REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai kalba pakrypsta apie investavimą, dažniausiai įsivaizduojama, kad perkame tik akcijas, obligacijas ar investuojame į nekilnojamąjį turtą. Iš tikrųjų investavimas neapsiriboja tiktai tokiomis galimybėmis – sėkmingai investuoti galima ir į žaliavas.

REKLAMA
REKLAMA

investuotojai turi galvoje sakydami „žaliavos“?

Turbūt ir nežinančiam intuicija padės suvokti, kad žaliavos – tai būtinas pirminis elementas gamyboje, iš kurio vėliau kažkas bus sukurta, pavyzdžiui, auksas, sidabras, nafta, dujos, kviečiai, kukurūzai, kava, cukrus, medvilnė... Žaliavų sąrašas - labai platus, todėl, siekiant lengviau orientuotis, žaliavos papildomai skirstomos į grupes, pavyzdžiui, brangieji ir pramoniniai metalai, energijos ir agro-kultūrų žaliavos.

REKLAMA

Kodėl investuotojai renkasi žaliavas?

Tam esama bent kelių priežasčių. Visų pirma tai yra pelninga investicija, nes auganti globali ekonomika reikalauja vis didesnio žaliavų kiekio, tačiau jų pasiūla paprastai šiek tiek atsilieka, tad kainos natūraliai vis „lipa aukštyn“. Kitas dalykas – žaliavos yra atskira investicinio turto klasė, turinti savitą ekonominį ciklą, kuris skiriasi nuo akcijų ar obligacijų. Investuotojams tai yra privalumas, nes papildoma turto klasė padeda užtikrinti didesnį turto išskaidymą ir sumažinti svyravimų riziką. Dėl šios priežasties didesnės diversifikacijos siekiantys investuotojai dalį portfelio skiria žaliavoms.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat reikia nepamiršti, kad kai kurios žaliavos turi ypatingą statusą, pavyzdžiui, auksas, kuris nuo senovės suvokiamas kaip ilgalaikė turto išsaugojimo priemonė ir kartu – alternatyva popieriniams pinigams. Aukso paklausa labiausiai išauga būtent tada, kai kyla rimti neramumai arba pradedama bijoti ekonomikos žlugimo. Pastaroji ekonomikos krizė laikoma viena rimčiausių per paskutinį šimtmetį, todėl auksas paskutiniais metais buvo „ant bangos“ – jo kaina šoktelėjo kelis kartus. Ar ši tendencija išsilaikys ir toliau – nežinia. Geltonojo metalo perspektyvos stipriai priklauso nuo investuotojų lūkesčių – mažėjant baimėms dėl ekonomikos ateities, auksas pasidaro mažiau aktualus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip galima investuoti į žaliavas?

Investuoti galima įvairiai. Lengviausia būtų įsivaizduoti tikrą ir tiesioginį žaliavų pirkimą, pavyzdžiui, nusipirkti gabalėlį aukso. Tačiau toks investavimo būdas kelia daug nepatogumų – kaip transportuoti, kur laikyti ir kaip saugoti įsigytas žaliavas? Dėl šių sunkumų tiesioginis žaliavų pirkimas tinka arba labai dideliems, arba atvirkščiai - smulkiems investuotojams, siekiantiems įsigyti tam tikrų žaliavų, dažniausiai - brangiųjų metalų.

Šiandien populiariausias būdas investuoti į žaliavas - pasinaudoti išvestiniais vertybiniais popieriais, pavyzdžiui, ateities sandoriais (ang. futures), arba kreiptis pagalbos į žaliavas investuojančius fondus. Tokiu būdu investuojant nereikia rūpintis fiziniu nusipirktų žaliavų tvarkymu, tačiau galite būti tikri, kad vertybinių popierių kaina atspindės žaliavų vertę ir jų perspektyvų pokyčius.

REKLAMA

Galima į viską pažvelgti ir dar paprasčiau - nebūtina rinktis tiesioginio investavimo, užtenka pasirinkti susijusias investicijas. Pavyzdžiui, žaliavos kainai kylant, paprastai brangsta ir įmonių, kurios užsiima tos žaliavos gavyba, akcijos. Tai gali vykti ir stambiu mastu. Sakykim, šalies eksporte žaliava sudaro reikšmingą dalį, tad greičiausiai brangstanti žaliava teigiamai paveiks ir visos šalies akcijų indekso vertę. Čia geru pavyzdžiu galėtų būti mūsų didžioji kaimynė Rusija, kurios indeksai koreliuoja su naftos kainų pokyčiais.

REKLAMA

Kaip sėkmingai investuoti į žaliavas?

Investavimas į žaliavas yra labai rizikingas. Norint sėkmingai investuoti, reikia gerai išmanyti pasaulinę ekonomikos situaciją, turėti daug žinių apie žaliavų gavybos ir panaudojimo specifiką, žinoti atsargų bei resursų situaciją ir, galiausiai, turėti tokio investavimo patirties. Todėl pradedančiam investuotojui būtų tikrai neprotinga visą ar didelę dalį portfelio paskirti vien žaliavoms. Vis dėlto pasidomėjus ir pasikonsultavus su profesionaliais investicijų konsultantais, sprendimas finansinį portfelį papildyti investicijomis į žaliavas turėtų duoti naudos.

Darius Kuzmickas, „Danske bank“ Investavimo ir taupymo paslaugų departamento direktorius

Jums rūpimus klausimus galite užduoti Dariui Kuzmickui el.p. [email protected]

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų