REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rugpjūčio 7-ąją, likus vos kelioms dienoms iki Baltarusijos prezidento rinkimų, planuojama paleisti Astravo AE. Tai bus „fizinis paleidimas“, kurio metu bus patikrintas sistemos veikimas mažiausia galia, o „realus“ paleidimas planuojamas šių metų rudenį.

Rugpjūčio 7-ąją, likus vos kelioms dienoms iki Baltarusijos prezidento rinkimų, planuojama paleisti Astravo AE. Tai bus „fizinis paleidimas“, kurio metu bus patikrintas sistemos veikimas mažiausia galia, o „realus“ paleidimas planuojamas šių metų rudenį.

REKLAMA

„Fizinio pirmojo BelAE energijos bloko paleidimo pradžia planuojama artimiausiomis dienomis. Parengtos technologinės sistemos ir įranga fizinio paleidimo pradžiai, atlikti jų bandymai, BelAE personalas yra pasirengęs ir praėjo būtinas (branduolinio) kuro pakrovimo operacijos treniruotes“, – „BelTA“ cituojama šios šalies Energetikos ministerijos atstovė žiniasklaidai Olga Kozlovič. 

Jos teigimu, „fizinis paleidimas yra vienas iš pagrindinių energijos bloko eksploatacijos pradžios projekto etapų“, o pagrindinė užduotis – „patvirtinti energijos bloko projekto parametrų darbo saugumo ir patikimumo patvirtinimas“. 

REKLAMA
REKLAMA

Ką daryti, nutikus Astravo AE katastrofai, žiūrėkite:

Fizinis energijos bloko paleidimas prasidės nuo branduolinio kuro pakrovimo į aktyvią reaktoriaus zoną. Planuojama, kad viso į reaktorių bus pakrautos 163 branduolinio kuro kapsulės (minimalus kiekis, – red. past.), kad būtų galima įjungti pagrindinius cirkuliacinius siurblius, kurie leis išbandyti branduolinio kuro kapsules pagal projekto matavimus. 

REKLAMA

„Vėliau bus atliktas reaktoriaus išvedimas į minimalų kontroliuojamą lygį (grandininės reakcijos pradžią) ir atliekami reikalingi bandymai palaipsniui didinant reaktoriaus galios lygį“, – pridūrė Baltarusijos energetikos ministerijos atstovė. 

Baltarusijoje ekspertai AE paleidimą būtent šiomis rugpjūčio dienomis sieja su rugpjūčio 9-ąją vyksiančiais prezidento rinkimais. A. Lukašenka tariamai bandys pasinaudoti BelAE paleidimu už skolintus iš Rusijos pinigus, kaip Baltarusijos ekonominės galios įrodymu. 

Anksčiau Minskas skelbė, jog Astravo AE pirmojo reaktoriaus „fizinis įjungimas“ planuojamas rugpjūtį, o projektinį gamybos pajėgumą jis turėtų pasiekti 2021 metų vasarį.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmoji Baltarusijoje branduolinė jėgainė, turėsianti du rusiško VVER projekto reaktorius, kurių kiekvieno galia – 1200 megavatų, statoma Gardino srityje už maždaug 50 kilometrų nuo Vilniaus ir mažiau nei 30 km nuo Lietuvos sienos.

Antrąjį reaktorių tikimasi įjungti praėjus maždaug metams nuo pirmojo reaktoriaus veiklos pradžios.

Lietuva yra didžiausia Baltarusijoje statomos elektrinės kritikė ir yra pasiryžusi boikotuoti jos elektros patekimą į rinką. Minskas atmeta Vilniaus priekaištus dėl saugumo reikalavimų nepaisymo.

Baltarusijos teisėsauga netikėtai daugeliui suėmė 33 Rusijos privačios karinės bendrovės „Vagner“ samdinius. Valdžios atstovų teigimu, į Baltarusiją galėjo atvykti daugiau nei 200 smogikų, kurie turėjo „destabilizuoti situaciją rinkimų kampanijos metu“. Sulaikytiesiems iškelta baudžiamoji byla dėl terorizmo. Rusijos ekspertai tvirtina, kad samdiniai tapo politinių žaidimų įkaitais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų