• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

RST duomenimis, vasarį elektros vartojimas krito daugiau nei 6 procentais. Neatmetama tikimybė, kad mažėjant gamybos apimčiai elektros vartojimas ateityje dar gali mažėti.

REKLAMA
REKLAMA

Bendrovės Rytų skirstomųjų tinklų (RST) duomenimis, šių metų pirmais mėnesiais ryškėja elektros energijos vartojimo mažėjimo tendencija. Palyginti su ankstesniais metais, sausio mėnesį vartojimas sumažėjo 5,4 proc., o vasarį - 6,2 proc., manoma, kad smukimą lėmė sumažėjęs pramonės poreikis elektrai.

REKLAMA

2005-2008 metais elektros energijos vartojimas didėjo vidutiniškai apie 17 proc. per metus. Prognozuojama, kad elektros vartojimas ir pajamos šįmet priklausys nuo šalies ekonomikos ir pramonės lėtėjimo. Tačiau RST ekspertai tikisi, kad šis sumažėjimas neturėtų viršyti šalies bendrojo vidaus produkto (BVP) kritimo, nors ir neatmeta galimybės, jog elektros vartojimas gali sumažėti net iki 10 procentų.

“Jau praeitų metų pabaigoje buvome suplanavę, kad vartojimas kris apie 5 procentus. Pajamos priklauso nuo vartojimo, tad šiuo atveju pajamų pokytis išliks panašus, neperžengs tų procentų ribų. Nors vasarį elektros vartojimo kritimas pasiekė 6 proc., tačiau tikimės, kad jis po truputį lėtės. Gali būti, kad mūsų prognozės neišsipildys, bet į skelbtus BVP kritimo procentus turėtume sutilpti“, - dėstė RST Elektros prekybos skyriaus vadovas Audrius Kiškis.

REKLAMA
REKLAMA

Daugėja nesąžiningų vartotojų

Pasak Kęstučio Tūbio, RST Saugos ir prevencijos departamento direktoriaus, sunkmečiu užfiksuojama daugiau nelegalių elektros energijos vartojimo atvejų. Per šių metų sausio ir vasario mėnesius tokių atvejų RST teritorijoje buvo nustatyta 29 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Tačiau pašnekovas užtikrino, kad vis dažniau apie elektros vagystes, sugadintus elektros skaitiklius, alyvos grobstymą iš transformatorinių ir pan. praneša patys gyventojai. „Pasitaiko ir tokių atvejų, kad nustatytas nesąžiningas elektros vartotojas išvardija ir visus kaimynus, kurie taip pat nelegaliai naudoja elektros energiją“, - pabrėžė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

K.Tūbio teigimu, pastaraisiais metais gyvenimo lygis šalyje augo, žmonių finansinė padėtis gerėjo, tad 2008 metais, palyginti su ankstesniu laikotarpiu, buvo fiksuojamas šioks toks elektros vagysčių mažėjimas.

Tačiau, keičiantis finansinei situacijai, daugėjant bedarbių, mažėjant atlyginimams, keičiasi ir gyventojų įpročiai, tad vėl ėmė daugėti pažeidėjų.

Elektros netaupo

Pasak A.Kiškio, didžioji dalis žmonių nemoka ar nežino, kaip racionaliai vartoti elektrą: turi namuose 3 televizorius, kompiuterį bei kitų prietaisų ir visus juos laiko įjungtus vienu metu. Daug elektros energijos praryja ir neišjungta skalbimo mašina arba netgi per naktį paliktas kištukiniame lizde telefono kroviklis.

REKLAMA

Praeitų metų pabaigoje atlikto tyrimo apie gyventojų elektros vartojimo įpročius rezultatai parodė, kad beveik kas trečias Lietuvos gyventojas elektrą vartoja neracionaliai. Tyrimas taip pat parodė, kad 50 proc. gyventojų, kurie buvo nurodę esą maksimaliai taupo elektrą, nenaudoja elektrą taupančių lempučių, ir tik 13 proc. gyventojų nurodė, jog visos namuose esančios lemputės yra elektrą taupančios.

“Mūsų duomenimis, trijų asmenų šeima per mėnesį elektrai vidutiniškai skiria 56 litus. Vien paprastąsias 100 W kaitrines lemputes pakeitę taupiosiomis per metus galime vidutiniškai sutaupyti apie 60 litų viso biudžeto, skiriamo elektrai“, - tvirtino A.Kiškis.

REKLAMA

Faktai

Statistikos departamento duomenimis, 3 asmenų šeima suvartoja vidutiniškai apie 150 kWh elektros energijos per mėnesį. Kainai padidėjus 4 centais, vidutinės namų ūkio išlaidos elektros energijai per mėnesį vidutiniškai išaugo 6 litais, t. y. iki 56 litų.

2008 metais RST teritorijoje užfiksuoti 1284 nelegalaus elektros vartojimo atvejai. Iš viso patirta 7,4 mln. litų nuostolių, o išieškota - 1,08 mln. litų.

Eglė Kapočiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų