• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Zinaida Paškevičienė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Pasvalyje veikianti bioetanolio ir biodujų įmonė galėtų didinti pajėgumus, tačiau Lietuvos rinka jiems per maža. Čia apsilankęs premjeras žada, kad vyriausybė ieškos būdų, kaip mažinti akcizą biodegalams.

REKLAMA
REKLAMA

Bioetanolį ir biodujas gaminanti bendrovė per metus iš ūkininkų superka apie 40 tūkstančių tonų grūdų, tačiau galėtų perdirbti dar 20 tūkstančių tonų, bet vietos rinka per maža.

REKLAMA

„Mes turim galimybę per parą pagaminti 60 kubinių metrų bioetanolio, dehidratuoto etilo alkoholio. Tačiau tas kiekis per didelis. Mes dar gaminame tokį kurą E85, tačiau šitam kurui turi būti specialiai paruošti varikliai, o automobilių su šitais varikliais nėra daug“, – aiškina įmonės „Kurana“ gamybos direktorius Rolandas Akranglis.

Lietuvoje skaičiuojama vos keliolika automobilių, varomų bioetanoliu, todėl, pasak gamintojų, Vyriausybė turi skatinti tokių automobilių pirkimą ir mažinti akcizą biodegalams. Pasak gamintojų, daugiausiai bioetanolio perka „Lukoil“ ir „Orlean“ bendrovės, tačiau kaina esą nėra stabili.

REKLAMA
REKLAMA

Bendrovėje „Kurana“ atidaryta nauja biokuro katilinė. Pasak premjero, tai pavyzdys savivaldybėms, kaip pertvarkyti šilumos ūkį.

„Kai kurios [savivaldybės] pamiršo, kad reikia ginti žmonių interesus, stengiantis pritraukti investicijas ir mažinti šilumos kainą. Tos savivaldybės, kurios laiku kreipėsi ES paramos, jos rekonstravo šilumos gamybos ūkį, pereinant į biokurą, jos turi ir mažesnes kainas“, – teigia Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Dalį pagamintos šilumos biokuro katilinė tieks Pasvaliui ir Panevėžiui, tačiau čia pagaminamas kiekis šilumos kainos nesumažins.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų