REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV bombonešiai B-52 imitavo branduolinius smūgius netoli Kaliningrado. Amerikiečiai iš viso kovą atliko du bandymus, bet antrojo metu rusai sureagavo ir į Baltijos jūrą bombonešių pasitikti išsiuntė savo aviaciją.

JAV bombonešiai B-52 imitavo branduolinius smūgius netoli Kaliningrado. Amerikiečiai iš viso kovą atliko du bandymus, bet antrojo metu rusai sureagavo ir į Baltijos jūrą bombonešių pasitikti išsiuntė savo aviaciją.

REKLAMA

JAV nuo kovo 14-osios Didžiosios Britanijos karinėje bazėje „Fairford“ dislokavo 6 branduolinį ginklą galinčius skraidinti B-52 bombonešius – tai yra rekordinis skaičius nuo 2003-ųjų, rašoma „Newsader“. Tuomet karo Irake metu 20 tokių lėktuvų kilo iš Didžiosios Britanijos bazių atlikti antskrydžius prieš Saddamo Huseino kariuomenę.

JAV kariuomenės vadovybės teigimu, praėjusį mėnesį B-52 Didžiojoje Britanijoje buvo dislokuoti bendroms su Europos sąjungininkais pratyboms „siekiant išspręsti plataus masto globalias užduotis“.

S. Watkinsas: akivaizdu, kad buvo išbandomas būtent branduolinio ginklo panaudojimas

Informaciją apie B-52 manevrus paskelbė nepriklausomas ekspertas Steffanas Watkinsas, kuris specializuojasi karinių lėktuvų ir laivų sekime visame pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA

Mažiausiai du strateginiai bombonešiai, kurie buvo dislokuoti „Fairford“ karinėje bazėje, yra pritaikyti suduoti branduolinį smūgį, teigiama pranešime. Pasak S. Watkinso, branduolinius smūgius imitavo bombonešiai, kurie negali nešti raketų su branduolinėmis galvutėmis. Analitiko teigimu, lėktuvas pratybų metu „smogė branduoline raketa Rusijos Federacijai, ir apsisuko už 60 mylių nuo jos sienų“.

REKLAMA

S. Watkinsas vėliau paaiškino, kodėl jo manymu B-52 atliko būtent branduolinių smūgių bandymus šalia Rusijos teritorijos. Jo teigimu, tai liudijo charakteringas bombonešių elgesys ir skrydžio trajektorija. „Lėktuvo radaro transponderis rodo, kad jie nutolo nuo „Fairford“ bazės per tūkstantį mylių, priartėjo prie pat Rusijos sienų ir atliko staigų posūkį, charakteringą sparnuotųjų raketų su branduolinėmis raketomis paleidimui“, – cituojamas analitikas „Newsader“.

Ekspertas taip pat pridūrė, kad teoriškai tai galėjo būti „bet kokios raketos“. „Tačiau pažiūrėkime teisybei į akis: šiuo atveju tai buvo branduolinės (bombos)“, – aiškino jis.

REKLAMA
REKLAMA

„National Interest“ duomenimis, branduoliniai smūgiai Kaliningrado srityje buvo išbandomi dukart – kovo 14 ir kovo 20 dienomis. Pirmąjį sykį Rusija niekaip nesureagavo į mokomąją misiją. Antrosios metu Rusijos gynybos ministerija išsiuntė palydėti B-52 kelis naikintuvus, teigiama leidinyje.

„Dislokavimas, akivaizdu, yra JAV ginkluotųjų pajėgų strateginių galimybių ženklas… pirmiausiai, Rusijai“, – rašoma „The Drive“.

Portale taip pat priduriama, kad šie B-52 manevrai gali būti laikomi atsaku Rusijos anksčiau atliktiems imitaciniams antskrydžiams Norvegijos pakrantėse. Tuomet Norvegijos valdžia atskleidė, kad antskrydžių tikslas buvo imituoti radaro sunaikinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV kariuomenė oficialiai nepranešė apie galimą branduolinio ginklo panaudojimo imitaciją prieš Rusijos sienų.

S. Watkinsas dirba IT saugumo konsultantu Otavoje. Laisvalaikiu kanadietis užsiima karinio jūrų laivyno ir lėktuvų stebėjimu bei veiksmų analize. Jis išgarsėjo, kuomet pirmasis paskelbė apie prekybinio laivo ir JAV eskadrinio minininko USS Fitzgerald susidūrimą praėjusiais metais. Jo „Twitter“ paskyroje taip pat buvo paskelbta JAV prezidento Donaldo Trumpo prezidentinio lėktuvo nuotrauką virš Didžiosios Britanijos, padaryta vieno mėgėjo fotografo. Po kelių valandų Vašingtonas pranešė apie D. Trumpo netikėtą vizitą Irake.

Rusija kovo 29-ąją išsiuntė du strateginius bombonešius Tu-160 prie Norvegijos ir Jungtinės Karalystės krantų. Perimti atskridusių bombonešių į orą pakilo britų naikintuvai.

 

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų