REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiosios Britanijos finansinių paslaugų ir mokėjimų bendrovė „Revolut Limited“ ketina netrukus įkurti padalinį Lietuvoje, o ateityje turi ambicijų čia įkurti banką.

Didžiosios Britanijos finansinių paslaugų ir mokėjimų bendrovė „Revolut Limited“ ketina netrukus įkurti padalinį Lietuvoje, o ateityje turi ambicijų čia įkurti banką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes su vystytojais potencialiai ketiname atidaryti biurą ir mes ketiname potencialiai prašyti banko licencijos Lietuvoje“, - žurnalistams ketvirtadienį Vilniuje sakė „Revolut“ prezidentas Nikolajus Storonskis.

REKLAMA

Jis negalėjo nurodyti, kada padalinys Lietuvoje bus atidarytas. Pradžioje jame dirbs iki 40 specialistų.

„(Mes pasirinkome Lietuvą - BNS) dėl lengvo priėjimo prie mokėjimų sistemos, geros švietimos sistemos, kai kalbame apie informacines technologijas ir technologijas bendrai. (...) Mes pateiksime paraišką banko licencijai šiais metais“, - tvirtino N.Storonskis.

Lietuvos bankas ir „Revolut Limited“ ketvirtadienį pasirašė supratimo memorandumą. Sparčiai auganti tarptautinė bendrovė išreiškė norą steigti finansų įstaigą Lietuvoje ir gauti prieigą prie tarptautinius mokėjimus eurais užtikrinančių LB valdomų mokėjimų sistemų, o LB bankas konsultuos „Revolut Limited“, pranešė LB.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas teigė, jog memorandumo reikšmė - simbolinė.

„Šito protokolo pasirašymo svarba yra labiau simbolinė, kuri užtikrina veiksmus, kad jiems yra svarbi ši jurisdikcija. Jie ją naudos kaip infrastruktūrą. Finansų technologijų įmonės įdarbina žmones, kurie kuria aukštos pridėtinės vertės darbo vietas“, - .žurnalistams sakė M.Jurgilas.

Anot jo, Lietuvos bankas banko licenciją suteikia maždaug per 6 mėnesius.

„Man sunku kalbėti už tuos, kurie renkasi mus, bet privalumai yra paprastumas ir lengvumas. Maža šalis yra privalumas. Didelėje šalyje mažai pradedančiai įmonei yra sunku gauti reguliatoriaus ir kitų struktūrų dėmesį“, - teigė M.Jurgilas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nauji rinkos dalyviai didins konkurenciją finansinių paslaugų srityje. Tai naudinga vartotojams. Kartu tai yra įrodymas, kad sąlygos pradėti veiklą mūsų šalyje yra palankios: pradedant reguliavimu ir baigiant technine infrastruktūra - mokėjimai eurais per Lietuvos banko sistemą atliekami sparčiai ir patikimai“, - pranešime spaudai sakė M.Jurgilas.

Pasak jo, artimiausiu metu į Lietuvą įžengs daugiau tarptautinių finansinių paslaugų bendrovių, nes susidomėjimas Lietuvos galimybėmis didžiulis ir toliau didėja.

„Mums tai svarbus žingsnis, siekiant gerinti mūsų esamų klientų aptarnavimą ir parodo Lietuvos norą bendradarbiauti su sumaniausiais finansinių technologijų startuoliais, siekiant diegti naujoves finansų paslaugų srityje“, - sakė N.Storonskis.

REKLAMA

2015 metais veiklą pradėjusi bendrovė teikia el. pervedimų, valiutos konvertavimo, mokėjimų kortelėmis ir pinigų išgryninimo visame pasaulyje paslaugas. Bendrovei veiklos licenciją išdavė ir jos veiklą prižiūri Didžiosios Britanijos Finansinių paslaugų tarnyba.

Startuolis „Revolut“ finansų sektoriuje žinomas savo programėle, kuri leidžia vartotojams atsiskaityti skirtingose valstybėse skirtinga valiuta, išvengiant bankų taikomų mokesčių.

Britų „Revolut“ atėjimas gali paskatinti kitų panašių įmonių veiklą Lietuvoje 

Didžiosios Britanijos finansinių paslaugų ir mokėjimų bendrovės „Revolut Limited“ ketinimai steigti padalinį Lietuvoje gali paskatinti kitų panašių bendrovių atėjimą, taip pat permainas tradicinės bankininkystės sektoriuje, kuris turės prisitaikyti prie naujų tendencijų, teigia ekspertai.

REKLAMA

„Kol įmonės ateina pas mus į šalį, vertinti galima vienareikšmiškai tik teigiamai. Reikia verkti, kai mes įmones prarandame - kalbu apie negatyvių žinių pliūpsnį, pradedant „Coca-Cola“ ir baigiant DNB ir „Nordea“ išėjimu. Kitas teigiamas dalykas yra tai, kad į Lietuvą ateina progresyvios įmonės, kuriančios precedentą ir teigiamą šalies įvaizdį kitų panašių užsienio investuotojų akyse“, - BNS sakė Lietuvos verslo konfederacijos Mokesčių komisijos pirmininkas Marius Dubnikovas.

Jo teigimu, būtent panašių įmonių ketinimai plėtoti verslą Lietuvoje, o ne deklaratyvūs politikų pareiškimai gali prisidėti ir prie emigrantų grįžimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad tai yra bankininkystės ateitis, tiksliau, žmonių gyvenimo būdo ateitis. Galbūt ir pačio žodžio bankininkystė ilgainiui nebevartosime, nes tradicinių bankų vaidmuo nunyks arba ženkliai keisis. Žinoma, aš kalbu ne apie artimiausių dvejų ar trejų metų perspektyvą, bet apie dešimtmečius. Tikiu, kad po keliasdešimties metų visi bankai turės būti tokie, kai šis revoliucinis įrankis“, - BNS tvirtino asociacijos „Už sąžiningą bankininkystę“ vadovas Kęstutis Kupšys.

Jis kartu pabrėžė, kad nors „Revolut Limited“ ketinimai steigti padalinį Lietuvoje yra sveikintinas pavyzdys, šio fakto kol kas nereikėtų sureikšminti.

REKLAMA

„Mes nežinome viso konteksto, gal jie šalia mūsų šalies svarsto dar dešimt kitų valstybių. Turbūt nereikėtų įsivaizduoti, kad esame pasaulio bamba, nors kiekvienam patriotui ir ypač patriotiškai nusiteikusiam biurokratui norėtusi savo vaidmenį šioje istorijoje sureikšminti. Tačiau jei Lietuvos bankas nors vienu pirštu prisidėjo prie „Revolut“ atėjimo į Lietuvą, vien už tai ponui Jurgilui (Lietuvos banko valdybos nariui Mariui Jurgilui - BNS) būtų galima suteikti metų bankininko titulą“, - teigė K.Kupšys.

Jis teigiamai vertino ir „Revolut Limited“ ketinimus naudotis LB valdoma tarptautinius mokėjimus eurais užtikrinančia sistema, kurią ignoruoja didieji Lietuvos komerciniai bankai.

REKLAMA

„Galbūt „Revolut“ atsiradimas rinkoje bus bent nedidelis skambalėlis tradicinių bankininkų akyse, suvokiant ko iš tikrųjų reikia klientui (....) Tai gali priversti tradicinius bankininkus atsipeikėti, nes priešingu atveju klientai iš jų paprasčiausiai pabėgs“, - tvirtino K.Kupšys.

Didėjančią konkurenciją tradicines paslaugas teikiantiems bankams akcentavo ir M.Dubnikovas.

„Nauji mokėjimo būdai neišvengiamai sukuria ir naujus konkurencinius iššūkius bankams, į kuriuos jie bus priversti reaguoti - turės taikytis prie rinkos, o tai sunkus procesas. Galiausiai iš viso to išloš vartotojas“, - sakė M.Dubnikovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, anot K.Kupšio, jo asmeninė patirtis bandant pasinaudoti „Revolut“ paslaugomis, nėra teigiama.

„Išgirdęs apie „Revolut“, aš būdamas Lietuvoje instaliavau jų programėlę ir bandžiau tapti jų vartotojų, bet kažkokios techninės kliūtys neleido to padaryti. Todėl aš bent jau kol kas nežinau, ar „Revolut“ yra tikrai vartotojui pilnai draugiška sistema“, - teigė K.Kupšys.

LB ir „Revolut Limited“ ketvirtadienį pasirašė supratimo memorandumą - bendrovė išreiškė norą steigti finansų įstaigą Lietuvoje ir gauti prieigą prie tarptautinius mokėjimus eurais užtikrinančių LB valdomų mokėjimų sistemų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų