REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Langų montavimas (nuotr. 123rf.com)

Prasidėjus naujiesiems metams ne retas suklūsta ir nusprendžia imtis permainų – planuose neretai būna ir naujo darbo paieškos. Užimtumo tarnyba paskelbė, kokios profesijos šiais metais bus paklausiausios, o kurių atstovams teks nemenkai paplušėti norint susirasti darbą. Tiesa, ekonomistė ramina, kad vietos darbo rinkoje užteks visiems.

11

Prasidėjus naujiesiems metams ne retas suklūsta ir nusprendžia imtis permainų – planuose neretai būna ir naujo darbo paieškos. Užimtumo tarnyba paskelbė, kokios profesijos šiais metais bus paklausiausios, o kurių atstovams teks nemenkai paplušėti norint susirasti darbą. Tiesa, ekonomistė ramina, kad vietos darbo rinkoje užteks visiems.

REKLAMA

Nors kai kurių specialybių atstovai bus paklausūs, o kitų specialistų atlyginimai gali vilioti, tačiau pastarųjų reikės mažiau. Vienas pavyzdžių yra teisininkai.

Užimtumo tarnybos komunikacijos specialistė Milda Jankauskienė sako, kad naujoji tvarka, kai prie profesijų nurodomas ir vidutinis darbo užmokestis, skirta atkreipti ir besirenkančių studijas jaunuolių dėmesį:

„Tai padaryta todėl, kad informuotume visuomenę apie konkrečios profesijos vidutinį darbo užmokestį, atkreipiame studijas besirenkančio jaunimo dėmesį, kokie vidutinio atlyginimo skirtumai pagal aukštos kvalifikacijos reikalaujančias profesijas ir darbininkiškas.“

REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir pernai, dideles įsidarbinimo galimybes turės IT sektoriaus darbuotojai – kompiuterių tinklų specialistai, programinės įrangos kūrėjai, sistemų analitikai ir taikomųjų programų kūrėjai.

REKLAMA

Pasak M. Jankauskienės, prognozuojama, kad 2019 metais lengvai darbą ras elektronikos inžinieriai, elektros inžinerijos technikai, elektros inžinieriai, kompiuterijos inžinieriai, mechanikos inžinieriai ir statybos inžinieriai.

TOP15 profesijų 2019 metais:

• Elektromechanikai ir elektromonteriai (818 eur.)

• Technologijų ir gamybos inžinieriai (1194 eur.)

• Metalinių konstrukcijų ruošėjai ir montuotojai (863 eur.)

• Elektros inžinieriai (1086 eur.)

• Siuvėjai, kailininkai ir kepurininkai (501 eur.)

• Medienos apdirbimo įrenginių operatoriai (683 eur.)

• Suvirintojai (832 eur.)

• Baldžiai (607 eur.)

• Medienos apdirbimo staklių derintojai ir operatoriai (670 eur,)

• Kepėjai ir konditeriai (531 eur.)

• Siuvimo ir siuvinėjimo mašinų operatoriai (512 eur.)

• Mėsininkai ir žuvų darinėtojai (653 eur.)

• Metalo apdirbimo staklių derintojai ir operatoriai (816 eur.)

• Maisto gamybos mašinų operatoriai (916 eur.)

• Virėjai (490 eur.)

Šokį „veda“ darbuotojas

Apie artimiausias prognozes ekonomistė Rūta Vainienė kalba atsargiai, pasak jos, Lietuvos vidinėje rinkoje pokyčių nenumatoma:

REKLAMA
REKLAMA

„Dabar matome, viduje situacija ypatingai nepasikeis, nes didžiausias postūmis gali įvykti iš išorės – dėl „Brexit“ ar pasaulinio ekonominio sulėtėjimo. Iš ten gali ateiti permainos, o ne dėl to, kad kažkas Lietuvoje labai pasikeistų.“

Pasak jos, darbuotojai šiuo metu turėtų džiaugtis palankia situacija rinkoje:

„Turime naujus investuotojus, kurie įdarbina, kuria naujas darbo vietas, taip didėja konkurencija tarp darbdavių dėl darbuotojų. Tai palankus metas darbuotojui, vienareikšmiškai, tačiau kiek tas metas truks – neaišku. Jis būna kaip šokis, tai vienas veda, tai kitas veda, tai dabar darbuotojui geras metas.“

Vietos rinkoje užteks visiems

Užimtumo tarnyba skelbia, kad mažiausias įsidarbinimo galimybes turės administravimo ir vykdomieji sekretoriai (665 eur), apskaitos ir buhalterijos tarnautojai (641 eur), biologai, botanikai ir zoologai (951 eur), duomenų įvesties operatoriai (678 eur), gyvosios gamtos mokslų technikai (659 eur), grafikos ir multimedijos dizaineriai (830 eur), interjero dizaineriai ir dekoratoriai (676 eur), jaunesnieji teisės specialistai (800 eur), pirkimo specialistai (806 eur), sekretoriai (655 eur), atliekantys bendras funkcijas, sporto treneriai, instruktoriai ir teisėjai (726 eur) teisininkai (1401 eur), verslo paslaugų vadybininkai (662 eur), vertėjai ir kalbininkai (658 eur), žurnalistai (751 eur).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarp kvalifikuotų darbininkų mažiausias įsidarbinimo galimybes turės apsaugos darbuotojai, floristai, kirpėjai, kosmetikai, lengvųjų automobilių, taksi ir furgonų vairuotojai.

Nors Užimtumo tarnybos duomenimis išskiriamos paklausiausios specialybės šiais metais, pasak ekonomistės R. Vainienės, darbo rinkoje užteks vietos visiems: „Negalėčau patikėti, kad labiausiai trūksta žemiausios kvalifikacijos darbuotojų, visų dabar trūksta: ir žemesnės, ir kvalifikuotų. Taip pat vyksta didelis judėjimas tarp darboviečių.“

Skirtingi regionai – skirtinga paklausa

Dėl įvairių pokyčių tiek viduje, tiek užsienyje, R. Vainienė mano, kad atlyginimai nemažės, tačiau šiokių tokių permainų bus: „Atlyginimai mažėja labai retai kada, paskutinį kartą jie mažėjo per 2008 metų krizę, nes ekonomika krito 15 proc. Mažėjimai būna labai drastiškom aplinkybėm ir to neprognozuojama, kad naujoji krizė bus tokio nuožmumo.“

REKLAMA

Pasak jos, dabar rinka pasiruošusi įdarbinti tuos, kurie sugrįš ir jie nemažins darbo kainos. Situacija darbo rinkoje priklausys ir nuo regionų, nes juose yra didžiausi skirtumai.

Pažvelgus į bendrą Lietuvos statistiką Vilniuje darbo rinka palankiausia bus įvairiems inžinieriams, gydytojams, ikimokyklinio bei pradinio ugdymo mokytojams, slaugos specialistams.

Autobusų ir troleibusų vairuotojai, padavėjai, virėjai, statybininkai taip pat bus tarp paklausiausių specialistų.

Kauno regione paklausiausi bus automatikos inžinieriai, mechanikos inžinieriai, slaugos specialistai, statybos inžinieriai, technologijų ir gamybos inžinieriai. Taip pat statybininkai, stogdengiai, suvirintojai, orlaivių variklių mechanikai ir taisytojai.

Klaipėdos regione ieškodami darbo su didesniais sunkumais nesusidurs statybos inžinieriai, bendrosios praktikos gydytojai, pradinio ugdymo mokytojai, gydytojai specialistai. Taip pat graibstomi bus baldžiai, skardininkai, suvirintojai, virėjai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų