• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalyje vartojimo prekių kainos lapkričio mėnesį padidėjo 0,3 proc., o paslaugų kainos sumažėjo 0,8 proc., antradienį praneša Statistikos departamentas.

REKLAMA
REKLAMA

Lapkritį, palyginus su spaliu, Lietuvoje buvo užfiksuota nulinė infliacija. Nulinė infliacija šiais metais fiksuojama antrą kartą. Pirmąkart ji fiksuota kovą.

REKLAMA

Bendrajam vartotojų kainų pokyčiui lapkritį, palyginus su spaliu, didžiausią įtaką turėjo 2,3 proc. pabrangę alkoholiniai gėrimai ir tabako gaminiai, 1,2 proc. – transporto grupės prekės ir paslaugos ir 1,2 proc. atpigusios būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės ir paslaugos, 1,1 proc. – įvairios prekės ir paslaugos, 0,8 proc. – poilsio ir kultūros grupės prekės ir paslaugos.

Alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių kainų padidėjimą nulėmė 5,4 proc. pabrangę tabako gaminiai. Alus pabrango 1,7 proc., spirituoti gėrimai atpigo 0,5 proc., vynas ir vyno produkcija – 0,3 proc. Tabako gaminių kainų padidėjimui vis dar turėjo įtakos nuo 2009 m. rugsėjo 1 d. cigaretėms pradėtas taikyti didesnis akcizo tarifas.

REKLAMA
REKLAMA

Transporto grupės prekių ir paslaugų kainų pokyčiui didžiausią įtaką turėjo 3 proc. pabrangęs benzinas, 4,5 proc. – dyzeliniai degalai, 0,9 proc. – suskystintos automobilinės dujos. Lengvieji automobiliai atpigo 0,3 proc., keleivinio geležinkelių transporto paslaugos – 1,5 proc.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainų pokytį labiausiai paveikė 3 proc. atpigęs karštas vanduo ir centralizuotai tiekiama šiluma, 3,4 proc. – būsto nuomos mokesčiai, 1,3 proc. – būsto priežiūros ir remonto paslaugos. Suskystintos dujos maistui gaminti pabrango 0,6 proc., informuoja statistikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įvairių prekių ir paslaugų kainų sumažėjimą nulėmė 1 proc. atpigusios kosmetikos priemonės, po 0,5 proc. – kirpyklų ir kitos asmens priežiūros bei draudimo paslaugos, 1,1 proc. – elektriniai asmens priežiūros prietaisai.

Poilsio ir kultūros grupės prekių ir paslaugų kainų sumažėjimą lėmė 2,6 proc. atpigusios atostogų išvykos, 1 proc. – kultūros paslaugos, 1,1 proc. – vaizdo aparatūra. Gėlės pabrango 1,4 proc., pramogų paslaugos – 0,5 proc.

Iš kitų prekių ir paslaugų, turėjusių didelės įtakos bendrajam vartotojų kainų pokyčiui, galima paminėti 1,4 proc. pabrangusius pieną ir jo produktus, sūrį, kiaušinius, 1,4 proc. – avalynę, 6,1 proc. – vaisines daržoves (agurkai, saldžiosios paprikos), 1,8 proc. – kavą, 0,9 proc. – namų ūkio valymo ir priežiūros priemones ir 0,6 proc. atpigusią mėsą ir jos produktus, 1,6 proc. – mobiliojo ryšio paslaugas, 0,6 proc. – baldus ir būsto apstatymo reikmenis, 1,4 proc. – sviestą, aliejų ir riebalus, 7,2 proc. – bulves, 5,4 proc. - viešbučių paslaugas.

REKLAMA

Lapkritį metinė infliacija šalyje siekė 1,5 proc. Metinės infliacijos lygį daugiausia lėmė 21,2 proc. per dvylika mėnesių pabrangę alkoholiniai gėrimai ir tabako gaminiai, 14,9 proc. – sveikatos priežiūros, 6,5 proc. – transporto grupės prekės ir paslaugos ir 3,7 proc. atpigę maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai, 9,2 proc. – drabužiai ir avalynė.

Vartojimo prekės per metus pabrango 1 proc., paslaugos – 3,2 proc. Lapkritį vidutinė metinė infliacija šalyje sudarė 5 proc., informavo Statistikos departamentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų