REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pirmadienį vakare grįžo po kelionės į Europą į piktai šurmuliuojantį Vašingtoną, kur žvalgybos pareigūnai ir netgi aukšto rango respublikonai pasmerkė valstybės vadovo „gėdingą“ ir „apgailėtiną“ elgesį, kai jis atsisakė spausti Rusijos lyderį Vladimirą Putiną dėl įtariamo Maskvos kišimosi į Amerikos rinkimus.

 JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pirmadienį vakare grįžo po kelionės į Europą į piktai šurmuliuojantį Vašingtoną, kur žvalgybos pareigūnai ir netgi aukšto rango respublikonai pasmerkė valstybės vadovo „gėdingą“ ir „apgailėtiną“ elgesį, kai jis atsisakė spausti Rusijos lyderį Vladimirą Putiną dėl įtariamo Maskvos kišimosi į Amerikos rinkimus.

REKLAMA

JAV respublikonų senatorius Johnas McCainas (Džonas Makeinas) sakė, kad D. Trumpo pozicija sutikti su V. Putino tvirtinimais, kad Rusija į Amerikos rinkimus nesikišo, nors amerikiečių žvalgybos surinkta medžiaga, regis, tam prieštarauja, žymi Baltųjų rūmų istorines „žemumas“. Politikas pridūrė, kad pirmadienį Helsinkyje įvykęs dvišalis susitikimas buvo „tragiška klaida“.

„Šiandienos spaudos konferencija Helsinkyje buvo vienas gėdingiausių Amerikos prezidento pasirodymų per visą istoriją. Prezidento Trumpo naivumo, egotizmo, klaidingo lygiavertiškumo ir atjautos autokratams padarytą žalą sunku apskaičiuoti“, – sakoma aštriame J. McCaino pareiškime.

REKLAMA
REKLAMA

„Joks ankstesnis prezidentas nėra gėdingiau nusižeminęs prieš tironą“, – pridūrė senatorius.

Aiškiai prieštaraudamas jį paskyrusiam prezidentui, nacionalinės žvalgybos direktorius Danas Coatsas (Denas Koutsas) sakė, kad JAV žvalgybos agentūros yra pateikusios „aiškių“ ir „faktais pagrįstų“ išvadų – jog Maskva kišosi į 2016-ųjų Amerikos prezidento rinkimus. D. Trumpas per spaudos konferenciją Helsinkyje šią poziciją atsisakė paremti.

REKLAMA

D. Coatsas pridūrė, kad Rusija tebėra įsitraukusi į „tebevykstančias, visur prasismelkiančias pastangas kenkti mūsų demokratijai“.

Apkaltinti 12 rusų žvalgybininkų

D. Trumpas pribloškė savo politinius sąjungininkus ir priešininkus atsakymu į klausimą apie Rusijos kibernetinius įsilaužimus ir kišimąsi per 2016 metų rinkimų kampaniją, kai jis varžėsi su demokratų kandidate Hillary Clinton (Hilari Klinton) ir galiausiai ją įveikė.

V. Putinas „ką tik pasakė, kad tai ne Rusijos darbas. Pasakysiu štai ką: nematau jokių priežasčių, kad tai turėtų būti“ Rusija, tvirtino prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

Šis pareiškimas nuskambėjo praėjus vos trims dienoms po JAV Teisingumo departamento sprendimo pareikšti kaltinimus 12 Rusijos žvalgybos karininkų už kibernetinius įsilaužimus į Demokratų partijos kompiuterius. Šis žingsnis buvo vienas iš virtinės JAV vyriausybės veiksmų, kurių buvo imtasi nuo 2016 metų pabaigos atsakant į, anot žvalgybos bendruomenės, platų planą paremti D. Trumpo rinkimų kampaniją. Manoma, kad šiuos Maskvos veiksmus asmeniškai kontroliavo V. Putinas.

Vis dėlto D. Trumpas atrodė įtikintas V. Putino pareiškimų, kad Maskva su šiais veiksmais niekaip nesusijusi.

„Labai pasitikiu savo žvalgybos žmonėmis. Tačiau pasakysiu jums, kad prezidentas Putinas šiandien itin griežtai ir tvirtai tai neigė“, – per spaudos konferenciją Helsinkyje sakė D. Trumpas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat atrodė linkęs priimti V. Putino pasiūlymą, kad Rusijos tyrėjai bendradarbiautų su JAV prokurorais, tiriančiais minėtų 12 rusų žvalgybininkų bylą.

„Manau, tai neįtikėtinas pasiūlymas“, – sakė JAV prezidentas.

Priblokšti respublikonai ir demokratai vieningai smerkė D. Trumpą. Aštrios kritikos pažėrė netgi konservatyviosios pakraipos televizijos „Fox News“, paprastai palaikančios su prezidentu draugiškus santykius, laidų vedėjai.

„Prezidentas privalo pripažinti, kad Rusija nėra mūsų sąjungininkė“, – sakė Atstovų Rūmų pirmininkas Paulas Ryanas (Polas Rajenas).

„Nėra jokio moralinio lygiavertiškumo tarp Jungtinių Valstijų ir Rusijos, išliekančios priešiškos mūsų pamatinėms vertybėms ir idealams“, – pridūrė jis.

REKLAMA

Aukšto rango respublikonų senatorius Lindsey Grahamas (Lindsis Graemas) sakė, kad D. Trumpo atsakymas dėl kišimosi „Rusijos bus laikomas silpnumo ženklu“.

D. Trumpas, užsibrėžęs užmegzti draugiškus asmeninius ryšius su Kremliaus vadovu, prieš šį viršūnių susitikimą pareiškė, kad dabartinį abiejų šalių santykių pablogėjimą – didžiausią nuo Šaltojo karo laikų – lėmė jo pirmtakų „kvailybė“.

„Tai gėdinga, – sakė prezidentą dažnai kritikuojantis respublikonų senatorius Jeffas Flake'as (Džefas Fleikas). – niekada nebūčiau pagalvojęs, kad sulauksiu dienos, kai mūsų Amerikos prezidentas stovės scenoje su Rusijos prezidentu ir kaltins Jungtines Valstijas dėl Rusijos agresijos.“

REKLAMA

„Žalia šviesa kišimuisi“

Demokratai kalbėjo dar griežčiau ir kaltino prezidentą „išdavyste“.

„Jungtinių Valstijų prezidentui susivienyti su prezidentu Putinu prieš Amerikos teisėsaugą, Amerikos gynybos pareigūnus ir Amerikos žvalgybos agentūras yra neapgalvota, pavojinga ir silpna“, – sakė Senato demokratų mažumos lyderis Chuckas Schumeras (Čakas Šumeras).

Atstovų Narys demokratas Jimmy Gomezas (Džimis Gomesas) pareiškė: „Paremti Putiną dėl JAV žvalgybos yra pasišlykštėtina; nesugebėti ginti JAV yra ties išdavystės riba.“

Kongreso narys demokratas Adamas Schiffas (Adamas Šifas), užimantis aukštas pareigas Atstovų Rūmų žvalgybos komitete, sakė, kad D. Trumpas uždegė V. Putinui „žalią šviesą kištis 2018-aisiais“, kai Jungtinėse Valstijose vyks kadencijos vidurio rinkimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Demokratų senatorius Chrisas Murphy (Krisas Merfis) kalbėjo tiesmukiau: „Visa ši kelionė buvo milžiniškas vidurinysis pirštas, parodytas prezidento Trumpo savo paties šaliai. Tiesiog akys ant kaktos lipa“, – jis rašė „Twitter“.

D. Coatso pareiškimas laikomas neįprastai griežtu JAV žvalgybos bendruomenės prieštaravimu Baltiesiems rūmams.

Tačiau buvę žvalgybos vadovai kalbėjo dar atviriau.

D. Coatso pirmtakas Jamesas Clapperis (Džeimsas Klaperis) sakė, kad D. Trumpo nuolaidžiavimas V. Putinui yra „neįtikėtina kapituliacija“, o buvęs Centrinės žvalgybos valdybos vadovas Johnas Brennanas (Džonas Brenonas) tokį elgesį pavadino „nedaug nutolusiu nuo išdavikiško“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų