Nors daugelis pasmaližiavimą linkęs vadinti nuodėme, tačiau bent retomis progomis save apdovanoti tikrai verta. Tiesa, palengva į parduotuvių vitrinas bei mūsų meniu braunasi vis sveikesni ir originalesni saldumynai. Konditerijos tendencijos pretenzingos – gausiai cukruotus gardumynus palengva išstumia sveikatai ir figūrai draugiški skanėstai.

Saldumynai (nuotr. 123rf.com)

Saldumynai (nuotr. 123rf.com)

Pirkėjų akiraty – natūralūs produktai

Kaip rašoma prekybos tinklo IKI pranešime spaudai, sveikesnių pasirinkimų paieškos tampa vis populiaresnės – tai galioja visiems maisto produktams, įskaitant ir saldumynus. Pasak prekybos tinklo kepyklų vadovės Nijolios Juchnevič, konditerijos pasaulis taip pat turi savo sezoniškumą ir madas.

„Iš tiesų matome, jog lietuviai aktyviai domisi sveikesnio maisto naujovėmis, rečiau renkasi gausiai dekoruotus, kaloringus saldumynus. Atitinkamai vis dažniau ieškoma gaminių be pridėtinio cukraus, glitimo, laktozės. Pastebime ir veganams draugiškų skanėstų augantį populiarumą. Atsižvelgiant į smaližių poreikius, parduotuvių vitrinose randasi nauji, kartais netgi netikėti saldumynų skoniai“, – įsitikinusi N. Juchnevič.

REKLAMA

Pasak ilgametę patirtį turinčios konditerės, pastaruoju metu labiausiai „ant bangos“ natūralūs saldumynai. „Pirkėjai vis dažniau ieško subtilių, ypatingu skoniu išsiskiriančių desertų mažomis porcijomis. Kur kas didesnis dėmesys tenka natūraliems produktams: tikram šokoladui, natūraliai varškei ir grietinėlei, kefyro kremui, vaisių tyrėms“.

Cukrus saldumynuose – atgyvena?

Išaugęs domėjimasis sveika mityba, iš tiesų, neaplenkė ir smaližių interesų. Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, sveikuoliški saldumynai iš periferijos veržiasi į pirmaujančias pozicijas. „Jei ankščiau prioritetas būdavo vizualiai gražūs ir saldūs konditeriniai gaminiai, tai šiandien situacija kiek keičiasi. Dažnas pirkėjas teiraujasi ne skanesnio, o sveikesnio deserto, teiraujasi apie jo sudėtį“.

„Viena iš naujų krypčių konditerijoje – sluoksniuoti desertai indeliuose. Juose dažnu atveju derinami skirtingų skonių kremai – tai gali būti jogurtai, sojos gaminiai, grietinėlė, vaisių tyrė. Taip pat natūralus kremų skonis dažnu atveju paįvairinamas pagardais, tokiais kaip ispaninio šalavijo sėklos, riešutai, liofilizuotos uogos, linų sėmenys ar netgi kanapės. Būtent tokių savo maistinėmis savybėmis turtingų desertų paklausų auga, o ši tendencija kelia džiugesį – pagaliau nukarūnuojamas cukrus“, – sako B. Čaikauskaitė.

Tradiciniai kepiniai priversti atsinaujinti

Ar reikia nuogąstauti, jog pamėgti ir, rodos, nuo tam tikrų progų neatskiriami saldumynai paliks parduotuvių lentynas? Konditerijos pasaulio užkulisius puikiai išmananti N. Juchnevič sako, kad tradiciniais tituluojami desertai, ypač jei jie paklausūs, išnykti niekur neketina.

REKLAMA

„Kiekvienais metais, atsižvelgiant į pirkėjų poreikius, stengiamės naujai pažiūrėti į tradicinius skonius. Paklausių desertų niekas iš rinkos neišima, tačiau atsiranda būtinybė juos šiek tiek atnaujinti. Kitaip tariant, mes peržiūrime jų sudėtį ir siekiame priartinti prie kuo sveikesnio varianto. Jų gamyboje naudojame tikrą grietinę, grietinėlę, sviestą, kiaušinius, aukštos kokybės šokoladą, vaisių tyres, migdolų miltus. Tobuliname receptūras ir optimizuojame cukraus kiekį, dažnu atveju jį mažiname arba keičiame sveikesnėmis alternatyvomis. Tikslas – jog kiekvienas kepinys savo skoniu ir kvapnumu sukurtų dalelę namų jaukumo“.

Saldu ir be cukraus?

Specialistų teigimu, suvartojamo cukraus kiekiai jau seniai verčia sunerimti – jo apstu ne tik saldumynuose. Net jei visiškai iš savo mitybos raciono išbrauktume tortus, bandeles, o kavos negardintume cukrumi, tai dar nereiškia, jog jo negausime valgydami kitus, iš pirmo žvilgsnio nekaltus, maisto produktus. Taigi išeitis viena – negalintiems gyventi be saldumo, būtina ieškoti alternatyvų.

„Didžiausi smaližiai yra vaikai ir kiekvienas tėvas sutiks, jog ramiai praeiti pro konditerijos skyrių parduotuvėje, kartais būna neįmanoma misija. Mūsų konditeriai nuolatos ieško būdų, kaip kompensuoti cukrų ir, visų nuostabai, yra kur kas sveikesnių pasirinkimų, pavyzdžiui, natūralios vaisių tyrės, medus, agavų, datulių ar džiovintų figų sirupai. Renkantis skanėstus, visada rekomenduojame atkreipti dėmesį į jų sudėtį arba pasiteirauti konditerių apie sudedamąsias dalis“, – pataria B. Čaikauskaitė.

Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!

Nėra komentarų. Būk pirmas - komentuok!

Top Video

Internautai pašėlo: mama įkėlė įrašą, kaip mažametis vairuoja ir viršija greitį
DABAR RODOMA
Internautai pašėlo: mama įkėlė įrašą, kaip mažametis vairuoja ir viršija greitį
DABAR RODOMA
Negalėjo nenufilmuoti: praeiviai stabtelėjo žiūrėti, ką moteris vedžioja lauke
DABAR RODOMA
Mama slapta užfiksavo šokiruojantį slaugės elgesį su jos negalią turinčiu sūnumi
DABAR RODOMA
Tiesioginio eterio įrašas atskleidė vagystę: kuriozas tapo sensacija
DABAR RODOMA
Dėl gyvūno pikantiško poelgio modeliui teko raudonuoti
DABAR RODOMA
Moteris palikusi atvirus automobilio langus labai greitai to pasigailėjo
DABAR RODOMA
Darbuotojai užfiksavo poros akimirką restorane: visi internautai ėmė jų ieškoti
DABAR RODOMA
Pamačius šalia važiavusį automobilį išsitraukė kamerą: to dar nebuvo regėję
DABAR RODOMA
Keistos išvaizdos žuvis sukėlė sąmyšį: atrodo, kaip su žmogaus veidu
DABAR RODOMA
Venckienės palaikymo mitingo dalyvė: aš buvau pas Neringą kameroje
REKLAMA
„Naujojo teatro“ įkūrėja Svetlana Šulc. Ingos Dingos nuotr.
Kai Svetlana Šulc prarado didžiąją dalį regėjimo, ji turėjo išeiti iš mėgstamo darbo ir iš esmės pakeisti savo gyvenimą. Tuomet jai kilo idėja steigti teatrą, kuriame galėtų ...
Pinigai (nuotr. Fotodiena.lt)
Vidutinės gyventojų darbo pajamos per metus padidėjo 9,5 proc. ir trečiąjį ketvirtį siekė 1 277 eurus neatskaičius mokesčių. Tokias ir didesnes pajamas uždirba kas trečias ...
Seimo posėdis  (Paulius Peleckis/Fotobankas)
Valdančiųjų valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis žada, kad senatvės pensijos nuo kitų metų didės maksimaliai. Jo teigimu, Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas ...
Indrė Genytė-Pikčienė (nuotr. Organizatorių)
Prezidentas, išreiškęs susirūpinimą konkurencine aplinka bankų sektoriuje, į viešąją erdvę grąžino valstybinio komercinio banko idėją. Kuriuose komercinės bankininkystės ...
Socialinė parama (nuotr. Sauliaus Žiūros)
Socialinės pašalpos vienoms Lietuvos savivaldybėms – it spąstai, iš kurių merai nesugalvoja kaip vaduotis. Tuo metu kitos savivaldybės džiaugiasi sugriežtinta pašalpų ...
REKLAMA

TELEVIZIJA

TVPlay
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų