REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gruodžio 11 dieną pirmą kartą JAV valstybės sekretorės pavaduotoja viešajai diplomatijai ir ryšiams su visuomene Judith A. McHale aplankė Lietuvą. Vizito  metu viešnia susitiko su Vilniaus akademine bendruomene ir Vilniaus universitete skaitė paskaitą „Citizen Journalism and Multiplatform Media“ (piliečių žurnalistika ir daugialypė žiniasklaida).

REKLAMA
REKLAMA

Judith A. McHale – politikė ir vadovė, įkūrusi vieną iš garsiausių pasaulio žiniasklaidos bendrovių „Discovery Communications“ (antrinė įmonė - „Discovery Channel“), kuri dabar vienija 1,4 milijardo prenumeratorių. J. A. McHale atsakinga už strategijas, kurių pagrindinis tikslas yra skirtingų kultūrinių kontekstų supratimas.

REKLAMA

JAV ir Lietuvą sieja vienodi tikslai

Politikė paskaitą pradėjo JAV ir Lietuvos santykių akcentavimu: „Šaltojo karo metu JAV rėmė Lietuvą, žymėdamos ją visuose oficialiuose dokumentuose ir žemėlapiuose. Amerikiečiai žavėjosi kultūrinėmis ir politinėmis lietuvių pastangomis siekiant nepriklausomybės“. Pasak J. A. McHale,  po Berlyno sienos griūties Amerika iš naujo pažvelgė į Lietuvą ir sustiprino santykius su ja: „Šiandien esame sujungti ne bendru pavojumi, o vienodomis vertybėmis“. Kalbėdama apie ateitį, ji pridūrė, kad valstybes jungia vienas tikslas – stiprinti ir skleisti demokratiją visame pasaulyje. Prisipažinusi, kad jau girdėjo apie Lietuvos vardo 1000 - ąsias paminėjimo metines, pareigūnė optimistiškai ištarė, kad šalių partnerystė ir bendradarbiavimas irgi švęs panašius jubiliejus.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuva petys į petį padėjo kovoje su terorizmu, siuntė karius į Afganistaną net nebūdama NATO aljanso dalimi, padėjo palaikyti saugumą Irake“ - vardino Lietuvos pagalbą paskaitos vedėja.

Galimybė ar atsakomybė?

Piliečių žurnalistika – neprofesionali žurnalistika, kai paprasti žmonės užsiima žurnalistine veikla. Politikė pasakojo, kad mūsų šalys yra puikus pavyzdys, kai piliečių žurnalistikai suteikiama laisvė vaizduote kurti geresnį pasaulį. „Per daugelį metų milijonai amerikiečių susirinko drauge, kad viešintų aktualią informaciją. Šiandien internetas ir jungiančios technologijos leidžia jungti demokratiją ir bendruomenę gerovės labui naujais ir įdomiais būdais“ - sakė sekretorės pavaduotoja. Moteris teigė, kad kiekvienas iš mūsų turime galimybę ir net atsakomybę, prisidėti prie šio proceso: „Mano šalyje dešimtys milijonų įvairaus amžiaus gyventojų jau atrado piliečių žurnalistikos galią daryti pokyčius visuomenėje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidento B. Obamos laimėjimas

JAV sekretorės pavaduotoja taip pat pažymėjo, kad  prezidentas Barack Obama, ketvirtadienį priėmęs Nobelio Taikos premiją, sukūrė stiprų pokyčių judėjimą ir patraukė daugelio vaizduotę visame pasaulyje. Nobelio premijos komitetas, iškeldamas JAV prezidento kanditatūrą šiam prizui, gyrė B.Obamą už milžiniškas pastangas sustiprinti tarptautinę diplomatiją ir žmonių bendradarbiavimą. Tai yra įrodymas, kad pasaulio žmonės siekia šalių tarpusavio supratimo, pagalbos, pagarbos.

REKLAMA

Socialinių tinklų įsigalėjimas

1991 metais lietuviai neturėjo Youtube  ar Twitter, padedančių sujungti žmones. J. A. McHale pasiūlė įsivaizduoti, ką būtų buvę galima nuveikti su šiomis priemonėmis. Įdomu, ar vieno populiariausio šalyje portalo one.lt egzistavimas taip pat būtų padėjęs?

Anot pareigūnės, naujosios  technologijos daro pokyčius visose gyvenimo srityse. „Tačiau itin svarbu nesutelkti informacijos sklaidos vienose rankose“, - priminė J. A. McHale. Dabar šalys nebenori būti vien pasyvios informacijos vartotojos. Jos ne tik siekia gauti informaciją, tačiau nori ir prisidėti ją apipavidalinant. Socialinių tinklų,  tinklaraščių naudojimas vis auga ir auga ir tai yra jaudinantis pasiekimas. Kai kas baiminasi, kad pilietinės žiniasklaidos populiarėjimas sukels grėsmę profesionaliems žurnalistams, tačiau ne JAV sekretorės pavaduotoja: „Aš esu optimistiška šiuo klausimu: nauji balsai tik gerins kokybę, interaktyvus bendravimas ir toliau tobulės“. Reikia kritiškai, tačiau įvertinti tinklaraščių vaidmenį šiame kontekste.



Visuotinis atšilimas + piliečių žurnalistika

REKLAMA

Šis amžius kupinas progų. Kaip vieną geriausių dabartinių pavyzdžių, rodančių piliečių būtinybę dalyvauti vyksme, J. A. McHale išskyrė visuotinį atšilimą ir jo pasekmes: „Esame įpareigoti skleisti informaciją internetu paremtomis technologijomis“.

Pareigūnė tiki, kad lietuviai yra pajėgūs įsitvirtinti šioje naujoje žiniasklaidos bangoje ir pabrėžė,  kokią galią turi piliečių žiniasklaida perduodant atskirų žmonių suvokimą, nuomonę ir požiūrį. „Jūsų uždavinys – interpretuoti, daryti įtaką ir patirti šį greit besikeičiantį pasaulį“ - reziumavo viešnia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žinios apie Baltarusiją

Į klausimą „Ką manote apie Baltarusijos žiniasklaidą?“, pareigūnė atsakė: „Negaliu sakyti, kad daug žinau apie Baltarusijos žiniasklaidą, bet tikiu, kad kaip ir daugelis šalių, Baltarusija pasižymi ryžtingais ir nepriklausomos mąstysenos žurnalistais. Turbūt panašiai kaip ir Lietuvoje“. Galiausiai nusijuokė, ištardama, kad geriau baltarusė, uždavusi šį klausimą, į jį ir atsakytų. Ar gali būti, kad pareigūnė išties nežinojo pagrindinių faktų apie diktatūrinę žiniasklaidos sistemą minėtoje šalyje?

REKLAMA

Paklausta, ką mano apie Lietuvos jaunimo norą palikti krizės, politinių nesutarimų draskomą šalį, politikė teigė, kad visame pasaulyje šalys susiduria su sunkumais: „Suprantu, kad būtent šiuo metu jaunimui yra itin sunku sieti savo ateitį su Lietuvą, svajoti apie ateities perspektyvas čia“. Lietuva yra reliatyviai jauna šalis, vis dar bekovojanti su sunkumais. Optimistine gaida ir buvo užbaigta ši trumpa paskaita.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų