REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
72
Rūsyje – šimtai vaikų lavonų: paviešinti šiurpiausi archyvai

Nors dar 2002-aisias buvo palaidotos paskutinės Vienoje vykusios masinės eutanazijos programos aukos, šių kraupių įvykių atgarsiai netyla dar ir dabar.

72

Nors dar 2002-aisias buvo palaidotos paskutinės Vienoje vykusios masinės eutanazijos programos aukos, šių kraupių įvykių atgarsiai netyla dar ir dabar.

REKLAMA

Vienoje, Austrijoje esančioje Spiegelgrund vaikų klinikos rūsyje iki dešimto dešimtmečio net 800 mirusių vaikų kūno likučius, o tiksliau smegenis, prižiūrėjo gydytojas, kuris, kaip teigiama, juos ir nužudė. Tačiau ceremonijos, kurioje dalyvavo ir aukų artimieji, klinikoje vykdomus siaubus išgyvenusieji ir aukšto rango pareigūnai, metu nepavyko jiems palinkėti ramybės.

Klinikoje istorikai aptiko dar 1000 smegenų mėginių, kurie, manoma, priklauso vaikams. Vienos klinikos mokslininkai atsisakė šiuos mėginius parodyti istorikams ir teigė, jog tai labai vertingi egzemplioriai.

Paskutinės dvi metalinės urnos su 4-metės Annemarie Tanner ir 18 mėnesių amžiaus Gerhardo Zehetnero palaikais Nacionalinėse socializmo aukų kapinėse buvo užkastos šalia kitų šimtų to paties likimo vaikų, kurių amžius svyruoja nuo 1 mėn. iki 17 metų, kūnų.

REKLAMA
REKLAMA

Visi šie pražudyti vaikai, pasak nacių ir remiantis jų vykdoma politika, buvo laikomi nevertingais. 2002-aisiais šalies prezidentas Thomas Klestilis kreipėsi į kapinėse susirinkusį būrį gedėtojų ir atsiprašė šeimų, iš kurių taip anksti buvo atimtos jų atžalos.

REKLAMA

„Vėlai, labai vėlai mūsų šalis pripažino nusikaltimus, kuriuos įvykdė žmogus žmogui, suaugęs vaikui ir gydytojas bei slaugės savo pacientams“, - sakė jis.

Keliems laidojimo ceremonijoje buvusiems asmenims šie žodžiai skambėjo labai tuščiai. Jie negali atleisti ir labai pyksta ant kaltinamo žudiko, iki pat 1996-ųjų gyvenusio ligoninės prieigose ir dabar gaunančio tikrai nemenką pensiją.

Nepaskelbia bausmės

Dr. Heinrichas Gross (86 m.), karo metu net 2 metus vadovavęs psichiatrinei klinikai, nemažą kiekį vaikų smegenų mėginių laikė specialiuose stiklainiuose, pripildytuose formaldehido skysčio ar uždarytus parafino vonelėse. Šios siaubingos privačios kolekcijos dėka jis pelnė neblogą neurologo reputaciją. Jis kaltinamas į ligoninę atvežtiems kiškio lūpą turintiems, mikčiojantiems ar nuo mokymosi bei sutrikimų kenčiantiems vaikams suleidęs specialių vaistų, sukeliančių įvairias plaučių infekcijas, ir palikdavęs juo lauke mirti. Jis prisipažino žinojęs apie žudymus, tačiau neigia juose dalyvavęs.

REKLAMA
REKLAMA

„Pamenu, jog jis buvo itin daug ir sunkiai dirbantis žmogus, ligoninės palatose visuomet dėvintis tamsiai rudos spalvos nacių uniformą“, - pasakojo Aloisas Kaufmannas, Spiegelgrund vaikų ligoninėje atsidūręs 1943-aisiais, kuomet jam tebuvo 10 metų. „Jis prieidavo prie mūsų ir kai kuriems vaikams, dažniausiai tiems, kurie šlapindavosi į lovą ar būdavo lėtesni, duodavo saldainių. Po to jie būdavo kažkur išvežami ir mes niekada jų nebepamatydavome.“

Kuomet po karo gydytojas Heinrichas Grossas prisijungė prie socialdemokratų partijos, jis tapo antras visoje šalyje daugiausiai uždirbantis teismo medicinos ekspertas ir vienas geriausių protinių sutrikimų patologijos ekspertų. Remdamasis savo mėginiais, jis išleido daugiau nei 40 mokslinių straipsnių, gyrėsi, jog jo turima vaikų smegenų kolekcija yra unikaliausia pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Spiegelgrund ligoninės vadovas tarpukariu Ernstas Illingas, kaltinamas prisidėjęs prie šių žiaurių vaikų žudymų, buvo nuteistas mirti. Gydytojas Heinrichas Grossas teisme nepasirodė iki pat 1950-ųjų, kuomet Austrija atleido naciams ir ši byla buvo laikinai nutraukta.

1983-aisiais gydytojas buvo pašalintas iš socialdemokratų partijos gretų, tačiau jam nebuvo uždrausta vykdyti su medicina susijusios veiklos.

1990-ųjų viduryje aptikus slaptai rytų Vokietijos policijai priklausančius dokumentus, kuriuose apibūdinamas gydytojo H.Grosso darbas klinikoje, atsirado pakankamai įrodymų, kad 2000-aisiais būtų pradėtas naujas tyrimas. Tačiau, dėka senyvo gydytojo amžiaus, bylos tyrimas buvo sustabdytas neribotam laikui.

REKLAMA

Spiegelgrund ligoninės aukos

Gerhardas Zehetneris

Į ligoninę atvyko 1942-ųjų spalio 10 dieną, tačiau po poros mėnesių, gruodžio 12 dieną, būdamas tik 1,5 metų, mirė. Mirties priežastis jo mirties liudijime ir ant stiklainio, kuriame buvo laikomos jo smegenys, nurodė, kad mažylis anapylin iškeliavo dėl idiotizmo. G.Zehetnerio šeima mažylio mirties liudijimą gavo tik 1997-aisiais.

Irma Sperling

Iš Hamburgo kilusi 3 metukų mergaitė turėjo mokymosi sutrikimų ir tikriausiai sirgo autizmu, tačiau buvo be galo muzikali. Į Vieną ji atvyko moterų ir vaikų prigrūstu autobusu.

Nustačius, jog mergaitei taip pat idiotizmas, medicininiuose įrašuose ji apibūdinam kaip turėjusi plokščią pakaušį, storą žandikaulį ir ryškius priekinius išsikišimus. Per pirmąsias 8 savaites ligoninėje ji labai sulyso, vėliau buvo apvilkta tramdomaisiais marškiniais, dar vėliau pririšta prie lovos už tai, kad išdaužė langą. Apie Irmos mirtį jos artimieji sužinojo tik 1945-aisiais. Su šia skaudžia žinia atėjo ir laiškas, liepiantis padengti gydymo išlaidas.

REKLAMA

Annemarie Tanner

Į ligoninę Annemarie atvyko 1943-aisiais, kuomet jai vadovavo gydytojas H.Grossas. Jai buvo diagnozuotas rachitas, o po 15 mėnesių mergaitė, kuriai buvo 4 metai, tačiau jos svoris prilygo vienerių metų vaiko, mirė.

Aloisas Kaufmannas

Šiam vyrui pavyko išvengti žiaurios gydytojo H.Grosso rankos. Į ligoninę jis paguldytas 10-ies. Berniukas sirgo sifiliu. Gydymo įstaigoje jis praleido 22 mėnesius ir prisimena matęs, kaip buvo operuojamos jo draugų galvos, kol šie vis dar buvo sąmoningi, bei teigia, jog šaltomis žiemos dienomis vaikai buvo laikomi balkonuose, kad susirgtų plaučių uždegimu. Už apsilankymus pas psichiatrą vyras sumokėjo daugiau nei 11 000 eurų, tačiau 1998-aisiais sulaukė tik 437 eurų kompensacijos.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų