REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išrinktasis JAV prezidentas Barackas Obama pristatė „geriausius Amerikos protus“, kurie formuos jo ekonominę politiką pasaulinės finansų krizės metais. Jie ketina veikti greitai ir agresyviai, kad naujajai vyriausybei pavyktų atgaivinti JAV ekonomiką, o jo komanda turi „nuodugnią patirtį ir drąsių naujų idėjų turtą“.

REKLAMA
REKLAMA

„Ūkis neatsigaus per vieną naktį, bet negalima prarasti nė minutės“, - sakė B.Obama, pristatydamos savo „sunkiasvorių“ komandą. Jai vadovaus Timothy Geithneris, kuris taps iždo sekretoriumi, o jam patarinės buvęs iždo sekretorius Lawrence‘as Summersas.

REKLAMA

Jauni, kompetentingi, pragmatiški...

Laimėjęs rinkimus B.Obama liko Čikagoje formuoti savo administraciją. T.Geithnerio paskyrimas - pirmasis, apie kurį pranešta oficialiai. Jį pristatydamas B.Obama sakė: „Mums reikės sutelkti geriausius Amerikos protus, kad jie mums vadovautų. To siekiau rinkdamas savo ekonominę komandą.“

Pastebima, kad B.Obamos parenkami žmonės turi kai ką bendra - visi jie palyginti jauni ir atstovauja kartą, norinčią permainų ir pasirengusią jų imtis. Be to, nepaisant jų „jaunystės“, tai - patyrę specialistai, pradėję savo karjerą Billo Clintono laikais.

REKLAMA
REKLAMA

Tai - pragmatikai, priskiriami „centristams“ arba „centro dešiniesiems“, bet iš esmės nesuvaržyti ideologijos. Jie visi pelnė pripažinimą sunkiai dirbdami, be to, gerai išmano tiek valstybės, tiek privataus finansų sektoriaus technines detales, nors iki šiol jie nebuvo matomi ir plačioji visuomenė jų nepažįsta. Minėti žmonės turi ir trūkumą - nežvelgia į perspektyvą. Tačiau jiems to ir nereikia, nes jie turi veikti dabar ir nedelsdami. „Mums reikia kompetencijos, ir Obama negalėjo suformuoti labiau kompetentingos komandos“, - šiandien mano didelė dalis amerikiečių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šių žmonių pragmatizmas turėtų padėti tvirtą pagrindą tam, kad po dvejų metų Amerikoje vėl sparčiai būtų kuriamos darbo vietos ir plėtotųsi ekonomika. Jų dėka gana pagyrūniški B.Obamos žodžiai: „Mes grąžinsime žmones remontuoti mūsų duobėtus kelius ir griūvančius tiltus, modernizuoti mokyklas mūsų vaikams. Mes pastatysime vėjo ir saulės jėgainių, gaminsime mažai kuro ryjančias mašinas ir naudosime alternatyvios energijos technologijas, kad nebūtume priklausomi nuo užsienio naftos, o mūsų ūkis taptų pajėgus konkuruoti ateityje“, gali virsti tikrove.



Svarbus Meinstritas, ne tik Volstritas

REKLAMA

Niujorko Federalinės rezervų sistemos banko prezidentas 47 metų T.Geithneris vadovaus Iždo departamentui ir jo žodis lems, kaip bus paskirstyti 700 mlrd. dolerių į bėdą patekusioms finansinėms institucijoms. Buvęs prezidento B.Clintono iždo sekretorius 53 metų L.Summersas taps Nacionalinės ekonomikos tarybos direktoriumi.

Patarėjų ekonomikos klausimais tarybai vadovaus Berklyje įsikūrusio Kalifornijos universiteto ekonomikos profesorė Christina Romer, o Vidaus politikos tarybai - buvusi Senato Teismų komiteto vyriausioji advokatė Melody Barnes, kuri patarinėjo B.Obamai per rinkimų kampaniją. Manoma, kad ateityje L.Summersas pakeis Federalinės rezervų sistemos pirmininką Beną Bernanke‘ą, kurio kadencija baigsis 2010 metų sausį.

REKLAMA

T.Geithneris jau yra prisidėjęs prie finansų krizės sprendimo. Dabartinis iždo sekretorius Henry Paulsonas gyrė jo „kritiškumą“, kai dabartinė administracija mėgino paremti į bėdą patekusį Volstritą, banką „Bear Stearns“ ir draudimo gigantę AIG. T.Geithnerį giria ir Baltieji rūmai, nes jis dalyvavo derybose dėl 20 mlrd. dolerių paramos skyrimo finansų bendrovei „Citigroup“. Baltųjų rūmų atstovas Tony Fratto B.Obamos pasirinktą žmogų įvertino kaip „ypač talentingą ir labai sumanų“. Pats B.Obama negailėjo pagyrų tiesmukiškomis kalbomis garsėjančiam L.Summersui, kurį pavadino „vienu didžiausių mūsų laikų ekonominių protų“.

Nepaisydamas gresiančio labai didelio biudžeto deficito, B.Obama patvirtino per rinkimų kampaniją duotą pažadą, kad sumažins mokesčius 95 proc. dirbančių amerikiečių padidindamas juos turtingiausiems šalies gyventojams, nors ir nenurodė, kada tai padarys. Jis pažadėjo neleisti „paprasčiausiai išnykti“ ir su problemomis susidūrusiai JAV automobilių pramonei, tačiau užtikrino, kad nebus jokių „neužpildytų čekių“ vyriausybės finansinei pagalbai gauti, jei Detroito gamintojai nesiims radikalių reformų. „Negalima turėti klestinčio Volstrito, kol kenčia Meinstritas (paprasti žmonės)“, - įsitikinęs būsimasis JAV prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų