REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) sustabdė administracinės bylos pagal UAB "Dujotekana" skundą Lietuvos valstybei, atstovaujamai Energetikos ministerijos ir Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK), dėl žalos atlyginimo nagrinėjimą ir kreipsis į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą.

REKLAMA
REKLAMA

"Dujotekana" prašė, kad Vilniaus apygardos administracinis teismas iš Lietuvos valstybės priteistų 16 mln. 35 tūkst. 613 Lt žalą bei 5 proc. dydžio metinių palūkanų nuo priteistos sumos (skaičiuojant nuo bylos iškėlimo teisme dienos iki teismo sprendimo visiško įvykdymo dienos). Bendrovė taip pat prašė kreiptis į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą su prašymu ištirti, ar VKEKK 2002-12-31 nutarimas "Dėl viršutinės tiekimo kainos laisviesiems vartotojams" neprieštarauja Konstitucijai, konstituciniam teisinės valstybės principui, Europos Bendrijų Tarybos rekomendacijos reikalavimams, Europos Parlamento ir Tarybos direktyvai, EB steigimo sutarčiai, Civilinio kodekso, Energetiko įstatymo, Gamtinių dujų įstatymo, Konkurencijos įstatymo nuostatoms.

REKLAMA

"Dujotekanos" teigimu, valstybės veiksmų neteisėtumas yra neginčijamai ir galutinai konstatuotas Konstitucinio Teismo 2009-04-29 nutarime ir nebegali būti ginčijamas. Kaip teigia "Dujotekana", KT šiame nutarime pripažino Gamtinių dujų perdavimo, paskirstymo, laikymo ir tiekimo licencijavimo taisyklių nuostatą antikonstitucine, ir įstatymo nustatyta tvarka konstatavo valstybės veiksmų, kuriais ji ėmėsi reguliuoti kainas laisviesiems dujų vartotojams neteisėtumą.

REKLAMA
REKLAMA

Energetikos ministerija ir VKEKK prašė atmesti skundą kaip nepagrįstą, teismui paaiškindama, kad VKEKK veikė teisėtai, pagrįstai, vadovaudamasi tuo metu galiojusiais teisės aktais, UAB"Dujotekana" jokios žalos dėl 2002-12-31 nutarimo nepatyrė. Jų teigimu, teisės akto pripažinimas neatitinkančiu Konstitucijos nuostatoms negali turėti įtakos jau pasibaigusiems teisiniams santykiams. KT 2009-04-29 nutarimas negali būti taikomas atgaline data.

Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjų kolegijos nuomone, būtina kreiptis į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą patikrinti, ar 2002-12-31 VKEKK nutarimo viena iš nuostatų neprieštarauja Konstitucijos nuostatoms bei Konstitucijoje įtvirtintam konstituciniam teisinės valstybės principui, Civilinio kodekso, Energetiko įstatymo, Gamtinių dujų įstatymo, Konkurencijos įstatymo, Vyriausybės įstatymo, Viešojo administravimo įstatymo nuostatoms. Europos Bendrijų Tarybos rekomendacijos yra neprivalomo pobūdžio aktai, todėl teismas nemato pagrindo kreiptis į LVAT dėl VKEKK nutarimo prieštaravimo Europos Bendrijų Tarybos rekomendacijai. Teismas taip pat nemato pagrindo kreiptis į LVAT ir dėl norminio administracinio akto atitikties Europos Parlamento ir Tarybos direktyvai ir EB Steigimo sutarčiai.

Pasak VAAT pirmininkės padėjėjos ryšiams su visuomene Sigitos Jacinevičienės-Baltaduonės, administracinės bylos nagrinėjimą, kol LVAT išnaginės šioje nutartyje suformuluotą prašymą, teismas sustabdė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų