REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusį sekmadienį tūkstančiai žmonių apsupo JAV Baltuosius Rūmus, išreikšdami protestą ir ragindami JAV prezidentą Baracką Obamą sustabdyti „Keystone XL“ vamzdyno tiesimo projektą. Jei beveik 3000 kilometrų ilgio vamzdynas bus nutiestas, jis driektųsi nuo naftingųjų skalūnų telkinių Albertoje (Kanada), per visą žemyninę JAV dalį iki pat Meksikos įlankos. Jei Obama palaimintų šį projektą, tai būtų vienas neatsakingiausių JAV prezidento veiksmų per visą jo kadenciją. Toks sprendimas būtų visiškai pražūtingas klimato kaitos atžvilgiu.

REKLAMA
REKLAMA

Šių metų rugpjūtį prie Baltųjų Rūmų buvo sulaikyta apie 1250 žmonių, protestavusių prieš „Keystone“ projektą. Vienas iš areštuotųjų buvo Jamesas Hansonas – NASA Goddardo Kosmoso Tyrimų Instituto direktorius, bent kelis dešimtmečius studijavęs fosilinio kuro poveikį aplinkai. Anot Hansono, naujo vamzdyno nutiesimas iš esmės turėtų pražūtingą poveikį pasaulio klimatui. Nafta, išgaunama Albertos telkiniuose, šiuo metu yra pati nešvariausia pasaulyje ir jos gavyba jau dabar kelia didelių problemų. Tad jei „Keystone“ bus įrengtas, naftos gavyba Albertoje turėtų žymiai suintensyvėti, taip dar labiau padidinant aplinkos užterštumą.

REKLAMA

Pasipriešinimas šiems planams pamažu įgauna pagreitį. Žmonės protestuoja prie Baltųjų Rūmų, nepasitenkinimą jau išreiškė ir Nebraskos valstijos gubernatorius, siekiantis teisinėmis priemonėmis uždrausti vamzdyno tiesimą per jo valstiją. Be to, dalis JAV kongresmenų parengė ir įteikė peticiją Obamai. Tai, be abejo, sukėlė naftos pramonininkų bei lobistų nepasitenkinimą ir susirūpinimą naujų marketingo strategijų paieškomis.

REKLAMA
REKLAMA

Vamzdyno tiesimo šalininkai teigia, jog naftos gavyba iš Kanados yra „etiška“, tuo tarpu naftos gavyba iš abejotino pasitikėjimo valstybių yra „neetiška“. Plėtodamas šį argumentą JAV senatorius Lindsey Grahamas pareiškė, jog naftos telkiniai kaimyninėje Kanadoje yra beveik tas pats, kas naftos telkiniai pačioje JAV. „Tad nešvaria nafta veikiau derėtų vadinti tokią naftą, už kurios pinigus nepatikimose valstybėse yra remiamas terorizmas“, – situaciją aiškino Grahamas.

Čia pat Grahamas nurodo ir konkrečias šalis, kurių nafta yra „nešvari“ – Venesuelą ir Iraną. Į sąrašą, matyt, reikėtų įtraukti ir ilgametę JAV naftos partnerę Saudo Arabiją. Tad naujojo vamzdyno šalininkai apeliuoja būtent į pastarąją valstybę – naftos importas iš Kanados neva leistų tapti nepriklausomiems nuo „nešvarios“ Saudo Arabijos naftos, o tai savo ruožtu reikštų, jog JAV nebelegitimuotų ir Saudo Arabijoje įsigalėjusio žmogaus teisių pažeidinėjimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savaime suprantama, žmogaus teisių, o ypač moterų teisių, padėtis Saudo Arabijoje yra tikrai prasta. Visgi šiuo atveju naftos pramonininkų susirūpinimas dėl moterų teisių Saudo Arabijoje atrodo gana klastingai – labiau tiesiog kaip mėginimas nukreipti diskusijos esmę nuo fosilinio kuro ir klimato kaitos problematikos. Vargu ar tai galima pavadinti „etišku“ būdu ginti savo pozicijas.

Tad teiginiai, jog Kanados nafta yra „etiška“ vien todėl, jog Kanada yra JAV kaimynė ir partnerė, atrodo nesąmoningi. Nėra tokio dalyko kaip „etiškas“ fosilinis kuras ir tai visiškai nepriklauso nuo to, kokiame geografiniame regione glūdi tokio kuro telkiniai. Tad etiškas pasirinkimas šiuo atveju būtų tiesiog visiems laikams pamiršti apie fosilinio kuro panaudojimo galimybę.

REKLAMA

Laikas, tyrimai ir pinigai turėtų būti skirti švaraus, atsinaujinančio kuro paieškomoms. Bet tam reikia politinės valios ir ryžtingų politinių sprendimų. Tad čia vėl galime grįžti prie „Keystone XL“ ir Baracko Obamos politinės atsakomybės.

Obama JAV prezidentu buvo išrinktas nemaža dalimi dėl to, jog savo rinkiminės kampanijos metu ryžtingai palaikė klimato kaitos problemos sprendimo būtinybę. Obama dar visai neseniai kalbėjo apie tai, jog jūrų vandens lygis nustos kilti, o JAV iš fosilinio kuro perorientuos savo kuro pramonę į švarios energijos panaudojimą. Dabar Obama turi visas galimybes savo pažadus paversti tikrove ir užkirsti kelią „Keystone XL“ projektui.

REKLAMA

Jody Williamsas yra Nobelio Taikos premijos laureatas. Desmondas Tutu yra Keiptauno arkivyskupas emeritas ir Nobelio Taikos premijos laureatas.

Taip pat skaitykite:

B. Obamos gimimo data padėjo laimėti šimtus tūkstančių

Smūgis B. Obamai: JAV Senatas atmetė įstatymą dėl darbo vietų kūrimo

10 prieštaringiausių Nobelio premijos paskyrimų (foto)

Obama nebetiki savimi: mane laiko nevykėliu

Obama nuo šiol žydams patinka labiau

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų