REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Britanija yra dėkinga Lietuvai už solidarumą, reaguojant į buvusio dvigubo agento ir jo dukters apnuodijimą, sako Jungtinės Karalystės ambasadorė Lietuvoje Claire Lawrence (Kler Lorens).

Britanija yra dėkinga Lietuvai už solidarumą, reaguojant į buvusio dvigubo agento ir jo dukters apnuodijimą, sako Jungtinės Karalystės ambasadorė Lietuvoje Claire Lawrence (Kler Lorens).

REKLAMA

Interviu BNS diplomatė sakė, kad britai jau pradeda konsultacijas su Lietuvos verslu, kaip vyks dvišalė prekyba po Britanijos pasitraukimo iš Europos Sąjungos.

Anot ambasadorės, „Brexit“'as taip pat atveria galimybių stiprinti dvišalius ryšius, ir šiam tikslui stiprinama Jungtinės Karalystės ambasada Lietuvoje.

– Kaip pakomentuotumėte Lietuvos Vyriausybės reakciją į Skripalių apnuodijimą?

– Esame nepaprastai dėkingi už solidarumą, kurį parodė daugybė Europos, NATO valstybių, ir šalys kituose regionuose. Žinoma, tai pasakytina ir apie veiksmus, kuriuos paskelbė Lietuvos Vyriausybė.

Esame labai dėkingi už lietuvių solidarumą, už jų padarytus pareiškimus ir už veiksmus, kurių jie ėmėsi.

– Dabar daugiausia diskutuojama, ar Londonas planuoja imtis veiksmų prieš nešvarius Rusijos oligarchų pinigus.

REKLAMA
REKLAMA

– Turime galiojančių teisės aktų, pagal kuriuos galime imtis veiksmų dėl pajamų, kurios buvo įgytos iš bet kur padarytų nusikaltimų arba žmogaus teisių pažeidimų ir kurios laikomos Londone.

REKLAMA

Žinoma, imantis tokių veiksmų turi būti laikomasi tinkamų procedūrų ir teisinės valstybės principų, taigi dėl to bus pradėtas tyrimas, o ne imtasi kokių nors savavališkų veiksmų.

– Su Lietuvos pramonininkų konfederacija neseniai kalbėjotės apie Jungtinės Karalystės planus dėl prekybos politikos po „Brexit“. Kokia jūsų žinia Lietuvos verslui?

– Galėčiau pasakyti, kad mes tebenorime tęsti prekybą tarp Jungtinės Karalystės ir Lietuvos, siekti, kad šie santykiai toliau sparčiai plėstųsi. Tą patį galima pasakyti ir apie investicijas, mes ir toliau teigiamai vertiname Jungtinės Karalystės investicijas Lietuvoje ir Lietuvos investicijas Jungtinėje Karalystėje.

REKLAMA
REKLAMA

Susitikime su Lietuvos pramonininkų konfederacija išsamiai diskutavome, kaip pasikeis tam tikri dalykai mums pasitraukus iš ES. Tačiau sakyčiau, kad iš pokalbių su verslo atstovais pajutau, jog ketinimai siekti, kad Jungtinės Karalystės ir Lietuvos prekybos santykiai ir toliau būtų stiprūs, tebėra labai rimti.

– Ką „Brexit“ reiškia dvišaliams santykiams?

– „Brexit“ reiškia, kad tam tikri dalykai pasikeis. Tačiau dėl to atsiveria realių dvišalių galimybių, nes svarstydami, kaip mes pasitrauksime iš ES, taip pat žvelgiame į dvišalius santykius su Lietuva ir atrandame daug sričių, kuriose santykius galima plėtoti.

Visų pirma galima paminėti tris sritis: pirmoji būtų saugumas, gynyba ir užsienio politika, antroji – mokslas ir inovacijos, įskaitant įmonių tarpusavio ryšius, o trečioji – kultūra ir ryšiai tarp žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kuo labiau žvelgiame į esamas galimybes, tuo didesnį susidomėjimą matome iš Lietuvos pusės ir tuo daugiau iniciatyvų teikiame.

– Ar ambasada plečiasi?

– Taip, ambasada plečiasi. Visai neseniai paskyrėme už mokslą ir inovacijas atsakingą pareigūnę, ji dirbs visose trijose Baltijos šalyse. Ji aktyviai kalbasi su Lietuvos universitetais, mokslininkais, tyrėjais, Vyriausybe ir verslu, siekdama nustatyti, kaip galėtume stiprinti savo santykius mokslo ir tyrimų srityje. Taigi mes ir toliau augame, nes randame vis daugiau sričių, kuriose galime dirbti.

– Jūsų ambasada planuoja šiemet Lietuvoje aplankyti 100 vietovių. Koks jūsų planas?

– Mūsų planas – šimtmečio proga Lietuvoje aplankyti 100 vietovių ir neapsiriboti vien, sakyčiau, Vilniumi, Kaunu ir Klaipėda, o apsilankytis visoje Lietuvoje. Ambasadoje dirbantiems britams tai yra galimybė patyrinėti šalį, kurioje jie gyvena, o mūsų vietos darbuotojams – galimybė šiek tiek kitaip pabendrauti su savo šalies gyventojais.

Tačiau visi mes manome, kad Lietuva yra tiesiog graži, įdomi, nuostabi šalis ir yra puiku turėti galimybę ir perspektyvą po ją keliauti ir pamatyti kuo daugiau jos kampelių.

– Ačiū už interviu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų