• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno miesto savivaldybė vėl mėgins parduoti stoties turgų

Kauno miesto savivaldybė jau ne pirmą kartą mėgins parduoti su savivalda nesusijusio komercinio objekto - UAB "Stoties turgus" - 51 proc. akcijų, kurių pradinė kaina yra 6,5 milijono litų. Užpernai ir pernai už tas pačias akcijas savivaldybė dar vylėsi gauti apie 9 mln. litų, tačiau sandėris su jas aukcione įgijusiu pirkėju neįvyko.

REKLAMA
REKLAMA

"Ankstesniame aukcione viena bendrovė už akcijas pasiūlė 9 mln. litų. Tačiau prasidėjo ginčai teisme, o po to ši bendrovė atsisakė pasirašyti sutartį dėl akcijų pirkimo. Be to, ji kėlė reikalavimus, kurių savivaldybė negalėjo įvykdyti. Pavyzdžiui, buvo prašoma iš pradžių suteikti teisę disponuoti akcijomis, o tik paskui sumokėti už jas", - sakė Privatizavimo komisijos pirmininkas Jonas Koryzna.

REKLAMA

Aukcioną pirkti akcijas buvo laimėjusi Marijampolės bendrovė "Vilputa". Bendrovės atstovai pageidavo apie 9 mln. litų sumą už šį pirkinį sumokėti per keletą metų dalimis, siūlydami savivaldybei kol kas pasitenkinti tik konkurso dalyvio užstatu, gautu iš akcijų pirkėjo, - 100 tūkstančių litų. Jų teigimu, bankai firmai nesuteikė kredito, ir laiku atsiskaityti už akcijas įmonė neturi jokių galimybių.

Miesto valdžia, primena ELTA, rūpintis senuoju turgumi prie Kauno geležinkelio stoties, M. K. Čiurlionio gatvėje, pradėjo vos atkūrus Lietuvoje nepriklausomybę. Jį reorganizavus, dalį turgaus akcijų įsigijo ir kai kurie tuometiniai Kauno savivaldybės ir Seimo politikai.

REKLAMA
REKLAMA

Po tokios dalinės privatizacijos buvo pradėta naujos prekyvietės statyba gretimoje Šiaulių gatvėje. Planuota "Stoties turgų" iškelti iš senosios vietos, kurioje ketinta įrengti skverą. Deja, pritrūkus lėšų, turgaus statybos nutrūko, keliolika metų nejudinami statiniai jau virto griuvėsiais. Per tą laiką turgaus akcininkai (privatininkai) nuolat ragino savivaldybę suteikti garantą statybų pabaigimui reikalingoms banko paskoloms, bet ši atsisakydavo rizikuoti biudžeto lėšomis komercinio objekto labui. Kai savivaldybė nusprendė atsisakyti (parduodama) ir turgaus akcijų, sulaukė pasipriešinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Keletą metų užtruko savivaldybės ginčai su prekiautojais, reikalavusiais jiems perduoti neatlygintinai turgaus akcijas. Vyko protesto akcijos, bylinėtasi teisme. Galop savivaldybė atgavo savo teisę pasielgti su akcijomis taip, kaip miesto politikams atrodė protingiau. Paskelbė turgaus akcijų pardavimą. Tačiau jas pardavusi 2008-ųjų žiemą, susilaukė naujos bylos, nes konkursą pralaimėjęs "Urmo" prekybos miestelis siekė anuliuoti jo rezultatus. Byla baigėsi ieškovo nenaudai: ieškinys atmestas. Nepaisant to, akcijų pardavimo konkursą laimėję kiti verslininkai neskubėjo "dėti ant stalo" suderėtos sumos.

REKLAMA

Kaune yra apie 20 turgaviečių. Visos, išskyrus esančią prie Geležinkelio stoties, priklauso privačiam kapitalui. Tačiau turėdama 51 proc. "Stoties turgaus" akcijų, savivaldybė jokios lemiamos įtakos jo valdyme neturi, nes sprendimai priimami dviem trečdaliais akcininkų balsų.

Savivaldybei priklauso 3593391 UAB "Stoties turgus" akcija. Naujas aukcionas vyks vasario 24 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų