REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Netoli Kelmės duris netrukus turėtų atverti netipinė užeiga. Lankytojai čia galės pasigėrėti ne tik vieninteliais Baltijos šalyse bizonais, bet ir paragauti pikantiškos jų mėsos.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš ketverius metus nusprendusi auginti bizonus dėl jų ypatingos mėsos Audra Schelenz, su vyru Lietuvoje norėdama pradėti verslą, ieškojo didelio žemės ploto, kad aplink nebūtų kaimynų ir niekam netrukdytų. Vokietijoje, kur moteris gyveno dešimt metų, laisvos žemės nėra daug. Už prieinamą kainą didesnio nei 20 ha ploto žemės teko paieškoti ir Lietuvoje. Sutuoktniai ilgai svarstė, kol apsisprendė iš privataus žmogaus įsigyti 45 ha ūkinės paskirties žemės sklypą prie Kelmės.

REKLAMA

Pirmuosius dvylika iš Šiaurės Amerikos kilusių bizonų verslininkai įsigijo Prancūzijoje ir Vokietijoje. Daugintis šie gyvūnai pradeda po trejų metų. Užaugęs patinas sveria apie toną, patelė - perpus mažiau. Per ketverius metus bizonai vedė palikuonis, buvo atvežta naujų, kad nebūtų kraujomaišos. Dabar bandoje ganosi keturiasdešimt bizonų. Šeimininkai norėtų, kad banda padidėtų iki 60-70.

Audra sako, kad reikėtų įrengti gaudyklę, kur būtų galima gyvūną įvaryti, nes dabar tenka į juos šauti iš toli. Jeigu gyvūnas suserga, vaistų jam tenka sušvirkšti iššovus iš specialaus vamzdelio. Šeimininkams talkininkauja Vokietijoje viešbučių administravimą studijuojanti dukra. Tik ji vienintelė moka tinkamai iššauti ir taikliai pataikyti.

REKLAMA
REKLAMA

Bizonai labai protingi. Jie gina silpnesnį, paliegusį ar sužeistą bandos narį - apstoja ratu ir nieko prie jo neprileidžia. Iki paskutinės minutės padeda atsikelti ir palieka tik tada, kai supranta, kad šiam nebepadės. Verslininkams šis bandos jausmas nėra palankus, nes nušautą gyvūną reikia kuo greičiau paimti, norisi, kad kailis liktų sveikas, o ne subadytas.

Bizonas Kanadoje sunaudojamas visas - nuo mėsos ir kailio iki sausgyslių ir kepenų, kurios naudojamos kosmetikos gamyboje. Bizoniena yra riešuto skonio. Mėsoje daug baltymų, seleno, nėra cholesterolio. Vidutiniškai bizonienos kilogramo kaina 30 Lt, o filė kilogramo kaina gali siekti apie 100 Lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žmonės domisi bizonais, važiuoja pažiūrėti jų pilni autobusai iš visos Lietuvos. Kiti, susižavėję ant sniego besiganančiais galiūnais, pareiškia norą jų įsigyti. Net Antanas Bosas norėjo vieną nusipirkti, tačiau Audra nepardavė.

Gyvūnų priežiūra paprasta atrodo tik iš pirmo žvilgsnio. Moteris tikina, kad žiemą juos reikia šerti papildomai šienu, gydyti nuo ligų. Veterinarijos specialistų, besidominčių bizonais, nėra daug, vaistus tenka atsivežti iš Vokietijos.

"Lietuvoje žmonėms nepasiūlomas kokybiškas produktas. Pati nelabai randu nusipirkti geros mėsos. Pas mus žmonės galės ne tik paragauti, bet ir įsigyti šviežios mėsos", - žada ponia Audra. Kol moteris tvarkė įsibėgėjančio verslo reikalus čia, Lietuvoje, vyras dirbo Vokietijoje. Ji sako, kad jeigu pinigų turėtų daugiau, ko gero, ir klaidų per skubėjimą padarytų daugiau.

Jolanta ŠIDLAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų