REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos ir Baltarusijos gynybos ministerijų atstovai antradienį Maskvoje aptarė pasirengimą bendroms strateginėms pratyboms „Zapad 2021“ („Vakarai 2021“) ir regioninės karinės grupuotės panaudojimo uždavinius. 

Rusijos ir Baltarusijos gynybos ministerijų atstovai antradienį Maskvoje aptarė pasirengimą bendroms strateginėms pratyboms „Zapad 2021“ („Vakarai 2021“) ir regioninės karinės grupuotės panaudojimo uždavinius. 

REKLAMA

„Posėdžio dalyviai... aptars pagrindinius klausimus, susijusius su pasirengimu bendroms strateginėms pratyboms „Zapad 2021“ ir jų organizavimu“, – rašoma anksčiau paskelbtame Rusijos gynybos ministerijos pranešime, išplatintame prieš Rusijos ir Baltarusijos gynybos ministerijų bendros kolegijos susitikimą.  

Posėdis vyko vaizdo ryšiu. Jam pirmininkaus Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu ir Baltarusijos gynybos ministras Viktaras Chreninas.  

Posėdžio dalyviai taip pat „nustatys prioritetinius regioninės karinės grupuotės panaudojimo uždavinius iki 2025 metų“, informuoja Rusijos gynybos ministerija.  

REKLAMA
REKLAMA

Be to, numatyta aptarti šalių bendradarbiavimą „regioninės karinės grupuotės topogeodezinio ir navigacinio aprūpinimo srityje“, rašoma pranešime.  

REKLAMA

„Per posėdį ypatingas dėmesys bus skirtas bendram darbui atremiant bandymus klastoti Antrojo pasaulinio karo ir Pergalės 1941–1945 metų Didžiajame Tėvynės kare priežastis, baigtį ir palikimą“, – pažymima Rusijos gynybos ministerijos pranešime spaudai.    

Bendros kolegijos posėdyje dalyvaus Sąjunginės valstybės Nuolatinio komiteto, Baltarusijos ir Rusijos diplomatinio korpuso atstovai, taip pat abiejų valstybių ginkluotųjų pajėgų vadovybė. 

„Strateginiai mokymai „Zapad 2021“ taps bendros pajėgų karinio valdymo parengimo pagrindiniu renginiu ateinančiais metais“, – per ministrų pasitarimą sakė V. Chreninas.

REKLAMA
REKLAMA

„Turime bendrą regioninę pajėgų grupę, taip pat laikomės vieningo požiūrio į karines grėsmes Rytų Europos regione bei saugumo užtikrinimo klausimus“, – pridūrė jis.

2017 metų rugsėjį vykusiose ankstesnėse bendrose Rusijos ir Baltarusijos karinėse pratybose „Zapad 2017“, kaip oficialiai skelbta, dalyvavo maždaug 12,7 tūkst. kariškių, bet Baltijos šalys sakė, kad tų manevrų mastas buvo daug didesnis.

S. Šoigu savo ruožtu pareiškė, kad padėtis prie Rusijos ir Baltarusijos sienų su NATO valstybėmis išlieka „nerami“.

„Nerami padėtis išlieka prie Sąjunginės valstybės vakarinių sienų, kur NATO stiprina savo priešakinį buvimą“, – jis sakė per vaizdo konferenciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Regione esant dabartinei karinei ir politinei padėčiai, taip pat dėl naujų iššūkių ir grėsmių, visų pirma – dėl tarptautinio terorizmo, Rusijos gynybos ministerija Sąjunginės valstybės karinio saugumo užtikrinimą laiko vienu iš savo prioritetinių uždavinių“, – sakė jis.

NATO pažymi, kad Aljanso pajėgų stiprinimas prie bloko rytinių sienų visų pirma susijęs su didėjančiomis Maskvos karinėmis ambicijomis ir agresija prieš regiono šalis – Sakartvelą ir Ukrainą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų