REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Dabar Daugiabučių namų modernizavimo programos progresą Lietuvoje stebėti bus dar paprasčiau – aktualiausi duomenys apie baigtus ir šiuo metu vykdomus daugiabučių namų renovacijos projektus nuo šiol bus talpinami interaktyviame Lietuvos renovacijos žemėlapyje. Šį žemėlapį bendradarbiaudama su bendrove „Hnit-Baltic“ sukūrė Būsto energijos taupymo agentūra (vėliau – BETA). 

Dabar Daugiabučių namų modernizavimo programos progresą Lietuvoje stebėti bus dar paprasčiau – aktualiausi duomenys apie baigtus ir šiuo metu vykdomus daugiabučių namų renovacijos projektus nuo šiol bus talpinami interaktyviame Lietuvos renovacijos žemėlapyje. Šį žemėlapį bendradarbiaudama su bendrove „Hnit-Baltic“ sukūrė Būsto energijos taupymo agentūra (vėliau – BETA). 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žemėlapyje galima stebėti renovacijos projektų eigą bei energijos suvartojimo pokyčius, taip pat surasti išsamią informaciją apie renovacijos pažangą tiek atskiros savivaldybės, tiek visos šalies mastu. 

REKLAMA

„Pagrindinis šio projekto tikslas buvo sukurti šiuolaikišką, patogų naudoti, geoinformacinių technologijų (GIS) pagrindu veikiantį įrankį, kuris skirtingoms tikslinėms auditorijoms – nuo gyventojų iki suinteresuotų institucijų specialistų – perduotų aktualiausią informaciją apie daugiabučių renovaciją. Žemėlapyje atsispindi įvairūs renovacijos įgyvendinimo Lietuvoje pjūviai: atskirų projektų eiga, rezultatai, pasiekti energijos sutaupymai ir kiti aktualūs duomenys“, – sako BETA direktorius Valius Serbenta. 

REKLAMA
REKLAMA

Pateikia išsamią situaciją 

Žemėlapyje informacija apie atnaujintus daugiabučius ar jų renovacijos eigą pateikiama keliais lygmenimis – visoje šalyje, atskiroje savivaldybėje bei apie pasirinktą konkretų daugiabutį. 

„Šis įrankis suteikia galimybę skirtingais pjūviais analizuoti renovacijos pažangą Lietuvoje. Galima paprastai ir greitai susipažinti su bendra statistika – nuo 2005 m. pagal Daugiabučių namų modernizavimo programą atnaujintų namų ir šiuo metu vykdomų daugiabučių atnaujinimo projektų skaičiais. Pavyzdžiui, šiandien Lietuvoje yra renovuoti 2939 daugiabučiai, o daugiau nei 1700 daugiabučiuose vyksta modernizavimo darbai“, – sako V. Serbenta. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak BETA direktoriaus, taip pat šis žemėlapis padės savivaldybių darbuotojams ir jų gyventojams įvertinti daugiabučių modernizacijos padėtį savivaldybėse. 

„Žemėlapio pagalba galima sužinoti renovuotų namų dalį nuo visų savivaldybėje esančių daugiabučių, taip pat bendrą atnaujintų namų skaičių. Pateikiami ir kiti svarbūs duomenys – investicijų dydis, pasiekti energinio efektyvumo rodikliai, šiuo metu įgyvendinamų projektų statusas bei pasiektas šiluminės energijos sąnaudų ar šiltnamio efektą sukeliančių dujų sumažinimas“, – teigia V. Serbenta. 

REKLAMA

Naudojantis šiuo žemėlapiu, patogu stebėti ne tik daugiabučių renovacijos progresą savivaldybėse, bet ir palyginti modernizacijos mastus skirtingose Lietuvos vietovėse. Šiuo metu renovacijos lyderių pozicijas pagal renovuotų daugiabučių dalį užima – Birštono (45 proc.), Druskininkų (36 proc.), Ignalinos rajono (30 proc.), Palangos miesto (24 proc.) ir Panevėžio miesto (22 proc.) savivaldybės. 

Platesnis požiūris į renovaciją 

V. Serbenta atkreipia dėmesį, kad šis žemėlapis bus naudojamas ne tik kaip inovatyvi informacijos apie daugiabučių renovaciją platforma, bet ir taps reikšminga priemone, skatinančia gyventojus imtis savo daugiabučių modernizacijos. 

REKLAMA

Galvojantiems apie daugiabučio renovaciją, taip pat turintiems abejonių dėl renovacijos naudos interaktyvus žemėlapis padės gauti visus faktinius duomenis, kurie pagrįs renovacijos naudą ir padės išsklaidyti abejones. 

Lietuvos renovacijos žemėlapyje kiekvienas besidomintis suras pagrindinę informaciją apie daugiabučių namų renovacijos eigą. 

Aplikacijoje galima peržiūrėti išsamią informaciją apie daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) projekto eigą, siekiamus arba pasiektus energinio efektyvumo pokyčius, projekto vertę. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagrindiniame žemėlapyje galima rinktis navigacijos įrankius ir naršyti žemėlapyje; paieškos įrankių pagalba ieškoti pagal adresą, miestą, savivaldybę; pasižiūrėti kaip renovuoti daugiabučiai atrodo nuo gatvės, pasitelkus gatvės vaizdų peržiūrą, filtruojant peržiūrėti pasirinktus renovuotų ar šiuo metu renovuojamų pastatų rodiklius. 

Būsto modernizavimas yra labai kompleksiškas uždavinys, o norint pasiekti norimus rezultatus, reikalinga gyventojų ir savivaldos iniciatyva, palankus požiūris, susitarimas. Tam neabejotinai pasitarnauja skaidrumas ir viešinimas. Lietuvoje atnaujintų daugiabučių sutaupytos šiluminės energijos kiekis kasmet jau sudaro apie 656 GWh, tai yra daugiau nei 152 tūkstančiai tonų CO2, tačiau svarbu ir toliau kryptingai didinti šiuos rodiklius. Prieiga prie žemėlapio duomenų ir įrankių leis analizuoti renovacijos progresą, teikti rekomendacijas, paremtas duomenų analizės įžvalgomis.

Su interaktyviu Lietuvos daugiabučių renovacijos žemėlapiu galite susipažinti šiuo adresu: https://map.betalt.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų