REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šaltojo karo pabaiga. Niujorkas. Profesinė sėkmė ir pripažinimas. Skyrybos su žmona ir poreikis keisti gyvenimą iš pagrindų. Investuotojas, į Lietuvą atvedęs pasaulinio garso viešbučių tinklą „Kempinski“, Marius Jakulis-Jasonas čia atsidūrė genamas troškimo viską pradėti iš naujo.

Šaltojo karo pabaiga. Niujorkas. Profesinė sėkmė ir pripažinimas. Skyrybos su žmona ir poreikis keisti gyvenimą iš pagrindų. Investuotojas, į Lietuvą atvedęs pasaulinio garso viešbučių tinklą „Kempinski“, Marius Jakulis-Jasonas čia atsidūrė genamas troškimo viską pradėti iš naujo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 Prieš kiekvieną susitikimą su rubrikos „Verslo švyturiai“ pašnekovais apima nedidelis jaudulys – niekada nežinai, ko tikėtis iš žmonių, kuriuos lydi sėkmė. Vieni jų konkretūs ir šalti, kiti – linkę atvirauti, treti tiesiog kuklūs. Visi svarstymai dingsta vos tik susitikus su M. Jakuliu-Jasonu.

REKLAMA

 Vilniaus širdyje įsikūręs „Kempinski“ viešbutis – tarsi skoningame filme: didelės ir puošnios erdvės, gerą nuotaiką spinduliuojančios akys ir ramus verslininko veidas, puošiamas šiltos šypsenos.

 Laukiant, kol prie pokalbio prisijungs verslininko žmona suomė Liisa Leitzinger, M. Jakulis Jasonas atsimena susitikimą su tuometiniu JAV prezidentu George’u W. Bushu. Verslininkas pasakoja, kad Lietuvoje viešinti prezidento delegacija išsinuomojo visą „Radisson Blu Astorija Vilnius“ todėl, norėdamas įeiti į savo valdomą pastatą, jis privalėjo sulaukti specialiųjų tarnybų leidimo.

REKLAMA
REKLAMA

 Sužavėjo nepriklausomybės dvasia 

Verslininkas gimė Vokietijoje, tėvams bėgant nuo didžiausio pasaulio istorijos karo. Jungtinėse Amerikos Valstijose užaugęs M. Jakulis-Jasonas pasirinko teisininko kelią ir specializavosi intelektinės nuosavybės apsaugos srityje.

 „Dirbau Niujorke, vienoje teisės firmoje, buvau partneris“, – prisiminimais dalijasi investuotojas. – Nors profesine prasme buvau laimingas, nesisekė asmeninis gyvenimas, todėl po skyrybų su pirmąja žmona nusprendžiau, kad man reikia pokyčių. Kaip tik tuo metu Lietuva atgavo nepriklausomybę.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 Trijų Vilniuje įsikūrusių viešbučių savininkas pasakoja 1991 metų vasarą pirmą kartą aplankęs tėvų gimtinę. Nuo pat pirmų dienų jį pakerėjo čia gyvenantys žmonės ir gamta. „Ko gero, didžiausią įspūdį padarė laidotuvių procesija po Medininkų žudynių. Pamenu, su tūkstančiais kitų žmonių nešini žvakėmis ėjome palydėti žuvusiųjų – tai neišdildomas jausmas“, – prisimena M. Jakulis-Jasonas.

 Antrą kartą į Lietuvą verslininkas atvyko tų pačių metų žiemą. Buvo šalta ir tamsu. Nors pirmą įspūdį formavo vasariška Lietuva, M. Jakulis-Jasonas teigia, kad žmonių meilė tėvynei padėjo apsispręsti likti atsikūrusioje valstybėje.

REKLAMA

 „Grįžęs į JAV pranešiau viršininkui, kad palieku firmą ir vykstu gyventi į Lietuvą. Kaip jūs manote, ką jis man pasakė? – su šypsena klausia verslininkas. – Jis sakė, kad aš pakvaišau, tačiau tai buvo geriausias mano sprendimas.“

 Gyveno ir dirbo ten pat

 Atvykęs gyventi į Lietuvą verslininkas ėmėsi to, ką moka geriausiai – ilgai nelaukęs įsteigė teisės firmą „AAA Baltic Service Company“, dabar žinoma „AAA Law“ vardu, kuri padėjo spręsti intelektinės nuosavybės klausimus Baltijos šalyse. Verslininkas pasakoja, kad darbo pradžia nuvedė ir į būsimos žmonos, su kuria susipažino Suomijoje vykusios konferencijos metu, glėbį.

REKLAMA

 „Marius mane sužavėjo tuo, kad, skirtingai nuo kitų pranešėjų, daug kalbėjo apie Lietuvą, kvietė ten apsilankyti, – puikia lietuvių kalba pasakoja Suomijoje gimusi verslininko žmona. – Tuo metu žinojome tik Estiją, todėl nusprendžiau čia atvykti.“

 L. Leitzinger priduria, kad gerokai nustebo sužinojusi, jog būsimasis sutuoktinis gyvena ir dirba vieno Lazdynų mikrorajono butų kambaryje.

M. Jakulis-Jasonas pasakoja, kad verslo pradžia nebuvo lengva, juolab kad siekiamybė buvo paslaugų greitis ir kokybė. „Dirbau nesustodamas. Aišku, prie to greičiausiai prisidėjo, kad gyvenau ir dirbau tame pačiame kambaryje“, – veiklos Lietuvoje pradžią prisimena investuotojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 Retai su žiniasklaida bendraujantis verslininkas pasakoja, kad pradedant verslą ypač svarbu palaikyti tiesioginį ryšį su klientais. „Dėmesys yra labai svarbus, ką jau kalbėti apie pirmą klientui padarytą įspūdį“, – patirtimi dalijasi M. Jakulis-Jasonas.

 Atsakomybė motyvuoja darbuotojus

Prabanga dvelkiančio viešbučio vestibiulyje įsitaisę sutuoktiniai pasakoja, kad norint, jog verslas būtų sėkmingas, privalu pasitikėti kolegomis ir darbuotojais.

 „Matydami gabius ir iniciatyvius žmones suteikiame jiems atsakomybę. Nors klaidų pasitaiko visiems, pasitikėjimas suteikia motyvacijos stengtis ir dirbti gerai“, – pasakoja L. Keitzinger.

REKLAMA

 M. Jasulis-Jasonas priduria, kad motyvuoti vien alga yra beprasmiška. „Kartu su manimi vadovaujantys asmenys ilgainiui tampa ir akcininkais, tai suteikia papildomai motyvacijos siekti, kad įmonės veikla būtų sėkminga“, – įsitikinęs pašnekovas.

 Verslininkų šeima pasakoja, kad skandinaviška ir amerikietiška gyvenimo patirtis įskiepijo demokratišką komunikaciją. Pasak jų, žmonės, kuriems patikėta vienokia ar kitokia atsakomybė, dažniausiai nustebina geresniais darbo rezultatais, nei tikėtasi.

 „Svarbiausia nebijoti klaidų – juk tai žmogiška. Klysta kiekvienas verslininkas, todėl negalima tikėtis tobulumo ir iš savo darbuotojų“, – sako į Lietuvą dar studijų metais atvykusi L. Leitzinger.

REKLAMA

 „Kempinski“ pasiprašė patys

 Sėkmė Lietuvoje paskatino M. Jakulį-Jasoną ieškoti investavimo būdų, mat riziką mėgstantis verslininkas teigia nudegęs nuo bankrutavusių jaunos valstybės bankų. Taip verslas pamažu ėmė krypti į nekilnojamąjį turtą.

 „Pirkome butus senamiestyje, o galiausiai įsigijome pastatą ir įkūrėme pirmąjį verslo centrą Vilniuje. Vėliau jį pardavėme ir pasukome į viešbučių verslą“, – pasakoja pašnekovas.

 Investuotojas prisimena, kad įsigijęs buvusį telegrafo pastatą, kuriame dabar veikia „Kempinski Cathedral square Vilnius“ viešbutis, dar nebuvo nusprendęs, ką su juo darys. Sprendimo naštą palengvino garsaus viešbučių prekės ženklo atstovų skambutis – jie, pastebėję išskirtinėje Vilniaus vietoje esantį pastatą, nusprendė pasiūlyti atidaryti pirmą „Kempinski“ viešbutį regione.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 „Galiu tik pasidžiaugti, kad kol kas negirdėjau nė vieno blogo atsiliepimo, o ir pirmųjų metų veiklos rezultatai smarkiai pranoko mūsų lūkesčius“, – džiaugiasi verslininkas ir priduria, kad viešbutis prestižinio žurnalo „Conde Nast Traveler“ buvo įtrauktas į geriausių naujų pasaulio viešbučių sąrašą.

 

M. Jakulis-Jasonas sako, kad stengiasi prisidėti prie Lietuvos vardo garsinimo ir populiarinimo. „Žinant, kokia verslo pasaulyje svarbi žodinė rekomendacija, tikiu, kad ši investicija naudinga ne tik man, bet ir šaliai“, – savaitraščiui „Ekonomika.lt“ pasakoja vienas turtingiausių šalies žmonių.

REKLAMA

 Riziką dalijasi pusiau

 Paklausti, ką patartų jauniems, idėjų ir ryžto kupiniems žmonėms, nežinantiems, kaip pradėti verslauti, sutuoktiniai atsako, kad svarbu įvertinti savo galimybes ir palaikyti artimą ryšį su klientais.

 „Svarbu, kad klientas visada būtų informuotas apie procesą ir visada jaustųsi svarbus. Žinoma, kaip teisininkas galiu pasakyti, kad patenkinti poreikius pasiseka ne visada, tačiau svarbu, kad klientas žinotų, kas vyksta ir kodėl“, – išmintimi dalijasi investuotojas.

 Pašnekovas priduria, kad atvykęs į Lietuvą iš esmės neturėjo nieko, tik protą, praktiką ir žinias. Panašu, kad būtent ši kombinacija suteikia galimybę patekti į verslo olimpą.

REKLAMA

 „Suprantu, kad pradedant verslą neretai trūksta lėšų, tačiau svarbu judėti pirmyn, susipažinti su tiksline savo rinka ir nesustoti. Prognozės ne visada būna tikslios, patys ne kartą įsitikinome, kad iš anksto smerkiama idėja gali sužydėti“, – mintimis dalijasi L. Leitzinger.

 M. Jakulis-Jasonas priduria, kad investuodamas į naujas idėjas visada taiko formulę 50 su 50. „Per daug metų investuojant teko nudegti. Pastebėjau, kad labai efektyvu į idėją investuoti kartu su jos sumanytoju, – pokalbio pabaigoje pasakoja verslininkas. – Kiekvienas turi žinoti savo verslo vertę, o nerizikuodamas savo pinigais gali elgtis per daug oportunistiškai.“

REKLAMA
REKLAMA

CV: Marius Jakulis-Jasonas

• Gimė Antrojo pasaulinio karo metu Vokietijoje

• 1992-aisiais Lietuvoje įsteigė teisės paslaugų firmą „AAA Baltic Service Company“

• 1995 metais įsteigė pirmąjį viešbutį pavadinimu „Mano Liza“

• Turtas vertinamas bemaž 70 mln. litų

 

FAKTAI: AAA įmonių grupė

 

• AAA įmonių grupės apyvarta vertinama 30 mln. litų.

• Į „Kempinski hotel Cathedral sqaure“ buvo investuota apie 138 mln. litų.

• Per pirmuosius veiklos metus viešbutyje gyveno daugiau nei 20 tūkst. klientų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų