REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Estai: Pavienės ES šalys neturi vetuoti derybų su Rusija pradžios

Estija remia Lietuvos reikalavimus, susijusius su Rusijos ir Europos Sąjungos (ES) derybų dėl naujo susitarimo pradžia, bet nepritaria tam, kad pavienės šalys šiuo klausimu naudotųsi veto teise, pareiškė Estijos užsienio reikalų ministras Urmas Paetas.

REKLAMA
REKLAMA

„Dabar kalbama apie derybų pradžią, kad apskritai kada nors ko nors būtų galima pasiekti. Mūsų pozicija tokia: taip, derybos galėtų prasidėti“, - sakė U.Paetas penktadienį Estijos televizijos rytinėje naujienų laidoje.

REKLAMA

Pasak ministro, teise vetuoti ar blokuoti ES nutarimus galima pasinaudoti „tik kraštutiniu atveju, nes naudojantis šiomis teisėmis pernelyg dažnai iškyla pavojus jas devalvuoti“.

Pasak U.Paeto, pritaikius veto Europos Sąjunga labai nutolsta nuo pagrindinio užsienio politikos tikslo: užuot rengus ir įgyvendinus bendrą elgsenos liniją nukrypstama į dvišales Rusijos ir kurios nors bendrijos valstybės derybas.

Ta proga U.Paetas pasisakė prieš Rytų Europos valstybių, ginančių savo specifinius interesus, bloko kūrimą Europos Sąjungoje, „nes tuomet nebus jokių garantijų, jog ES neatsiras koks nors susivienijimas, nukreiptas prieš mūsų interesus“.

REKLAMA
REKLAMA

Estijos ministras pažymėjo, kad jei ateityje koks nors ES sprendimas Estijai bus nepriimtinas, ji tokia teise pasinaudos. „Bet per ketverius mūsų narystės ES metus tokio atvejo nepasitaikė“, - pridūrė jis.

Rengiant susitarimą dėl Rusijos ir ES strateginės partnerystės, mano diplomatas, reikia spręsti daug įvairių praktinę reikšmę turinčių problemų. Estijai tai, tarkim, būtų padidintų rusiškos medienos muito mokesčių, geležinkelio tarifų panaikinimas, tilto per pasienio Narvos upę statyba ir t.t.

Lietuva nusprendė vetuoti

Lietuva nenusileidžia ES valstybių raginimams ir toliau reikalauja, kad Sąjunga prisidėtų sprendžiant problemas kylančias santykiuose su Rusija. „Tai yra vertybių klausimas“, - Lietuvos radijui šia savaitę yra sakęs užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 „Kolegos ministrai pateikė nemažai konstruktyvių, vertingų pasiūlymų. Visos ES valstybės gerai suvokia Lietuvos interesus, tačiau dar reikia pastangų, kad jie būtų įvardyti mandate“, - sakė Lietuvos URM vadovas.

Anot URM pranešimo, toliau derinti pozicijų į Vilnių atvyks ES ir Rusijos derybų mandatą pasiūliusios Bendrijai pirmininkaujančios Slovėnijos užsienio reikalų ministras Dimitrijus Rupelis.

Kada mandato klausimas vėl bus svarstomas, kol kas neaišku. Paskutinis terminas – birželis, kai įvyks ES ir Rusijos viršūnių susitikimas.   

REKLAMA

Keliami aiškūs reikalavimai

„Balsas.lt“ rašė, kad Lietuva jau grasino Liuksemburge stabdyti klausimo dėl ES ir Rusijos bendradarbiavimo sutarties svarstymą, jeigu nebus atsižvelgta į Lietuvos reikalavimus.

Tačiau Lietuva yra pateikusi keturias deklaracijas, jose išdėstė reikalavimus, kurie turėtų tapti sudedamąja mandato dalimi.

Tai - garantijos dėl energetinio saugumo, įšaldytų konfliktų Gruzijoje ir Moldovoje sprendimas, teisinės pagalbos teikimas tiriant Lietuvos verslininko Stanislovo Juciaus dingimą Kaliningrado srityje bei dėl Rusijos įsipareigojimų vykdymo. Lietuva taip pat reikalauja užtikrinti Rusijos bendradarbiavimą kriminalinėse bylose dėl 1991 metų sausio 13-osios įvykių Vilniuje ir 1991 metų liepos 31-osios įvykių Medininkuose

REKLAMA

Anksčiau savo pavardės nenorėjęs atskleisti Lietuvos diplomatas BNS teigė, kad Lietuvai daromas spaudimas nevetuoti derybų su Rusija, o už to slypi noras įsiteikti besikeičiantiems Kremliaus vadovams.

„ES tiesiog nori įteikti dovaną naujajam prezidentui Dmitrijui Medvedevui ir nueinančiam Vladimirui Putinui, nesirūpindama, į kieno rankas tą dovana teikia. Rusijos UR ministras Sergejus Lavrovas kitą savaitę atvyks į Liuksemburgą tos dovanos pasiimti“, - BNS penktadienį sakė aukštas Užsienio reikalų ministerijos pareigūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos poziciją prieštarauti naujos sutarties tarp Rusijos ir Europos Sąjungos pasirašymui Rusijos Valstybės Dūmos tarptautinių reikalų komiteto pirmasis pavaduotojas Leonidas Sluckis pavadino politiniu šantažu bei išreiškė viltį, kad sutarimą padės pasiekti naujas Rusijos ambasadorius Vilniuje.

Tuo tarpu daugelis Lietuvos parlamentarų tokį sprendimą įvertino itin teigiamai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų