REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš kelias dienas Rusijos socialinėje erdvėje kilo skandalas, kuomet paaiškėjo, kad lėšos buvo renkamos neegzistuojančiai sunkiai sergančiai mergaitei.

Prieš kelias dienas Rusijos socialinėje erdvėje kilo skandalas, kuomet paaiškėjo, kad lėšos buvo renkamos neegzistuojančiai sunkiai sergančiai mergaitei.

REKLAMA

Žinutėje buvo skelbiama apie labai sunkiai sergančią Liorą Alijevą. Aštuonmetei tariamai buvo diagnozuoti net du vėžiniais susirgimai – skydliaukės ir antinksčių. „Jai persodinta širdis ir dukart – kepenys. Tačiau čia dar ne viskas: dabar mergaitei yra būtinas kitų kepenų persodinimas. Ir tam reikia 25 tūkst. dolerių“, – rašoma „Life“.

Pačios žinutės apie mergaitę buvo surašytos tokiu būdu, kad sugraudintų žmonių širdis, ir atvertų pinigines. „Gera mergaitė gražiu Lioros vardu. Gyveno ji Kazachstane, šoko, mylėjo mamą ir buvo tokia, kokia ir turėtų būti maža mergaitė“, „Mergaitė tiki, kad gyvens“, „Aš net įsivaizduoti negalėjau, kaip jautėsi mergaitės tėvai“.

Labiausiai prie šios istorijos išpopuliarėjimo prisidėjo žymus tinklaraštininkas Aleksandras Gutinas – vien „Facebook“ paskyroje turintis 44 tūkst. sekėjų. Daug kam pagailo mergaitės ir žmonės pradėjo rinkti lėšas. Tačiau buvo ir tokių, kurie suabejojo istorijos tikrumu.

REKLAMA
REKLAMA

Pradėjus domėtis, nuspręsta kreiptis į pareigūnus

Vienas žurnalistas, taip pat turintis daug sekėjų „Facebook“, taip pat sulaukė prašymo prisidėti prie viešinimo. Tačiau jis, turėdamas ryšių įvairiose nevyriausybinėse organizacijose ir gydymo įstaigose, pradėjo tirti situaciją. Iš pradžių pažadėjo išsiaiškinti, o tik tada suteikti pagalbą.

REKLAMA

Pradėjus aiškintis savo pažįstamų tarpe jis išsyk sulaukė patvirtinimų, kad istorija toli gražu nėra tokia jau tvarkinga, kaip galėjo pasirodyti.

Dabar pinigų mergaitei jau niekas neberenka. Daugelis su šia istorija susijusių žinučių buvo ištrinta. Maža to, tariamai mergaitės motinai priklausiusi paskyra ir visai buvo ištrinta.

Paties žurnalisto Michailo Šachnazarovo teigimu, šia situacija turėtų domėtis pareigūnai, o jau šią savaitę jis dėl to kreipsis į prokuratūrą.

Įtarimų daugiau, negu faktų

Leidinio kalbinti ekspertai teigė, kad šioje istorijoje į akis krenta ir pernelyg didelis ligų sąrašas.

REKLAMA
REKLAMA

„Visų pirma, pernelyg daug paveiktų organų, – pareiškė Maskvos 71-osios ligoninės vyr. gydytojas Konstantinas Zverevas. – Visų antra, žmogus gali gyventi ir su vienomis kepenimis, ir jeigu jam jau sėkmingai vienas persodino, tai antrųjų nepersodina, net jeigu su jomis yra problemų. Taip nėra daroma.“

Liora – tariamai iš Kazachstano, tačiau šiuo metu yra gydoma JAV ligoninėje, o kartu su ja yra tėtis. Legenda taip pat pasakoja, kad mama su jaunesniuoju vaiku liko Alma Atoje. Tačiau pinigus sukčiai rinko išskirtinai Rusijoje, o užsiėmė tuo visiškai pašalinis asmuo.

Šiuo metu yra žinoma, kad pinigus rinko taip pat Alma Atos gyventojas Vitalijus Cechovskis, kuris ir kreipėsi į žinomus žmones pagalbos skleidžiant informaciją. Jo teigimu, mergaitė yra „jo draugų pažįstamų dukra“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aiškino savo veiksmus jis labai aptakiai: „Sąskaitą „Sberbank“ aš atsidariau specialiai rinkti lėšas. Rusijos bankų kortelių savininkai negali pervesti pinigų į Kazachstano sąskaitas. Užvakar man „Sberbank“ paaiškino: jeigu mamos kortelė tengė (tengė – Kazachstano valiuta), tai yra laikoma valiutos pervedimu, todėl transakcijos nevyksta“.

Dokumentų iš JAV, patvirtinančių, kad Liora iš tiesų gydoma vietos ligoninėje, nei „pažįstamų draugų draugas“, nei kiti šios istorijos veikėjai, parodyti negalėjo. Pačią ligoninę taip pat įvardijo labai nenoriai, o „mama“ taip ir nesugebėjo prisiminti skyriaus ir palatos numerio, kur yra gydomas jos vaikas.

REKLAMA

Žurnalisto M. Šachnazarovo teigimu, jo draugai susisiekė su minėta ligonine JAV, kur gavo patvirtinimą, kad jokia Liora Alijeva ten niekada nebuvo gydoma.

Pėdsakų mėtymas

Po to, kai prasidėjo skandalas, žinutės su kvietimu padėti Liorai dingo. Prispaustas įrodymų A. Gutinas turėjo pripažinti, kad istorija su Liora yra labai abejotino tikrumo.

Pats socialinio tinklo nuomonės formuotojas išplatino pranešimą, kuriame tikino, kad lėšų rinkimas baigtas, o visi per jį surinkti pinigai bus grąžinti norintiems, arba paaukoti kitam fondui. A. Gutino teigimu, „tėvas pasiėmė mergaitę iš ligoninės ir nutraukė pinigų rinkimą“. Tiesa, prieš tai tikinęs, kad ši istorija nutiko jo „artimiems draugams“, vėliau jis šito prisiminti nenorėjo.

REKLAMA

„Prasidėjo persekiojimas, kaip davus signalą. Aš jau viską pasakiau. Nieko papildomai nerašysiu. Jeigu Liora išvis egzistuoja, tai bus įrodyta, jeigu ne, tai mane išdūrė taip pat, kaip ir likusius“, – aiškino vyras.

Maža to, net ir „Lioros mama“ feisbuke minėtam žurnalistui rašė, kad gali grąžinti jai suaukotus pinigus. Tai tik dar labiau pakurstė įtarimus dėl to, kad jokios sergančios mergaitės iš viso nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų