REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviai ūkininkai pritaria iniciatyvai reikalauti vienodų mokesčių Europos Sąjungos rinkoje, tačiau abejoja, ar turėsime pakankamai jėgų šiam tikslui pasiekti.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos žemės ūkio ministras Europos Komisijai teiks pasiūlymą griežčiau reguliuoti lengvatinius pridėtinės vertės mokesčio (PVM) už mėsą tarifus. Žemės ūkio ministerijos skaičiavimu, padėtis Lietuvos vidaus rinkoje iš esmės pasikeistų, jeigu lengvatas taikanti Lenkija PVM maisto produktams padidintų nors 3–7 proc. Tačiau mūsų norų kaimynai lenkai nepaiso.

REKLAMA

Pritaria, tačiau abejoja

Žemės ūkio bendrovės „Gražionių bekonas“ vadovas Edmundas Adomavičius įsitikinęs, kad suvienodinti PVM visoje ES rinkoje būtų labai palanku Lietuvos kiaulių augintojams. „Apytiksliu mūsų skaičiavimu, apie 55 tūkst. t kiaulienos Lietuvoje per metus parduodama turguose, o juose vyrauja chaosas, turgininkai 21 proc. PVM nemoka. Be to, šalyse kaimynėse PVM gerokai mažesnis. Taigi nors rinkos laisvos, tačiau iš tikrųjų padėtis labai skirtinga“, – sako E.Adomavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Bendrovės vadovas pritaria žemės ūkio ministro iniciatyvai, tačiau abejoja, ar turėsime pakankamai jėgų šiam tikslui pasiekti.

„Labai abejoju, ar mažesnį PVM turinčios valstybės sutiks šį mokestį didinti. Beje, kai kurios šalys yra net atsisakiusios šio mokesčio už mėsos produktus. Kiekviena valstybė turi savo tikslų ir vargu ar į mūsų pageidavimą bus atsižvelgta“, – sako E.Adomavičius.



Bandys pramušti trise

Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos generalinis direktorius Jonas Sviderskis mano, kad Lietuvos pasiūlymui ypač priešinsis senosios ES narės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būtų labai naudinga, jeigu pavyktų visoje ES rinkoje suvienodinti PVM už maisto produktus. Vienareikšmiškai pagerėtų mūsų konkurencingumas. Be to, siekiame, kad nuo 2013-ųjų ES rinkoje būtų suvienodintos ir ūkininkams mokamos tiesioginės išmokos.

„Galime numanyti, kad senosios ES narės nenorės palaikyti tokių pakeitimų“, – svarsto J.Sviderskis.

ES paprastai akcentuojama, kad bendrojoje rinkoje turi būti vienodos konkurencijos sąlygos. Kodėl šiuo atveju trūksta sutarimo?

„Dalyvaudami COPA/COGECA organizacijos susirinkimuose dėl to diskutuojame. Vienokią nuomonę turi naujosios ir kitokią senosios ES narės“, – sako J.Sviderskis.

REKLAMA

Įtakingai COPA/COGECA priklauso net trys Lietuvos žemdirbių interesus ginančios organizacijos: Žemės ūkio bendrovių asociacija, Žemės ūkio rūmai ir Ūkininkų sąjunga. Taigi pramušti sieną bandys trise. Kaip tik tokia proga bus kovą, kai Čekijoje vyks minėtos organizacijos konferencija.

Pieno perdirbėjų nuomonės skirtingos

Kooperatyvo „Pienas LT“ valdybos pirmininkas Naglis Narauskas pasakojo, kad būsimoji ūkininkų pieno perdirbimo įmonė bus orientuota į eksportą, todėl PVM dydis nebus labai aktualus.

„Tačiau iš esmės pritariu siekiams suvienodinti PVM visoje ES rinkoje. Juk neteisinga, kai toje pačioje rinkoje esančios šalys konkuruoja ne produktų kokybe, bet taikydamos skirtingus mokesčius. Tokie sprendimai iškreipia padėtį. Kita vertus, PVM sudaro nemažą valstybės biudžeto dalį, taigi jis didinamas ne iš gero gyvenimo“, – sako N.Narauskas.

REKLAMA

Lietuvos pieno perdirbėjai pritaria žemės ūkio ministro siūlymui. „Pieno sektoriui būtų svarbūs sprendimai dėl PVM suvienodinimo ES rinkoje“, – tvirtina pieno perdirbėjų asociacijos „Pieno centras“ vadovas ir bendrovės „Pieno žvaigždės“ vykdomasis direktorius Linas Sasnauskas.

Pasak jo, kitose ES šalyse pieno produktams taikomi lengvatiniai ir mažesni nei Lietuvoje PVM tarifai. Pavyzdžiui, gretimoje Lenkijoje PVM už pieno produktus siekia 3–7 proc., Čekijoje – 5 proc., Nyderlanduose – 6 proc., Vokietijoje – 7 proc., Švedijoje – 12 proc., o Lietuvoje – 21 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lenkai priekaištauja

Lietuvos žemės ūkio ministro ketinimus siekti didesnio PVM visose ES šalyse Lenkijos žiniasklaida komentuoja plačiai ir entuziastingai.Straipsnių pavadinimai lenkams vartotojams turėtų kelti pyktį: „Lietuva ketina skųsti Briuseliui pigų lenkišką maistą“, „Lietuva nori padidinti PVM Lenkijoje“, „Lietuva priekaištauja Lenkijai dėl pigaus maisto“ ir t. t.

Beje, lenkai tikina turintys teisę taikyti lengvatas maisto produktams iki 2010-ųjų pabaigos. Net 7 proc. PVM už maisto produktus numatytas Lenkijos stojimo į ES sutartyje. Taigi galima numanyti, kad ne tik Lietuvai, bet ir Europos Komisijai Varšuva pateiktų svarių argumentų. Be to, lengvatinį 3 proc. PVM už kai kuriuos kitus maisto produktus Lenkija yra numačiusi taikyti iki 2010-ųjų pabaigos.

REKLAMA

„Aš visada palaikau lietuvių siūlymus, tačiau šiuo atveju mūsų siekiai skirtingi. Neprieštaraujame, kad PVM visoje ES rinkoje būtų vienodas, bet ne 21 proc., o, tarkime, 3–7 proc. Taigi šiuo atveju ne mums, bet jums reikėtų pasistengti“, – ragina prie Lomžos ūkininkaujantis Boleslovas Vyšnevskis.

Ūkininkui pritaria ir Lenkijos žiniasklaida, primindama, kad Lietuvai nederėtų spręsti savo vidaus problemų naudojantis kaimynais.

„Išgirdus jų pasiūlymus, bus nelengva rasti mums naudingų argumentų“, – sako J.Sviderskis.

REKLAMA

Mėsos perdirbėjų netektys

Lenkijoje mėsos įsigiję didmenininkai, įveždami ją į Lietuvą ir čia prekiaudami, turėtų sumokėti 21 proc. PVM, nes prekė realizuojama šioje šalyje. Tačiau yra kitaip. Beveik visa iš Lenkijos įvežama mėsa parduodama turguose, o juose kasos aparatų nėra. Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius Gintautas Kniukšta teigia, kad nelegaliai prekiaujantys turgininkai į biudžetą nesumoka beveik 100 mln. litų PVM.

Būtina priminti, kad mėsos perdirbėjai pastaruoju metu nereikalavo, kad kasos aparatus turguose įsirengtų ir Lietuvos ūkininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktoriaus G.Kniukštos, nuo praėjusių metų pabaigos panaikinus lengvatinį 5 proc. PVM už šviežią mėsą tarifą, perdirbimo įmonių apyvarta sumažėjo daugiau kaip 20 proc., įmonės mažina gamybą ir yra priverstos atleisti darbuotojus.

Be to, pernai, palyginti su 2008 m., iš Lenkijos į Lietuvą įvežta net apie 60 proc. daugiau paukštienos. Mėsos perdirbėjų asociacija skaičiuoja, kad padidinus PVM Lietuvos paukštienos gamybos sektorius per metus prarado net apie 34 mln. litų.

Dėl šios priežasties mažėjant vartojimui mėsos perdirbėjai skambina pavojaus varpais ir prašo gelbėjimo rato – kuo greičiau grąžinti lengvatinį 5 proc. PVM už šviežią ir atšaldytą mėsą, o už mėsos produktus nustatyti 9 proc. PVM tarifą.

Albinas Čaplikas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų