REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
67
Koncentracijos stovyklų archyvai (nuotr. pinterest.com)

Užsienio žiniasklaidą apskriejo sukrečiantys faktai apie Antrojo pasaulinio karo metais vykdytus masinius vaikų žudymus.

67

Užsienio žiniasklaidą apskriejo sukrečiantys faktai apie Antrojo pasaulinio karo metais vykdytus masinius vaikų žudymus.

REKLAMA

„Hansas Aspergeris padėjo naciams nužudyti dešimtis ar net šimtus neįgalių vaikų per Antrąjį pasaulinį karą“, - skelbiama „The Sun“ antraštėje.

Nauji dokumentai atskleidžia, kad tuo metu labai gerbiamas autizmo gydytojas Hansas padėjo nužudyti daugybę sergančių vaikų.

Nuotraukų galerija:

Gydytojo garbei buvo sukurtas net terminas, vadinamas Aspergerio sindromu.

Jo leidinyje „Autistinė psichopatija vaikystėje“, išleistame 1944m., buvo pateiktas platesnis sąvokos apibūdinimas: “…jis svyruoja nuo ryškiai fiziškai ir psichiškai atsilikusio asmens… iki labai gabaus, aukštą intelektą turinčio, kurio socialinis sutrikimas pasireiškia subtiliausia forma kaip vienintelis jo sutrikimas.

Jis persidengia su mokymosi sutrikimais ir nueina į normalų ekscentriškumą…”

Buvo sistemingai žudomi

Tačiau nauji dokumentai parodė šokiruojančius dalykus. Anot tyrimo, gydytojas padėjo Adolfui Hitleriui vykdyti eutanazijos programą. Eutanazijos programa – neįgaliųjų ir psichiškai nesveikų žmonių žudymas.

REKLAMA
REKLAMA

Atskleista, kad gydytojas neįgalius vaikus perduodavo Am Spiegelgrundo klinikai, esančioje Vienoje, kur jie būdavo sistemingai žudomi.

Manoma, kad vienoje klinikoje buvo nužudyti 789 vaikai, vaikai mirdavo dėl injekcijų ar mirtinų dujų. Kiti mirdavo dėl ligų ar bado, su jais atliekamų siaubingų eksperimentų.

REKLAMA

A. Hitlerio eutanazijos programa vadinosi "Aktion T4". Buvo siekiama išnaikinti neišgydomus ir sunkiai sergančius ligonius.

Eutanazija nacistinėje Vokietijoje buvo taikoma tik vokiečiams žudyti, sergantiems psichine negalia, šizofrenija ar dėl kitų psichinių ligų, taip pat dėl kokios nors fizinės negalios. Kitų III Reicho teritorijų gyventojai (lenkai ar žydai) buvo tiesiog šaudomi.

„Hansas Aspergeris sulaukė gausybės apdovanojimų mainais į tai, kad palaikė kraugerišką režimą“, - sakė vienas tyrėjų.

Ligoninės aukos

Gerhardas Zehetneris

Į ligoninę atvyko 1942-ųjų spalio 10 dieną, tačiau po poros mėnesių, gruodžio 12 dieną, būdamas tik 1,5 metų, mirė. Mirties priežastis jo mirties liudijime ir ant stiklainio, kuriame buvo laikomos jo smegenys, nurodė, kad mažylis anapylin iškeliavo dėl idiotizmo. G.Zehetnerio šeima mažylio mirties liudijimą gavo tik 1997-aisiais.

REKLAMA
REKLAMA

Irma Sperling

Iš Hamburgo kilusi 3 metukų mergaitė turėjo mokymosi sutrikimų ir tikriausiai sirgo autizmu, tačiau buvo be galo muzikali. Į Vieną ji atvyko moterų ir vaikų prigrūstu autobusu.

Nustačius, jog mergaitei taip pat idiotizmas, medicininiuose įrašuose ji apibūdinam kaip turėjusi plokščią pakaušį, storą žandikaulį ir ryškius priekinius išsikišimus. Per pirmąsias 8 savaites ligoninėje ji labai sulyso, vėliau buvo apvilkta tramdomaisiais marškiniais, dar vėliau pririšta prie lovos už tai, kad išdaužė langą. Apie Irmos mirtį jos artimieji sužinojo tik 1945-aisiais. Su šia skaudžia žinia atėjo ir laiškas, liepiantis padengti gydymo išlaidas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Annemarie Tanner

Į ligoninę Annemarie atvyko 1943-aisiais, kuomet jai vadovavo gydytojas H.Grossas. Jai buvo diagnozuotas rachitas, o po 15 mėnesių mergaitė, kuriai buvo 4 metai, tačiau jos svoris prilygo vienerių metų vaiko, mirė.

Aloisas Kaufmannas

Šiam vyrui pavyko išvengti žiaurios gydytojo H.Grosso rankos. Į ligoninę jis paguldytas 10-ies.

Berniukas sirgo sifiliu. Gydymo įstaigoje jis praleido 22 mėnesius ir prisimena matęs, kaip buvo operuojamos jo draugų galvos, kol šie vis dar buvo sąmoningi, bei teigia, jog šaltomis žiemos dienomis vaikai buvo laikomi balkonuose, kad susirgtų plaučių uždegimu. Už apsilankymus pas psichiatrą vyras sumokėjo daugiau nei 11 000 eurų, tačiau 1998-aisiais sulaukė tik 437 eurų kompensacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų