REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujos klinikos – už borto

Nerimas, kad sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis, kaip žadėjo, prikirps privačias sveikatos priežiūros įstaigas, pasirodo, nebuvo be pagrindo. Šiemet Valstybinė ligonių kasa nepasirašė sutarties su naujais paslaugų teikėjais – privačiomis sveikatos priežiūros įstaigomis.

REKLAMA
REKLAMA

Tai padaryti atsisakyta remiantis šių metų kovo pabaigoje priimtu Privalomojo sveikatos draudimo tarybos nutarimu. Svarbiausias argumentas – sumažėjęs biudžetas ir siekis, kad įsipareigojimai neviršytų šių metų biudžeto lėšų.

REKLAMA

Panevėžio teritorinės ligonių kasos direktoriaus pavaduotoja Alma Čiplienė sakė, kad įstaigos veiklos zonoje pasirašyti naujas sutartis norėjo aštuonios ambulatorinių, konsultacinių, dienos chirurgijos paslaugų teikėjos. Visoms joms buvo atsakyta neigiamai, nors ir prašymai, ir reikalingi dokumentai buvo pateikti laiku.

„Toks buvo Privalomojo sveikatos draudimo tarybos sprendimas, naujos sutartys nepasirašomos visoje šalyje“, – paaiškino direktoriaus pavaduotoja.

REKLAMA
REKLAMA

Be sutarčių likusiose įstaigose už visas teikiamas paslaugas pacientams teks susimokėti – iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto jų patirtos išlaidos nekompensuojamos.

Pinigai ne po lygiai

Kai kurios privačios įstaigos, su kuriomis šiemet nebuvo pasirašyta sutartis, į prevencines programas įeinančias paslaugas gali teikti – už jas Ligonių kasa sumokės.

Praėjusiais metais Panevėžio teritorinė ligonių kasa buvo pasirašiusi 14 sutarčių su naujais sveikatos paslaugų teikėjais. Šiemet – nė su vienu. Anksčiau pasirašytų sutarčių Ligonių kasa nenutraukė. Šiemet iš viso pasirašyta beveik du šimtai sutarčių – 98 su privačiomis, 98 su viešosiomis įstaigomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, kaip teigė A. Čiplienė, didžioji dalis Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų tenka viešosioms įstaigoms, tokiam pat skaičiui privačiųjų teks 6 procentai bendros sumos. „Jų paslaugų spektras siauresnis, apimtys mažesnės“, – sakė direktoriaus pavaduotoja.

Dirba pirmus metus

Panevėžyje, Paliūniškio gatvėje, esanti klinika „Vivus sanus“ yra viena iš tų, su kuriomis sutarties Ligonių kasa nepasirašė. Praėjusių metų pabaigoje įkurta ir dar tik pirmus metus gyvuojanti klinika liko it musę kandusi.

REKLAMA

„Esame naujokai. Nelabai ir tikėjomės, kad sutartis bus pasirašyta šiemet, dirbant pirmus metus. Jeigu ir kitąmet negalėsime pasirašyti sutarties ir teikti savo pacientams Ligonių kasos atlyginamų paslaugų, jausimės labai ignoruojami“, – tvirtino bendrovės vadovė Daiva Norvaišienė.

Tiesa, dėl dantų protezavimo sutartis buvo pasirašyta, ir Ligonių kasa šią paslaugą kompensuoja. Pas klinikoje dirbančius kitus specialistus norintiems konsultuotis pacientams teks mokėti iš savo kišenės.

Už teisę gauti Privalomojo sveikatos draudimo fondo apmokamas paslaugas kokioje tik nori įstaigoje kovojantieji atkreipia dėmesį, kad toks durų užtrenkimas pažeidžia pacientų teises.

REKLAMA

„Norime informuoti šalies premjerą ir Vyriausybę bei atkreipti dėmesį, kad permainos sveikatos sistemoje turėtų būti daromos pirmiausiai atsižvelgiant į pacientų interesus ir nepažeidžiant jų pagrindinių teisių“, – sakė Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė.

Dvi dėžės parašų

Antradienį Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos deleguoti asmenys lankėsi Seime ir ministrui pirmininkui Algirdui Butkevičiui įteikė kelias dešimtis tūkstančių pilietinę iniciatyvą „Teisė pasirinkti“ remiančių visos Lietuvos gyventojų parašų. Žmonės pasisako už teisę laisvai rinktis gydymo įstaigą ir gydytoją bei gauti ligonių kasų finansavimą už valstybinių ir privačių medicinos įstaigų paslaugas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pacientų organizacijų atstovų taryba vienija šalies pacientų trisdešimt organizacijų.

Tarybos pirmininkės pavaduotoja Eglė Kvedaraitė teigė, kad per du mėnesius surinkta 32 239 parašai. Lapai su gyventojų parašais buvo sudėti į dvi dėžes ir įteikti premjerui.

„Jokių realių pažadų neišgirdome, tačiau A. Butkevičius pažadėjo pasidomėti susidariusia situacija“, – sakė E. Kvedaraitė. Ji mano, kad reikėtų užkirsti kelią pacientų teises pažeidžiančiai V. P. Andriukaičio reformai.

„Atidaryta nauja privati klinika garantuoja kokybiškas paslaugas, bet žmogus negali ten eiti. Nors pacientas visą gyvenimą mokėjo mokesčius, jo pasirinktų paslaugų Ligonių kasa nekompensuos. Reikės mokėti iš savo kišenės. Tai kur teisė rinktis? Jos nėra“, – įsitikinusi E. Kvedaraitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų