• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien pasitarime Ministrų kabinetas pritarė Valstybės valdymo tobulinimo komisijos (Saulėlydžio komisijos) siūlymui „Dėl viešųjų įstaigų finansavimo problemų ir jų galimų sprendimų“.

REKLAMA
REKLAMA

Saulėlydžio komisija savo posėdyje svarstė viešųjų įstaigų finansavimo klausimus ir su tuo susijusias problemas. Daugelis viešųjų įstaigų, kurių vienas iš steigėjų yra valstybės ar savivaldybės institucija, vykdo viešojo administravimo funkcijas ir joms vykdyti yra skiriamos valstybės ar savivaldybės biudžeto lėšos. Biudžeto sandaros įstatyme numatyta, kad asignavimų valdytojai privalo paskirstyti jiems skirtas lėšas pavaldžioms biudžetinėms įstaigoms ir kitiems subjektams programoms vykdyti. Tačiau toks teisinis reguliavimas nėra veiksmingas ir biudžeto lėšos gali būti valdomos neefektyviai, nes tokioms įstaigoms netaikomi biudžeto lėšų apskaitos ir atskaitomybės reikalavimai, nereglamentuotas darbo užmokestis, o jų atliekamas darbas prilyginimas biudžetinių įstaigų darbuotojų darbui. Dėl šių priežasčių viešųjų įstaigų darbuotojų atlyginimai kartais yra didesni už biudžetininkų atlygį. Saulėlydžio komisija, išnagrinėjusi veikiančią praktiką siūlė Vyriausybei keisti Biudžeto sandaros įstatymą, įtvirtinant nuostatą, kad biudžeto asignavimai gali būti skiriami tik biudžetinėms įstaigoms.

Ministrų kabinetas šiandien pritarė Saulėlydžio komisijos siūlymui ir pavedė Finansų ministerijai per mėnesį parengti ir pateikti Vyriausybei Biudžeto sandaros įstatymo pakeitimus, kad biudžeto asignavimai gali būti skiriami tik biudžetinėms įstaigoms, jeigu specialieji įstatymai nenumato kitaip. Tačiau jei biudžeto lėšos bus skiriamos ir viešosioms įstaigoms, bus numatytas ir reguliavimas dėl biudžeto lėšų panaudojimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų