REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekonomikos ir inovacijų ministerija siūlys Vyriausybei kreiptis į Europos Komisiją (EK) techninės pagalbos dėl Valstybinio plėtros banko steigimo. 

Ekonomikos ir inovacijų ministerija siūlys Vyriausybei kreiptis į Europos Komisiją (EK) techninės pagalbos dėl Valstybinio plėtros banko steigimo. 

REKLAMA

Tokį specialios darbo grupės sprendimą penktadienį pristatė grupės vadovė, ekonomikos ir inovacijų viceministrė Jekaterina Rojaka. 

„Darbo grupė išanalizavo esamą situaciją dėl finansavimo rinkų prieinamumo ir buvo konstatuota, kad smulkusis, vidutinis verslas šiandien patiria sunkumų prieinant finansavimą. Ypač sudėtinga gauti finansavimą naujai veiklą pradedančioms įmonėms bei jaunoms įmonėms, veikiančioms iki trejų metų“, – spaudos konferencijoje sakė viceministrė. 

Pasak jos, išanalizavus kelias alternatyvas matyti, kad kiekviena turi privalumų ir trūkumų, tad nutarta, jog reikia nuodugnesnės analizės optimaliam sprendimui.

REKLAMA
REKLAMA

„Ir pasiūlymai Vyriausybei yra kreiptis į Europos Komisiją dėl techninės pagalbos, pagal Struktūrinių reformų rėmimo programą dėl Valstybinio plėtros banko steigimo bei mažmeninių finansinių paslaugų klausimo“, – sakė viceministrė. 

REKLAMA

Jos teigimu, darbo grupė nusprendė, kad mažmeninių finansinių paslaugų klausimas, turi būti nagrinėjamas tiktai gavus papildomą informaciją ir atlikus analizę, kuri šiuo metu vykdoma tiek Lietuvos banko, tiek Susisiekimo ministerijos.

„Tikimės, kad gavus informaciją po šių tyrimų bus aiškesnė situacija dėl finansavimo prieinamumo galimybių“, – kalbėjo viceministrė. 

Liepos pabaigoje sudaryta tarpinstitucinė darbo grupė vertino Valstybinio plėtros banko steigimo, kreipimosi į Europo Komisiją dėl techninės pagalbos galimybių ir apimčių bei kitus klausimus.

REKLAMA
REKLAMA

Darbo grupėje dalyvavo Ekonomikos ir inovacijų, Susisiekimo, Finansų, Žemės ūkio ministerijų, Lietuvos banko bei prezidento kanceliarijos atstovai.

Banko kūrimas yra pripažintas valstybei svarbiu ekonominiu projektu. 

Prezidentūroje liepos pradžioje surengus diskusiją apie tokio banko kūrimą pranešta, kad valdžios institucijos juda link kompromiso steigti valstybinį plėtros banką, kuris sujungtų kelias dabar veikiančias įstaigas, tačiau neteiktų mažmeninės bankininkystės paslaugų.

Finansų ministras Vilius Šapoka tuomet sakė, kad skirtingos šalys „suvienodino žodyną“. Anot jo, pasiektas konsensusas, jog į vieną turėtų būti konsoliduotos trys organizacijos – „Invega“, VIPA ir Žemės ūkio paskolų garantijų fondas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Kristalina Georgieva sakė, kad kuriant valstybinį banką labai svarbu turėti stiprų valdymo modelį, kuris būtų nepriklausomas nuo politinės įtakos.

Ekonomikos ir inovacijų ministras rugpjūčio pradžioje sakė, jog kaip viena galimybių svarstoma įsigyti ir jau veikiantį banką.

Europos Komisijos teigimu, šiuo metu Lietuvos bankų sektorius yra vienas labiausiai koncentruotų ES, todėl didėja ir sisteminė rizika. Trims didžiausiems bankams „Swedbank“, SEB ir „Luminor“ priklauso apie 80 proc. rinkos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų