REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
22
Buto nuoma (TV3 koliažas)

Pastebėję įtartinus butų nuomotojus ar agentūras, žmonės skuba apie tai informuoti ir kitus. Socialiniame tinkle „Facebook“ esančioje grupėje pasirodė Kaune buto nuomai ieškojusios jaunos merginos žinutė. Ji įsitikinusi, kad sąlygos, kurias išgirdo iš butą nuomojančios agentūros, mažų mažiausiai vertos papildomo pasidomėjimo. 

22

Pastebėję įtartinus butų nuomotojus ar agentūras, žmonės skuba apie tai informuoti ir kitus. Socialiniame tinkle „Facebook“ esančioje grupėje pasirodė Kaune buto nuomai ieškojusios jaunos merginos žinutė. Ji įsitikinusi, kad sąlygos, kurias išgirdo iš butą nuomojančios agentūros, mažų mažiausiai vertos papildomo pasidomėjimo. 

REKLAMA

Iš pirmo žvilgsnio, jai užkliuvo gerai atrodančių butų maža kaina, tačiau vos nusprendusi pasidomėti atidžiau pasiūlymu, mergina gerokai nustebo. Įtarimus sukėlusia atveju ji pasidalino ne tik su internautais, bet ir su portalu tv3.lt. 

Apie tokias sąlygas nebuvo girdėjusi

Buto nuomai ieškojusi mergina (vardas ir pavardė žinomi) pastebėjo jaukų, geros būklės ir jos manymu, net gana pigų butą. Skelbime nenurodoma, kas siūlo butą, bet skelbiama, kad į visus kilusius klausimus bus atsakoma telefonu.

„Natūraliai galvojau, kad skambinsiu šeimininkams, nes nebuvo paminėta agentūra ir aprašas buvo su klaidomis. Vos paskambinus, išgirdau netikėtą atsakymą: „Tai atsiųskit mums į el. paštą kokių pageidavimų turite, susimokėkit ir mes jums atsiųsim variantus, paskambinkit rytoj”, – mergina sakė net būdama pasimetusi, padėkojo.

REKLAMA
REKLAMA

Kitą dieną ji vėl skambino dėl buto, norėdama apžiūrėti ir tada išgirdo visas sąlygas. „Pasakė, kad reikia atvykt į agentūrą, susimokėt 80 eurų, užsiregistruoti ir tada šeimininkai rinksis iš kandidatų.

REKLAMA

Paklausiau, o kas čia per agentūra, nurodė, kad Taikos pr. įsikūrę (pavadinimo nepasakė). Žinoma, pasidomėjau, o kas bus, jei nepasirinks manęs šeimininkai, tai nuplauks mano tie 80 eurų? Esą, taip“, – sakė mergina.

Jos teigimu, įtarimų sukėlė ne tik tai, kad tas pats numeris buvo nurodytas prie dar kelių butų variantų, bet ir tai, kad visi jie atrodė gerai, o kaina – stebėtinai maža. 

Siūlo mokamą paslaugą

Kokia įmonė siūlo merginos nurodytą butą, pavyko išsiaiškinti po pirmo skambučio. Tai nuo 1999 m. Kaune veikianti NT agentūra „Aurus“. Jos vadovė Ayda Klimanskienė portalui tv3.lt aiškino, kad jų įmonė tiesiog siūlo mokamą paslaugą, padedant žmonėms susirasti butus. Jos teigimu, nemažai triukšmo ir skandalų kelia pavieniai brokeriai bei agentūros dėl aršios konkurencijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes siūlom paslaugą už vienkartinį mokestį iš klientų, nes mes neimam mokesčio iš buto šeimininkų. O su besikreipiančiais klientais pasirašom sutartis, išrašom sąskaitas, tada siūlom variantus pagal jų kriterijus, suderinam laiką ir siunčiam susitikti su šeimininku. Ten jie jau patys tariasi dėl sąlygų ir panašiai. Jokios eilės pas šeimininkus nėra, nes po vieną žmogų susitikti su jais“, – pasakojo A. Klimanskienė.

Pasak jos, neradus tinkamo varianto, ieškoma kitų ir nesvarbu kiek. Visgi, svarbus vienas aspektas – klientas turi per mėnesį išsirinkti būstą, kitu atveju, vienkartinis mokestis nuplaukia ir sutartis nutrūksta. Tai patvirtino tiek įmonės vadovė, tiek aiškiai nurodoma ir jų sutartyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Klimanskienė tvirtina, kad žmonės labai retai neranda tinkamo varianto, taip dažniau nutinka, jeigu žmonės ieško geresnio buto už itin mažą sumą – „nerealius norus turi“. Tuo pačiu moteris aiškino, kad prie kainų sukėlimo prisideda ir nelegaliai dirbantys brokeriai, kurie prižada šeimininkams aukso kalnus ir sukelia kainas dirbtinai.

Portalui tv3.lt Konkurencijos taryba nurodė, kad 2015–2018 m. nėra gavusi skundų dėl bendrovės „NT Aurus“ veiksmų. O Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) nurodė, kad taip pat nėra gavusi vartotojų skundų dėl šios įmonės veiklos.

Žmones suklaidina sukčiai

NT agentūros „Capital Team“ vadovas Mantas Mikočiūnas priminė dažniausiai girdėtas sukčių schemas, kurios naudojamos prieš patiklius nuomininkus. Ir nors ne visais atvejais už skelbimų slypi apgavikai, verta prisiminti, į ką atkreipti dėmesį. Nors iš pirmo žvilgsnio šios merginos istorija jam taip pat sukėlė įtarimų.

REKLAMA

„Prieš maždaug 8 m. veikė neva agentūros, kurios už pinigus tiesiog paduodavo sąrašą atrinktų objektų. Kitas variantas buvo, kai imdavo pinigus už apžiūrą butų ar namų. O vienas dar naujesnių variantų – pasakymas, kad šeimininkai užsienyje, todėl būstą galima apžiūrėti tik iš nuotraukų. Jos parodomos keliems žmonėms, surenkami užstatai ir pardavėjai dingdavo su pinigais“, - pasakojo M. Mikočiūnas.

Jo teigimu, pinigų ėmimas už neva buto suradimą, kaip atmaina tarpininkavo mokesčio, pykdo nuomininkus. Jis pats, esą, supranta žmonių pyktį, bet ir skatina pačius pasidomėti tuo plačiau.

„Dažniausiai tarpininkavimo mokesčius ima pseudobrokeriai, kurie net neturi individualios veiklos pažymėjimo, neveda buhalterijos, todėl reikėtų jų tiesiog paprašyti sąskaitos. Kitas variantas – sutarties paprašymas už tokios paslaugos teikimą, numatant sąlygas ir kainas“, - nurodė NT ekspertas.

REKLAMA

Pasak jo, dar dažnas atvejis, kai pats objekto savininkas nesamdo ir nežino apie konkretų brokerį, kuris tiesiog pasinaudojo jo skelbimu, atvedė žmones ir nurodęs kitokią kainą, pasilieka sau dalį.

M. Mikočiūna tikina, kad šiuo metu yra kitokia situacija su NT – palankesnė nuomininkui. „Dabar pasiūla yra daug didesnė už paklausą, nuomininkai turi iš ko pasirinkti, todėl neverta mokėti už neva geresnį, išskirtinį variantą. Todėl suaktyvėjo ieškotojai naujų formų, kaip tą tarpininkavo mokestį gauti“, - pasakojo ekspertas.

Problema slypi giliau

Lietuvos nekilnojamo turto agentūrų asociacijos direktorius Rimas Kirdulis portalui tv3.lt sakė, kad daug problemų kyla dėl menko brokerių ir NT agentūrų teisinio reglamentavimo mūsų šalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Būtent todėl šia veikla užsiimti gali bet kas, nėra absoliučiai jokių reikalavimų. Po kelių metų vaikščiojimo po valdiškus namus, su savo iniciatyva, kad atsirastų teisinis reglamentavimas, išgirdome esantys prieš europietišką madą.

Kitaip tariant, Europoje stengiamasi mažinti licencijuojamų, sertifikuojamų veiklų skaičių, o mes, kadangi norime apriboti nesąžiningus, nekvalifikuotus darbus, esame nemadingi“, - sakė asociacijos direktorius.

Jo teigimu, panašių situacijų, kaip papasakojo mergina, Lietuvoje gali egzistuoti, tačiau jis nesiėmė vertinti, kiek tai etiška ir legalu. Todėl pabrėžė, kad žmogus pats turi rinktis išgirdęs sąlygas, sutinka su jomis ar atsisako paslaugų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų