REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija pirmadienį pareiškė, jog sieks ateinantį mėnesį pradėti masinę vakcinos nuo koronaviruso gamybą ir iki ateinančių metų gamybos apimtis padidinti iki „kelių milijonų“ dozių per mėnesį.   

Rusija pirmadienį pareiškė, jog sieks ateinantį mėnesį pradėti masinę vakcinos nuo koronaviruso gamybą ir iki ateinančių metų gamybos apimtis padidinti iki „kelių milijonų“ dozių per mėnesį.   

REKLAMA

Šalis vykdo kelių vakcinos prototipų tyrimus. Gamalėjos nacionalinis epidemiologijos ir mikrobiologijos tyrimų centras Maskvoje jau pasiekė baigiamąjį savo vakcinos kūrimo etapą.   

„Labai tikimės masinę gamybą pradėti rugsėjį“, – sakė pramonės ir prekybos ministras Denisas Manturovas, kurį citavo naujienų agentūra TASS.  

„Galėsime užtikrinti kelių šimtų tūkstančių dozių per mėnesį gamybą. Iki ateinančių metų pradžios gamybos apimtys bus padidintos iki kelių milijonų dozių (per mėnesį)", – sakė jis ir pridūrė, kad vienas gamintojas ruošia gamybos technologiją trijose vietose centrinėje Rusijoje.     

Sveikatos apsaugos ministras Michailas Muraška šeštadienį pranešė, kad jau baigti Gamalėjos centre kuriamos vakcinos nuo koronaviruso klinikiniai bandymai ir šiuo metu rengiami jos registravimui reikalingi dokumentai.   

REKLAMA
REKLAMA

Valstybiniame virusologijos ir biotechnologijų centre „Vektor“ šiuo metu atliekami kito vakcinos prototipo klinikiniai tyrimai, o per ateinančius du mėnesius planuojama pradėti dar dviejų vakcinos prototipų bandymus su žmonėmis, sakė ministras.  

REKLAMA

Gamalėjos instituto vakcina yra vektorinio tipo, tai yra panaudojamas kitas virusas, pernešantis koronavirusinės infekcijos COVID-19 sukėlėjo RNR, kad sužadintų žmogaus organizmo ląstelių imuninį atsaką.

Kaip koronaviruso genetinės medžiagos pernašos vektoriai naudojami adenovirusai. Šiuo atžvilgiu Gamalėjos centro sukurtas vakcinos prototipas panašus į sukurtą Kinijos farmacijos įmonės "CanSino", kurios klinikiniai bandymai jau toli pažengę.

Gamalėjos centras sulaukė kritikos, kai jo mokslininkai ir direktoriai prieš kelis mėnesius susileido vakcinos prototipo. Anot kritikų, toks žingsnis  prieštarauja įprastai praktikai ir yra skubotas būdas pradėti bandymus su žmonėmis.  

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkai naujienų agentūrai AFP sakė, kad Rusijai bus sudėtinga pradėti vakcinos masinę gamybą, nes šaliai trūksta žaliavų, tinkamos įrangos ir patirties, ypač su pažangiomis technologijomis, tokiomis kaip virusų vektoriai. 

Kai kurie rusų pareigūnai gyrėsi, kad šalis pirmoji iš pasaulio valstybių sukurs vakciną nuo koronaviruso, ir netgi lygino tai su praėjusio šimtmečio  kosmoso lenktynėmis tarp Sovietų Sąjungos ir JAV dėl pirmojo dirbtinio žemės palydovo paleidimo į kosmosą.    

Maskva atmetė Jungtinės Karalystės, Jungtinių Valstijų ir Kanados kaltinimus, esą su Rusijos žvalgybos tarnybomis siejama programišių grupė iš Vakarų šalių laboratorijų bandė pavogti informacijos apie koronaviruso vakciną.    

Rusija pagal nustatytų koronavirusinės infekcijos atvejų skaičių šiuo metu užima ketvirtą vietą pasaulyje po JAV, Brazilijos ir Indijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų