REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį Europos Parlamentas (EP) pritarė siūlymui sukurti ES instrumentą, kuris leis teikti paskolas esamiems bei potencialiems bedarbiams, norintiems įkurti mažąją įmonę ir pradėti savo verslą. Už tokį siūlymą balsavo 516 EP narių, prieš 82, o susilaikė 4, praneša EP Informacijos biuras Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

Iki 25 tūkst. eurų paskolą savo verslui galės gauti darbo netekę asmenys arba tie, kurių įmonė planuoja užsidaryti per artimiausius tris mėnesius. Jie taip pat galės lankyti mokymus bei gaus pagalbą rengdami verslo planą. ES parama bus teikiama per valstybines bei privačias kreditavimo įstaigas. Kuriamose įmonėse turės dirbti iki 10 darbuotojų, o metinė apyvarta neturės siekti 2 mln. eurų. Pagal statistiką, 91 proc. visų Europos įmonių atitinka šiuos kriterijus, o trečdalis mažųjų įmonių kūrėjų – bedarbiai. Paprastai jiems sunku gauti įprastą banko paskolą.

REKLAMA

Instrumentas veiks ketverius metus, pradedant nuo 2010 metų sausio. Jam numatyta 100 mln. eurų ES lėšų, kurias turėtų papildyti Europos investicijų banko ir kitų tarptautinių finansinių institucijų lėšos. 2010 m. biudžete šiam instrumentui numatyta atskira biudžeto eilutė (25 mln. eurų), o dėl vėlesnio finansavimo šaltinių dar bus deramasi. Europos Komisija iš pradžių siūlė finansuoti šį instrumentą iš „Progress“ programos, skirtos pažeidžiamų visuomenės grupių rėmimui, o Parlamentas siekia jam kasmet numatyti atskirą biudžeto eilutę.

Diskusijoje šiuo klausimu kalbėjusi Vilija Blinkevičiūtė (Socialistai ir demokratai) ragino surasti šiai priemonei papildomai lėšų, kad būtų pasiekta didesnio efekto, nes „Progress“ priemonė iš esmės yra skirta toms pačioms gyventojų grupėms. Tuo tarpu jos frakcijos kolega Zigmantas Balčytis pridūrė, jog iki šiol finansinė parama dažniausiai būdavo skiriama stambioms įmonėms ir organizacijoms, o paprasti ES piliečiai nelabai galėjo jos tikėtis. „100 milijonų yra pati pradžia. Tai yra pirmas bandymas, bet esu įsitikinęs, kad jis gali būti sėkmingas“, – teigė europarlamentaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų