• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors vėjo jėgainių invazijai Klaipėdos rajono gyventojai aktyviai priešinasi, pavieniai entuziastai iš vėjo energijos tikisi ne pasipelnyti, o modernizuoti savo ūkį.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet dvi nedidelio galingumo – po 20 kW - vėjo jėgaines ketina pasistatyti Kretingalės kooperatinė žemės ūkio bendrovė.

REKLAMA

„Planuojame jėgaines pasistatyti šį rudenį Pipirų kaime prie savo fermų komplekso, kuriame laikome 300 galvijų: melžiamų karvių, veršelių. Fermos patalpų, vandens pašildymui gyvuliams kasmet išleisdavome po 70–80 tūkst. litų, o šiemet, užėjus šaltai žiemai ir pabrangus elektros energijai, išlaidos dar padidės. Vėjo energijos pagalba tikimės sutaupyti nemažai lėšų”, - sakė bendrovės vadovas Gerardas Liorenšaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Rajono savivaldybės Taryba jau pritarė bendrovės specialiajam planui, pagal kurį bus nustatytos fermos sanitarinės apsaugos zonos ir parinktos vietos vėjo jėgainių statybai.

Kretingalės bendrovė parengė projektą pagal 2007–2013 metų Kaimo plėtros programą, pagal kurią žemės ūkio valdų modernizavimui, įrengiant atsinaujinančios energijos gamybos įrenginius, skiriama 40–60 proc. paramos iš Europos Sąjungos lėšų.

Šiuo metu vėjo jėgainės iki 15 metrų aukščio ir iki 30 kW galingumo yra įtrauktos į nesudėtingų statinių grupę. Statybos reikalavimai šios grupės statiniams yra paprastesni: nereikia rengti detaliųjų planų, keisti žemės sklypo paskirties. Žemės ūkio ministerijos teigimu, šiuo metu yra taip pat rengiama supaprastinta pavienių vėjo jėgainių prijungimo prie elektros tinklų tvarka.



Jolanta Beniušytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų