REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusių metų pabaigoje Seime po pateikimo buvo pritarta Stambios prekybos mokesčio įstatymo projektui. Vėliau jo svarstymas buvo sustabdytas. Tačiau po to, kai ES Teisingumo Teismas nusprendė, kad analogiškas mokestis Vengrijoje bendrijos teisei neprieštarauja.

Praėjusių metų pabaigoje Seime po pateikimo buvo pritarta Stambios prekybos mokesčio įstatymo projektui. Vėliau jo svarstymas buvo sustabdytas. Tačiau po to, kai ES Teisingumo Teismas nusprendė, kad analogiškas mokestis Vengrijoje bendrijos teisei neprieštarauja.

REKLAMA

Po tokio teismo sprendimo prekybininkų apmokestinimo iniciatoriai žada tęsti diskusijas dėl šio ir kai kurių kitų naujų mokesčių įvedimo.

Dar 2010 m. Vengrijoje buvo priimtas įstatymas dėl tam tikriems sektoriams taikomo specialiojo mokesčio. Mažmeninės prekybos, telekomunikacijų ir kai kurių kitų sričių bendrovėms, priklausomai nuo jų apyvartos, imtas taikyti skirtingų tarifų mokestis.

Vengrijoje veikiančios pasaulinės kompanijos „Tesco“ ir „Vodafone“ nesutiko su tokiu mokesčiu ir siekė įrodyti, kad jis prieštarauja ES teisės aktams. Vis dėlto ES Teisingumo Teismas nusprendė, kad Vengrija nieko nepažeidė.

REKLAMA
REKLAMA

Primename, kad dar praėjusių metų spalį Seime buvo registruotas Stambios prekybos mokesčio įstatymo projektas. Juo siūlyta 1 proc. mokesčio tarifu apmokestinti 2 mln. eurų viršijančias pardavėjų pajamas, gautas už vartotojams parduotas prekes.

REKLAMA

Pajamas (beveik 32 mln. eurų) iš Stambios prekybos mokesčio Vyriausybė netgi buvo įtraukusi į pradinį šių metų biudžeto projektą. Vis dėlto Seime naujo mokesčio projektas tuo metu užstrigo. Tuomet vienas iš motyvų, kodėl mokesčio priėmimą reiktų stabdyti, buvo būtent ES Teisingumo Teismo dar nebaigtos bylos prieš Vengriją ir Lenkiją.

Vis dėlto dabar Finansų ministerija nekomentuoja naujo teismo sprendimo ir galimybių įvesti Stambios prekybos mokestį.

Tačiau vienas iš jo iniciatorių, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Tomas Tomilinas neatmeta galimybės, kad diskusijos apie tokį mokestį gali būti atnaujintos.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes iš naujo nesvarstome, tiesiog esame padarę pertrauką ir anonsavome, kad bet kokiu atveju diskusija apie sąžiningus mokesčius tęsiasi, taip pat ir apie tą mokestį.

Kokios nors poreikio daryti greitus sprendimus nėra. Akivaizdu, kad mokestinė diskusija turi būti išsami ir tie pokyčiai, jeigu jie atsiras, turi būti neskubūs, juolab čia nėra biudžetinio proceso, tai ir negalime daryti skubių sprendimų ir nereikia“, – portalui tv3.lt sakė Seimo narys.

Anot jo, neseniai Prezidentūroje vykusi diskusija apie mokesčius parodė, kad mokestinė politika visų pirma yra teisingumo politika:

„Mes turime spręsti, kurie pokyčiai yra socialiai teisingi. Šioje vietoje, mano galva, pradėta diskusija dėl šio konkretaus mokesčio. <...> Aš manau, kadangi to pasiūlymo atžvilgiu žmonių reakcija buvo gana pozityvi, mes turime tęsti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politikas apgailestavo, kad Lietuvoje vyrauja neigiamas kai kurių ekspertų nusistatymas prieš sektorinius mokesčius ir kai kurias mokesčių lengvatas. Tačiau naujas teismo sprendimas parodė, kad sektoriniai mokesčiai gali būti taikomi.

„Kas pasakė, kad tokio mokesčio negali būti? ES? Taigi matome jau vieną pavasario daigą dėl Vengrijos situacijos. Dar turėsime sprendimą dėl Lenkijos mokesčio, tada galėsime labai ramiai tęsti diskusiją“, – sakė T. Tomilinas.

Lietuvos prekybos įmonių asociacija šiuo metu analizuoja ES Teisingumo Teismo sprendimą, tad nuo platesnių komentarų kol kas susilaiko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų