REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidentas Donaldas Trumpas vėl pažeidė protokolą, sukritikavęs Federalinio rezervo sistemą (FRS) už palūkanų normų didinimą.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas vėl pažeidė protokolą, sukritikavęs Federalinio rezervo sistemą (FRS) už palūkanų normų didinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat užsipuolė JAV centrinį banką dėl to, kad šis, jo nuomone, nepalaiko jo ekonominės politikos.

REKLAMA

Interviu agentūrai „Reuters“ D. Trumpas atsisakė patvirtinti, jog palaiko centrinio banko nepriklausomumą.

Vos prieš mėnesį JAV prezidentas pareiškė, jog „nesidžiaugia“ dėl to, kad FRS didina bazinę palūkanų normą.

Atsigavus JAV ekonomikai, JAV centrinis bankas nuo 2015 metų gruodžio bazinę palūkanų normą padidino jau septynis kartus, įskaitant du kartus šiais metais, kai vadovauti FRS jau pradėjo Jerome Powellas (Džeromas Pauelas). Prognozuojama, kad norma šiemet bus padidinta dar du kartus.

REKLAMA
REKLAMA

Liepos viduryje duodamas interviu vienai radijo stočiai J. Powellas pareiškė, kad jam daromas spaudimas, kuriuo siekiama jį priversti pakeisti politiką, jam nekelia rūpesčio.

„Mes neatsižvelgiame į politinius sumetimus“, – tuomet pareiškė JAV centrinio banko vadovas ir pridūrė, jog „administracijoje man niekas nėra nieko pasakęs, dėl ko man iš tiesų būtų kilęs susirūpinimas šiuo klausimu“.

D. Trumpas J. Powello kandidatūrą į FRS vadovus pasiūlė po to, kai atsisakė antrai kadencijai skirti ankstesnę JAV centrinio banko vadovę Janet Yellen, kurią jis per savo prezidento rinkimų kampaniją griežtai kritikavo ir kaltino tuo, kad ji palūkanų normas žemuose lygiuose išlaiko neva tam, kad padėtų jo priešininkams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip pranešė „The Wall Street Journal“ ir agentūra „Bloomberg“, praėjusį penktadienį įvykusiame renginyje jis ir vėl sukritikavo FRS pinigų politiką, nors centriniam bankui jau vadovauja J. Powellas.

„Tai, kad jis didina palūkanų normas, manęs nedžiugina, ne. Tai manęs nedžiugina“, – pareiškė JAV prezidentas ir pirmadienį „Reuters“ duotame interviu.

Paklaustas, ar tiki FRS nepriklausomumu, D. Trumpas pareiškė: „Tikiu, kad FRS daro tai, kas yra gerai mūsų šaliai.“

Garsiai abejoti FRS politika JAV politikams paprastai yra neleistina, nes tai gali išprovokuoti nuogąstavimus, kad centrinis bankas nesugebės imtis veiksmų ir pažaboti kylančios infliacijos. Tačiau D. Trumpo administracija nėra eilinė.

REKLAMA

D. Trumpo pažerta kritika centriniam bankui „sulaukė daug dėmesio“, tačiau akcijų ar obligacijų rinkų iš esmės neišjudino, agentūrai AFP pareiškė LBBW banko rinkos strategas Karlas Haelingas.

„Kol kas žmonės negalvoja, jog tai pakeis FRS politiką, bent jau ne rugsėjo mėnesio posėdyje“, – pažymėjo jis.

Tačiau D. Trumpo kritika „aiškiai padarė poveikį“ valiutos rinkoms, pareiškė Davidas Gilmore iš „Foreign Exchange Analytics“.

Visgi „nemanau, jog kas nors manytų, kad tai J. Powellui padarytų poveikį“, – pridūrė ekonomistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų