas pranešimas, kad Baltijos jūroje įvyko nelaimė, apsivertė jachta, neaišku kieno, atvykus pirmiems pasieniečiams, jie pamatė žmones lipančius, įsikibusius į jachtą, kai kurie jau buvo toli nuo jachtos, bandė išsikapanoti iš jūros. Pasieniečiai jiems padėjo išlipti. Atvykę gaisrininkai narai su įranga, kostiumais spėjo išgelbėti du žmones, išvedė į krantą“, – pasakoja ugniagesių vadas Mindaugas Jovaiša.

Jachtos įgula nespėjo paskelbti jokio aliarmo: nesusisiekė nei radijo ryšiu, nepaskambino pagalbos telefonu, taip pat, pirminiais duomenimis, neiššovė signalinių raketų.

REKLAMA
REKLAMA

Jachtą bangos išmetė į krantą Smiltynėje. Visgi, ne visus žmones pavyko išgelbėti. Nuskendo 65-erių metų laivo kapitonas, jis buvo rastas netoli jachtos.

„Vieną atrado apie 50 metrų nuo jachtos, bandė atgaivinti išsitraukę į krantą, deja, nesėkmingai. Vienas žmogus yra laikomas žuvusiu. Dar vienas, pagal buvusių jachtoje duomenis, yra dingęs. Bandėm ieškoti, karinės jūrų pajėgos padėjo su sraigtasparniu, tačiau kol kas paieškos nesėkmingos“, – teigia M. Jovaiša.

Policijos duomenimis, iš jachtos iškritusiam ir pradingusiam vyriškiui – 45-eri. Jam, greičiausiai, nepavyko išsigelbėti.

„Kol buvo šviesu, vyko gelbėjimo operaciją, deja, vieno dingusio be žinios žmogaus rasti nepavyko ir operacija atnaujinta pirmadienį ryte, 7.30 val., kada į įvykio rajoną buvo išsiųstos pakrančių apsaugos rinktinės laivai. Išžvalgius tiek pakrantę, tiek piečiau, tiek šiauriau nuo molo, tiek ir molų prieigas, kraštus, tačiau skenduolio rasti nepavyko“, – sako R. Kažerskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš jachtos išgelbėtos trys moterys ir du vyriškiai. Visi nukentėjusieji nuvežti į Klaipėdos universitetinę ligoninę, ten jie paguldyti dėl hipotermijos – žmonės sušalo vandenyje.

„Jų būklė yra stabili, tačiau keturių sunki, vienos moters truputį lengvesnė. Šiuo metu gydomi keturi žmonės reanimacijos skyriuje, viena pacientė yra kitame skyriuje. Stebime jų būklę“, – kalbėjo vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.

Kol kas sunku pasakyti, kada nukentėjusieji galės vykti namo – gydymas ligoninėje šiek tiek užtruks.

„Tai, matyt, viskas nusispręs po savaitės, kadangi jų būklė nėra visiškai vienoda, daugelis buvo stipriai sušalę, temperatūra siekė 27 laipsnius, tai, manau, situacija paaiškės po savaitės.“

REKLAMA

Neoficialiais duomenimis, jachta į Švediją plaukė septyni Lenkijos piliečiai – keturi įgulos nariai, viena šeima. Vaikai savo motinai 50-mečio proga buvo padovanoję kelionę jūroje.

Nelaimės priežastys dar tiriamos, pirminiais duomenimis, kilus audrai, jūroje įgula nenorėjo bandyti nusigauti į Švediją, tačiau stengėsi įplaukti į Klaipėdos uostą ir čia rasti ramią užuoveją, tačiau didelėse bangose sugedo laivo variklis, jachta tapo nevaldoma ir apvirto.

Labai panaši nelaimė įvyko prieš metus beveik toje pačioje vietoje esant labai panašioms oro sąlygoms. Pernai per vieną paskutinių regatų, pučiant stipriam vėjui, ties įplaukimu į Klaipėdos uostą iš apvirtusios jachtos iškrito trys vyrai, o 19-metė įgulos narė buvo rasta prisirišusi prie laivo. Išgelbėti pavyko tik vieną vyrą. Mergina mirė ligoninėje, o jachtos kapitonas su ir jo sūnus nuskendo. Per metus ši nelaimė taip ir liko neištirta – Buriuotojų sąjunga sudarė komisiją, tačiau ši iki šiol nepaskelbė išvadų ir rekomendacijų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų