REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs NATO pajėgų Europoje vadas Benas Hodgesas atskleidė, kodėl jį neramina Lietuvos pašonėje statoma Baltarusijos atominė elektrinė. Baltarusijos žiniasklaidai jis taip pat papasakojo apie galimą Vakarų reakciją Rusijai užgrobus Baltarusiją ir JAV karinės bazės atsiradimo Lenkijoje galimybes.

Buvęs NATO pajėgų Europoje vadas Benas Hodgesas atskleidė, kodėl jį neramina Lietuvos pašonėje statoma Baltarusijos atominė elektrinė. Baltarusijos žiniasklaidai jis taip pat papasakojo apie galimą Vakarų reakciją Rusijai užgrobus Baltarusiją ir JAV karinės bazės atsiradimo Lenkijoje galimybes.

REKLAMA

Generolo manymu, didžiausia Rusijos ir NATO konflikto rizika yra Kremliaus „apsiskaičiavimas“, kad Vakarų šalių aljansas sudvejos dėl atsako ar sureaguos pernelyg lėtai.

„Jeigu jie galvoja, kad jie gali prasiveržti greičiau už mus visose sferose, tuomet yra rizika, kad jie surizikuos tai daryti“, – apie geopolitinę situaciją pasaulyje aiškino jis.

Sudėtinga Baltarusijos situacija

Komentuodamas galimą Krymo scenarijaus pasikartojimą Baltarusijoje B. Hodgesas pažymėjo, kad Baltarusija kol kas rodo pasipriešinimo tam ženklus. Tačiau taip pat atkreipė dėmesį į sudėtingą baltarusių ekonominę situaciją ir priklausomybę nuo Rusijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš nežinau, kiek reali tokia galimybė. Aišku, man rodosi, kad Baltarusija bando priešintis Rusijai. Ji kol kas neleido dislokuoti nuolatinės karinės bazės. Net ir žinant, kad Rusija labai norėtų tai padaryti. Tačiau, aišku, galų gale, Baltarusija yra itin priklausoma nuo Rusijos ekonomiškai ir jos ekonominių šaltinių. Ji yra itin sunkioje situacijoje. Aš manau, kad mes, Vakarai, turėtume daryti viską, kas įmanoma, kad palaikytume Baltarusiją, palaikytume judėjimą link demokratijos ir rinkos ekonomikos. Suteikti jiems alternatyvą Rusijos spaudimui. Tai svarbu Lenkijai ir Lietuvai, tačiau taip pat svarbu ir Ukrainai. Baltarusija Ukrainai pareiškė, kad neleis pulti šios šalies per Baltarusijos teritoriją. Tai yra svarbu visam regionui“, – „Belsat“ pasakojo dabar Strateginis prognozavimo karinio saugumo srityje Vašingtono Europos politikos analizės centre dirbantis ekspertas.

REKLAMA

Generolas pažymėjo, kad neturi patikimos informacijos, kuria remiantis būtų galima tikėtis, jog Rusija aneksuos Baltarusiją. Jo teigimu, tokiu hipotetiniu atveju Rusija „netektų visko“.

„Manau, kad Vakarų šalys nebegalėtų turėti ekonominių santykių su Rusija, jeigu ji pažeistų kitos tautos suverenitetą, taip kaip tai padarė Ukrainoje. Už tai Europos Sąjunga įvedė sankcijas. Jeigu Rusija nesusiprotės ir užpuls kitą šalį, tai kaip pasaulis, tarptautinė bendruomenė galės pasilikti nuošalyje? Rizika yra Rusijos galimame tikėjime, kad jiems niekas dėl to negresia. Itin svarbu, kad Europos Sąjunga ir kitos tarptautinės institucijos ir toliau aiškiai rodytų – naudoti jėgą siekiant pakeisti Europos šalių sienas – nepriimtina“, – teigė B. Hodgesas.

REKLAMA
REKLAMA

Branduolinė elektrinė – pavojus ir pačiai Baltarusijai

Buvęs karinių pajėgų Europoje vadas atkreipė dėmesį, kad galimai nesaugi Rusijos statoma atominė elektrinė Baltarusijoje kelia grėsmę ne tik dėl galimos avarijos grėsmės, tačiau ir dėl Kremliaus strateginių tikslų įgyvendinimo landos.

„Savaime suprantama, kuomet nėra tikrumo dėl saugumo, profesionalios inžinerijos saugumo, visuomet išlieka grėsmė. Kita vertus, mane neramina, galimas scenarijus, kuomet, įvykus avarijai, ir Rusijai ten atėjus, kaip tai jau buvo anksčiau, prisidengiant humanitarine pagalba. Ateina kariai užtikrinti to regiono saugumą, o tuomet jie keičia situaciją vietoje. Mano manymu, kaimyninės šalys numato tokį scenarijų. Tai nereiškia, kad taip ir bus. Tačiau aš manau, kad visi turėtų įdėmiai tai stebėti“, – pasakojo generolas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų