REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija teigia atradusi Arktyje naftos telkinį kartu su JAV milžine „ExxonMobil“

„Rosneft“ nori pavadinti tą telkinį „Pobeda“

Pagrindinė Rusijos naftos gavybos įmonė „Rosneft“ šeštadienį paskelbė, kad kartu su tarptautine naftos milžine „ExxonMobil“ atrado naują telkinį Arkties priekrantėje, nors toks bendradarbiavimas atrodo prasilenkiantis su Vakarų šalių sankcijomis Maskvai.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau tikėtina, kad toliau pastangos vystyti gavybą naujajame telkinyje susidurs su kliūtimis, nes didžiosios tarptautinės naftos bendrovės turi mažinti savo dalyvavimą Rusijoje dėl Vakarų šalių sankcijų, paskelbtų dėl Maskvos vaidmens Ukrainos krizėje.

REKLAMA

„Rosneft“ ir jos vadovas Igoris Sečinas yra tų baudžiamųjų priemonių taikinių sąraše, Vakarams reaguojant į konfliktą, nusinešusį Ukrainoje jau per 3 000 žmonių gyvybių.

JAV ir Europos Sąjungos (ES) sankcijos faktiškai užkerta kelią Rusijos bendrovėms naudotis užsienio technologijomis ir draudžia Vakarų šalių bendrovėms bendradarbiauti vykdant telkinių žvalgybą ir išteklių gavybą Arktyje, taip pat skalūnų dujų telkinių paieškos bei giliavandenės gręžybos srityse.

REKLAMA
REKLAMA

„Rosneft“ šeštadienį paskelbė, kad ji kartu su „ExxonMobil“ sėkmingai įrengė gręžinį „Universitetskaja 1“, kuris tapo toliausiai šiaurėje esančiu gręžiniu pasaulyje. Šis gręžinys yra Karos jūros naftos gavybos regiono licenciniame plote „Rytų Prinovozemelsko 1“, kurio naftos telkinių atsargos galbūt prilygsta Saudo Arabijos valdomoms.

„Išgauta pirmoji nafta. Tai nuostabi lengvoji nafta – netgi pirminiai analizės rezultatai rodo, kad ji prilygsta „Siberian Light“ rūšies“ naftai, sakoma I.Sečino pranešime, paskelbtame „Rosneft“ tinklalapyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pridūrė, kad „Rosneft“ nori pavadinti tą telkinį „Pobeda“ („Pergalė“).

„ExxonMobil“ ir „Rosneft“ 2011 metais pasirašė 3,2 mlrd. dolerių vertės kontraktą dėl naftos paieškų ir gavybos tame regione.

„ExxonMobil“, kurios būstinė įsikūrusi Teksase, praeitą savaitę pranešė, kad JAV Iždo departamentas suteikė leidimą per trumpą laiką užbaigti tą gręžinį. Vakarų sankcijos numato, kad bendradarbiavimo su Rusijos naftos sektoriumi projektai negali trukti ilgiau negu 14 dienų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų