REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Darbas per šventes (nuotr. 123rf.com)

Lietuvoje bręsta diskusija, ar turėtų prekybos centrai dirbti per didžiąsias metų šventes – Kalėdas bei Naujuosius. Kol kas iniciatyvą išreiškia tik vienas prekybos tinklas, o įpareigoti elgtis visus taip pat galėtų tik įstatymas.

9

Lietuvoje bręsta diskusija, ar turėtų prekybos centrai dirbti per didžiąsias metų šventes – Kalėdas bei Naujuosius. Kol kas iniciatyvą išreiškia tik vienas prekybos tinklas, o įpareigoti elgtis visus taip pat galėtų tik įstatymas.

REKLAMA

Prekybos tinklas „Norfa“ šiais metais dar prieš Velykas paskelbė, jog nedirbs iš viso šv. Velykų sekmadienį. Tuo metu „Norfos mažmenos“ valdybos pirmininkas Dainius Dundulis kvietė prie šios iniciatyvos prisijungti ir kitus prekybininkus. „Manyčiau, kad yra datų, kurios apskritai turėtų būti „neprekybinės“, – tuomet sakė jis.

Tačiau kiti prekybos tinklai prie iniciatyvos neprisijungė: buvo uždaroma tik dalis parduotuvių, kitos dirbo sutrumpintu darbo laiku. Dabar iki Kalėdų likus daugiau nei mėnesiui, prekybos tinklas „Norfa“ vėlgi kviečia kitus prekybininkus jungtis prie iniciatyvos ir nedirbti pirmąją šv. Kalėdų bei Naujųjų metų dieną.

„Mes vienytis neraginame, mes tik siūlome. Visą laiką sakydavome, kad turime suteikti darbuotojams švenčių dienas. Gali būti, kad tai pakenks pelnui, bet turi suprasti ir pirkėjai, kad darbuotojai lygiai tokie patys žmonės ir nori tą dieną nedirbti ir kažkur nueiti. Daugiau pagarbos vienas kitam kaip visuomenė turėtume išlaikyti.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar kai pamąstom, juk pas mus nėra jokių išeiginių, jokių savaitgalių. Mūsų „Norfos“ vairuotojai dirba ir šeštadieniais, ir sekmadieniais, ir darbo dienomis, priklausomai nuo sudaryto grafiko. Nieko nesakau gydytojai ir taip dirba. Bet apsipirkti tikrai nėra ta būtinybė be kurios Kalėdų dienos neišgyvensi. Tuo labiau, kad Kalėdas reikia praleisti su šeima, o ne po parduotuves lakstyti“, – naujienų portalui tv3.lt komentuoja D. Dundulis.

REKLAMA

Prekybos įmonių asociacija: svarbu, ko nori pirkėjai

Prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas tv3.lt sako, kad diskusijos šiuo metu asociacijos viduje apie tai nėra. Tačiau ji buvusi anksčiau, kuomet svarstyta nustatyti tam tikrą dienų skaičių, kuomet prekybos tinklai nedirbtų.

Pasak L. Vilimo, jeigu diskusija vėl kiltų, reikėtų ją vystyti ne tik tarp prekybininkų, bet ir tarp pačių vartotojų, vykdyti apklausas.

„Mums prekybininkams pagrindinis dalykas – pirkėjų patogumas ir jų poreikiai. Jei pirkėjų srautų tomis dienomis nebūtų, ar žmonės savo laiką skirtų apsipirkti šventėms iš anksto, viskas būtų kaip ir suprantama ir rizikos pažeisti pirkėjų interesus nebūtų. Bet vis dar vyrauja įpročiai įsigyti tam tikrus produktus švenčių dieną. Ir dėl to, jeigu norėtume keisti tokią taktiką reikėtų dialogo su pačiais vartotojais.

REKLAMA
REKLAMA

Manau, kad labai gerai, jog šiuo metu prekybininkas gali savanoriškai nusistatyti savo darbo laiką, nes paliekama teisė pačiam nuspręsti atsižvelgiant į savo verslo logiką, politiką, akcininkų požiūrius“, – sako jis.

L. Vilimo teigimu, jau dabar stebint pirkėjų srautus kai kurie prekybininkai nusprendžia švenčių dienomis uždaryti tam tikras parduotuves.

„Bet yra kita pusė, jei kiti prekybininkai sulaukia to žmonių srauto, tada kyla klausimas, ar visiems reikia vieną taisyklę įvesti“, – prideda jis.

Kitose šalyse taipogi paplitusi praktika, kad parduotuvės priima individualius sprendimus. Pavyzdžiui, praeitais metais Didžiojoje Britanijoje per Kalėdų bei Naujųjų metų pirmą dieną nedirbo tokie prekybos tinklai kaip „Aldi“ ir „Lidl“, kitos dirbu trumpintu darbo laiku. Airijoje daugybė parduotuvių artėjant didžiosioms šventėms prailgina darbo laiką, o Kalėdų pirmą dieną nemaža dalis nedirba iš viso. Nyderlanduose taipogi didžioji dalis parduotuvių nedirba Kalėdų bei Naujųjų metų pirmą dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas lauke ne karys?

SEB banko vyriausiasis ekonomistas Gitanas Nausėda patikina, kad Kalėdų laikotarpiu prekybos apimtys yra didžiulės, tad net ir porai dienų uždarius parduotuves būtų galima pajusti apčiuopiamą nuostolį. Vis dėlto, nereikėtų atmesti, kad dalis prekių būtų nuperkama prieš šventes, ar po, kuomet parduotuvė atsidarytų.

Tad lieka pagrindinis klausimas, ar tam ryžtųsi visi prekybos tinklai. Mat vienam žaidėjui tokia iniciatyva gali greitai pasibaigti.

„Klausimas, pirmiausia, darbuotojų ir vartotojų interesai. Ir visada čia bus įtampa tarp šių dviejų grupių, kadangi darbuotojai būtų suinteresuoti turėti normalias šventes ir normaliai poilsiauti su savo artimaisiais. Tuo tarpu vartotojai norėtų turėti tą patogumą, kai kažką užmiršę galėtų greitai įsigyti norimą prekę.

REKLAMA

Šį klausimą galima spręsti mėginant derinti abiejų pusių interesus ir, kai kurių prekybos tinklų iniciatyva, yra pats tinkamiausias kelias surasti tą kompromisą. Tačiau su sąlyga, kad kiti prekybos tinklai taip pat įsitrauktų į iniciatyvą. Tada nereikėtų jokiam įstatymui leidėjui reglamentuoti tokių dalykų.

Bet, jei to nepavyksta padaryti, tas, kuris inicijuoja ir yra pasiryžęs parduotuves laikyti uždarytas švenčių dienomis atsiduria blogesnėje konkurencinėje padėtyje, nes kiti to nepadaro ir nepraranda kliento. Tai gal jam vieną kartą pabandžius, antrą kartą to nebenorės darytis. Reikėtų pažiūrėti kuo šiuo iniciatyva baigsis, jei kiti nesutiks ir ateityje reikėtų ieškoti būdo, kaip užtikrinti normalų poilsį žmonėms dirbantiems prekybos tinkluose“, – nuomone dalinosi ekonomistas G. Nausėda.

REKLAMA

Susitarimas nedirbti gali būti traktuojamas kaip pažeidimas

LPIA vykdantysis direktorius L. Vilimas be to kelia klausimą, ar toks susitarimas tarp prekybos įmonių iš vis galima, ar Konkurencijos taryba to netraktuotų kaip pažeidimo.

Konkurencijos tarybos narė Jolanta Ivanauskienė tv3.lt atsako, kad ar dirbti per pirmą šv. Kalėdų ir Naujųjų metų dieną, ar ne, prekybininkai turėtų apsispręsti savarankiškai, atsižvelgdami į savo įmonės vertybes, socialinę atsakomybę, verslo planus ir kitas konkrečiam prekybininkui reikšmingas aplinkybes. Kitaip gali būti pažeista konkurencijos teisė.

„Visi verslo atstovai sprendimus dėl ūkinės veiklos, ateities planų turi priimti savarankiškai, nesitardami ir nederindami tokių savo sprendimų su konkurentais. Tokie susitarimai gali pažeisti konkurencijos teisę ir tuo pačiu vartotojų interesus. Pažeidimais gali būti pripažinti ne tik konkurentų susitarimai dėl kainų, bet ir dėl prekybos sąlygų, gamybos apimčių, inovacijų taikymo ir kt. Visais šiais atvejais dėl įmonių susitarimų nukentėtų vartotojai, kadangi jų pasirinkimas sumažėtų, kainos padidėtų ir pan.“, – komentuoja J. Ivanauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, jeigu saugant darbuotojų gerovę būtų svarstomas prekybos ribojimas, pavyzdžiui, draudimas vykdyti prekybą prekybos centruose tam tikromis dienomis, jis galėtų būti nustatytas tik įstatymu, įvertinus jo proporcingumą.

„Lidl Lietuva“ dirbs trumpiau nei pernai, kiti – darbo grafikų dar nesudarė

Visgi panašu, kad prie iniciatyvos kiti prekybos tinklai kol kas nesvarsto prisijungti. Prekybos tinklas „Maxima“ tv3.lt teigia, kad jau kelerius metus iš eilės atliekamos pirkėjų apklausos rodo, kad jie pageidauja, jog įprastai jų lankomos parduotuvės bent dalį dienos dirbtų ir šventinėmis dienomis.

Šių metų darbo grafikas vis dar yra ruošiamas.

„Galiu patikinti, jog siekiame, kad mūsų darbuotojai šventiniu laikotarpiu galėtų kuo daugiau laiko praleisti su savo šeima ir artimaisiais. Sudarydami darbo grafikus stengiamės atsižvelgti į darbuotojų pageidavimus šventinėmis dienomis dirbti ar nedirbti – dalis darbuotojų švenčių metu dirbti nori, nes šventinėmis valstybinėmis dienomis darbas mūsų parduotuvėse yra apmokamas dvigubu tarifu. Taip pat šventinėmis dienomis parduotuvių darbo laiką trumpiname, o dalis parduotuvių nedirba visai“, – komentuoja „Maximos“ prekybos vadovė Lina Trinkūnienė.

REKLAMA

„Lidl Lietuva“ komentuoja, kad reikšmingai sumažins parduotuvių darbo valandas per kalėdinį laikotarpį – pirmąją Šv. Kalėdų, o taip pat ir Naujųjų metų dieną visos „Lidl“ parduotuvės nedirbs, tuo tarpu kitomis šventinėmis dienomis pirkėjus aptarnaus trumpiau nei įprastai.

„Lidl Lietuva“ generalinis direktorius Radostin Roussev—Peine atkreipia dėmesį, kad daugybėje šalių per šventes parduotuvės nedirba, tačiau Lietuvoje tai vis dar neįprastas dalykas. „Šiais metais nusprendėme įvesti naują parduotuvių darbo laiko šventiniu laikotarpiu standartą Lietuvoje. Siekdami būti geriausiu darbdaviu, šiais metais savo darbuotojams sudarysime sąlygas daugiau laiko praleisti su artimaisiais šventiniu laikotarpiu, todėl „Lidl“ parduotuvės nedirbs arba užvers duris anksčiau, nei pernai. Tikime, kad pirkėjams didelių nepatogumų tai nesudarys ir jie palaikys mūsų tikslą“, — sako Radostin.

REKLAMA

Gruodžio 24 d. „Lidl“ parduotuvės Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje dirbs nuo 8 val. iki 18 val., kituose miestuose – nuo 8 val. iki 17 val. Šią dieną praėjusiais metais parduotuvės dirbo nuo 8 val. iki 18 val.  Gruodžio 25 d. visos „Lidl“ parduotuvės nedirbs. Šią dieną praėjusiais metais parduotuvės dirbo nuo 10 val. iki 18 val.  Gruodžio 26 d. visos „Lidl” parduotuvės dirbs nuo 10 val. iki 19 val. Šią dieną praėjusiais metais parduotuvės dirbo nuo 9 val. iki 20 val.  Gruodžio 31 d. visos „Lidl” parduotuvės Lietuvoje dirbs nuo 8 val. iki 19 val. Šią dieną praėjusiais metais parduotuvės dirbo nuo 8 val. iki 20 val.  Sausio 1 d. visos „Lidl“ parduotuvės nedirbs. Šią dieną praėjusiais metais parduotuvės dirbo nuo 10 val. iki 20 val.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Iki“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė teigia, kad prekybos tinklo parduotuvių darbo laikas nustatomas atsižvelgus į pirkėjų apsipirkimo poreikius. „Matome, kad mūsų pirkėjams svarbu turėti galimybę apsipirkti švenčių dienomis, todėl per šias Šv. Kalėdų šventines dienas prekybos tinklo parduotuvės dirbs sutrumpintu laiku“, — sako ji.

„Rimi“ prekybos tinklo atstovė spaudai Giedrė Bielskytė taip pat teigia, kad kol nėra priimtas sprendimas dėl parduotuvių darbo laiko per šventes. Tai planuojama skelbti gruodžio pradžioje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų